Strona 143 z 372 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153193243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.421 do 1.430 z 3717

Wątek: Foto łowy

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    335
    Moja galeria

Odp: Foto łowy

Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Ja jak zawsze chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle ale po raz pierwszy gwoździ użyłem, także konstrukcja przetrzyma stado jeleni
    Nie wiem czy doczytałeś, myślę jak obłożyć budę trawą - nie ma się do czego trzymać - zawsze nakładałem gałęzie, tutaj chcę zamaskować trawą, muszę ją jakoś przykleić..

Co do tła - w odległości mankamentem są brzozy - nic z tym nie zrobię, bliżej wysoka trawa i nierówny teren, muszę uważać także na młodnik, trawy prawie całkowicie zarosły małe drzewka, zaznaczyłem sobie gdzie się znajdują.
    Pozostały mi do wycięcia otwory na obiektyw - prawie wszystkie strony świata są ciekawe, nie wiem jak z tym tematem sobie poradzić - zamka nie wszyję, rzepy będą hałasować, pozostają guziki ..?

pozdrawiam
    W łatwiejszym mocowaniu trawy może pomóc wcześniejsze obłożenie konstrukcji jakąś najtańszą siatką plastikową z dużymi oczkami, są takie w marketach budowlannych i nie tylko, łatwiej wtedy coś przymocować. A jak masz pod spodem deski to można sprawnie zszywaczem tapicerskim z długimi zszywkami zaczepiać kępki trawy, ten sposób już sprawdziłem. Pozdrawiam

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Muminek Zobacz posta
    W łatwiejszym mocowaniu trawy może pomóc wcześniejsze obłożenie konstrukcji jakąś najtańszą siatką plastikową z dużymi oczkami, są takie w marketach budowlannych i nie tylko, łatwiej wtedy coś przymocować. A jak masz pod spodem deski to można sprawnie zszywaczem tapicerskim z długimi zszywkami zaczepiać kępki trawy, ten sposób już sprawdziłem. Pozdrawiam
    Dzień krótki, dzień roboczy , a w tym wątku poradnik a la Adam Słodowy.

A tak serio to z zapartym tchem śledzę te Wasze budowniczych dokonania. Wszak to prawie partyzanckie schronienia są, pułapki na świetne obrazy.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Witajcie
    Dzięki Muminek, pomyślę nad tym.
    apz - budowa czatowni to fajna sprawa, nieraz daje więcej satysfakcji niż same robienie zdjęć
    Mirek - nie sposób nie przyznać Tobie racji, np. moja buda na pewno uroku miejscówce nie dodaje poprzednie czatownie zdemontowałem, jakbyśmy faktycznie masowo zaczęli je budować wszyscy - byłby problem. Mnie bardziej kuje w oczy syf, jaki w lasach zostawiają pracownicy leśni (nie wiem dokładnie, jacy ludzie, firmy pracują przy wycinkach, jednak oni jako pierwsi powinni świecić pozytywnym przykładem), nie wspomnę już o tych co autami wywożą odpady remontowe itp., albo quadami ryją cały teren i hałasują na wiele kilometrów.

Pzdr
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

A mnie interesuje, na jakich zasadach ustawiacie te czatownie. Jakaś zgoda leśniczego czy na dzikusa?

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez roztoczol Zobacz posta
    Oho! O czatowniach dyskusja. Mi w zrobieniu zdjęć kuropatw pomógł błotniak zbożowy- po prostu przeleciał nad stadkiem minutę wcześniej i bidule bardziej bały się ataku z powietrza niż ludzia w samochodzie na polnej dróżce. Pogoda siarczysta, takież światło lecz wreszcie zmorą przestają być drgania powietrza. Bardzo spodobał mi się wzorek tworzony przez piórka tego, wydawałoby się szarego ptaka. Zapodaję wycinek 1:1.
    Na dokładkę młody myszołów włochaty- szkoda że zawisł na tle jasnej chmury.
    Zdjęcie myszołowa z ręki , kuropatw z podparcia na wpół opuszczonej szybie.Oczywiście E-520 i tuba optyczna SW 80ED. Ostrość na oko, bo potwierdzenie zniknęło, gdy wyrżnąłem aparatem w słupek samochodu miesiąc temu.
    Świetne te "kurki".
    Pozdrawiam.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    A mnie interesuje, na jakich zasadach ustawiacie te czatownie. Jakaś zgoda leśniczego czy na dzikusa?

Najczęściej zgoda właściciela terenu. By zrobić czatownie na myszaki nie trzeba wchodzić głęboko w las. Żerują na polach. W lasach najczęściej wykonuje się szałasy lub stawia się namiot maskujący i przykrywa siatką. Powiadomienie leśniczego i koła łowieckiego jest wskazane, niektórzy myśliwi mylą dzika z żubrem to i fotografa mogą pomylić z gronostajem.
    sprzedam - ZD40-150 f3,5:4,5 (stan sklepowy) - 550
    sprzedam - Klapki zabezpieczające Karty CF do E330 - ostatnie 3 szt w Polsce

www.k2-stal.pl

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Dla urozmaicenia wątku- kurhannik. Lekka mżawka, chmurno, ciemno, niewiele dało się wydusić. Jakość nie powala, wstawiam bo gatunek raczej w kraju rzadki. Jakby ktoś spotkał w ciepłej porze roku przerośniętego rudawego myszołowa- to on.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kurhannik.jpg
Wyświetleń:	79
Rozmiar:	302,1 KB
ID:	56231  
    E-520, ZD 14-42, 70-300

| OlyJedi
    Siła reputacji
    126
    Moja galeria

Nawet nie wiedziałem,że mamy takie ptaszysko w naszym kraju. Gratuluje "strzału".

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Myszak, w dzisiejszy mglisty i mroźny poranek
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2011_10_23_2918_1.jpg
Wyświetleń:	142
Rozmiar:	302,8 KB
ID:	56339
    pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kurhan OserdĂłw.jpg
Wyświetleń:	68
Rozmiar:	382,4 KB
ID:	56342
    Cytat Zamieszczone przez piasbog Zobacz posta
    Myszak, w dzisiejszy mglisty i mroźny poranek
    Ja też klimatycznie- mgliście, deszczowo sąsiad kurhannika (siedział na krzaczku obok).
    Cytat Zamieszczone przez tyrkand Zobacz posta
    Nawet nie wiedziałem,że mamy takie ptaszysko w naszym kraju. Gratuluje "strzału".
    Lokalna specjalność kresów Rzeczpospolitej.
    E-520, ZD 14-42, 70-300