Strona 142 z 372 PierwszyPierwszy ... 4292132140141142143144152192242 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.411 do 1.420 z 3717

Wątek: Foto łowy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Foto łowy

Cytat Zamieszczone przez kasprzyk Zobacz posta
    Peter1976 -świetna robota! Na ziemię wyłożysz jakąś izolację - ja położyłem styropian. Daleko masz czatownię od domu ?
    Tak coś na podłogę wymyślę może parkiet panele to w najgorszym wypadku A tak poważnie to trzeba jakąś izolację żeby w nogi nie marznąć, obawiam się tylko że statyw na steropianie będzie mało stabilny :/ Muszę też jeszcze jakieś pułki zrobić na sprzęt i termos. Miejsce oddalone od domu niecały kilometr ale chyba będę swoim wszędołazem przyjeżdżał jak mocno nie nasypie.Duży potencjał gatunkowy w tej chwili jest około 10 myszołowów, sroki i sójki a w zimie zobaczymy jedynym mankamentem jest tło nie za dobrze będzie, ale wszystko się okaże zimą.
    Pozdrawiam !

---------- Post dodany o 17:16 ---------- Poprzedni post był o 17:11 ----------

Cytat Zamieszczone przez waruga Zobacz posta
    Peter1976 ​satelita nawet nie namierzy czatowni swietna
    Czatownie maskuje się nie przed zwierzętami bo te przyzwyczają się nawet do budy z desek ale przed ludźmi :/ Bo jak znajdą to rozwalą.Naszczęście mam pozwolenie od właściciela gruntu więc z jego strony luz.

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Ja jak zawsze chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle ale po raz pierwszy gwoździ użyłem, także konstrukcja przetrzyma stado jeleni
    Nie wiem czy doczytałeś, myślę jak obłożyć budę trawą - nie ma się do czego trzymać - zawsze nakładałem gałęzie, tutaj chcę zamaskować trawą, muszę ją jakoś przykleić..

Co do tła - w odległości mankamentem są brzozy - nic z tym nie zrobię, bliżej wysoka trawa i nierówny teren, muszę uważać także na młodnik, trawy prawie całkowicie zarosły małe drzewka, zaznaczyłem sobie gdzie się znajdują.
    Pozostały mi do wycięcia otwory na obiektyw - prawie wszystkie strony świata są ciekawe, nie wiem jak z tym tematem sobie poradzić - zamka nie wszyję, rzepy będą hałasować, pozostają guziki ..?

pozdrawiam
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.jpg
Wyświetleń:	84
Rozmiar:	165,7 KB
ID:	56104  
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Na dachu mam rozcięty materac do pływania (mam nadzieję że wytrzyma jakiś czas), taką czatownię wkopaną w ziemię łatwo zamaskować i w ten sposób uzyskam świetną perspektywę szczególnie ptaków przy mięsku a także starć. Zdjęcia na niskim patolu też dam radę. Twoją budę ciężko będzie zamaskować trawą myślę że będzie się osuwać co dzieje się nawet u mnie już dwa razy dokładałem sianka po deszczu.Nie wiem też jak będzie wyglądać u ciebie perspektywa nie za wysoko ?? Zastanawiam się czy nie będzie zimno pod samą wykładziną, moja jest po dach obita deskami i tworzy jakby sześcian z desek wkopany metr w ziemię.Tylko w dachu są przerwy między deskami dla wentylacji.I zrób też dodatkowy otwór do obserwacji terenu ja oba otwory (obiektyw, obserwacja) zasłoniłem klapkami z wykładziny mocując je u góry zszywkami można je podnosić do góry i wytaczać obiektyw muszę tylko zrobić jakieś zaczepy tak by nie opadały w czasie sesji.O dach się nie martw im grubszy tym lepszy nie musi być elastyczny ale dłużej wytrzyma i nie przepuści wody ja o swój materac trochę się martwię bo chińczycy cienką gumę dali Nie ma nic bardziej denerwującego niż kapiąca woda na obiektyw kupiony za średnią roczną wypłatę
    Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 17.10.11 o 20:28

| OlyJedi
    Mieszka w
    Roztocze
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Oho! O czatowniach dyskusja. Mi w zrobieniu zdjęć kuropatw pomógł błotniak zbożowy- po prostu przeleciał nad stadkiem minutę wcześniej i bidule bardziej bały się ataku z powietrza niż ludzia w samochodzie na polnej dróżce. Pogoda siarczysta, takież światło lecz wreszcie zmorą przestają być drgania powietrza. Bardzo spodobał mi się wzorek tworzony przez piórka tego, wydawałoby się szarego ptaka. Zapodaję wycinek 1:1.
    Na dokładkę młody myszołów włochaty- szkoda że zawisł na tle jasnej chmury.
    Zdjęcie myszołowa z ręki , kuropatw z podparcia na wpół opuszczonej szybie.Oczywiście E-520 i tuba optyczna SW 80ED. Ostrość na oko, bo potwierdzenie zniknęło, gdy wyrżnąłem aparatem w słupek samochodu miesiąc temu.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	myszołów włochaty 2_.jpg
Wyświetleń:	70
Rozmiar:	135,6 KB
ID:	56110   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	piĂłra.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	140,7 KB
ID:	56111   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kuropatwa1.jpg
Wyświetleń:	73
Rozmiar:	274,4 KB
ID:	56112   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	kuropatwa2.jpg
Wyświetleń:	81
Rozmiar:	323,4 KB
ID:	56113  

E-520, ZD 14-42, 70-300

| OlyJedi Awatar kris70
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Piękna robota panowie jeżeli chodzi o czatownie ,kasprzyk mam wrażenie że twoja jest troszeczkę za wysoka, czy jest wkopana w celu uzyskania dobrej perspektywy?Koniecznie musisz zamaskować bo pewnie ją widać z daleka . Może jak byś porobił takie "kuce" z trawy coś w rodzaju małych snopków i przymocować je za pomocą druta wiązałkowego (powinien dać się łatwo przebijać przez tą wykładzinę) ale to mogło by być dość pracochłonne .Roztoczol jak zwykle piękna wrzuta coraz bardziej przekonujesz mnie że tego typu sprzętem można wykonywać naprawdę dobre zdjęcia.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

@ roztoczol - ostatnie z tej serii jest świetne
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Z perspektywą u mnie wszystko ok - jak sobie usiądę na siedzonku wędkarskim, obiektyw mogę dopasować nawet z 15cm nad gruntem. To co wystaje to jakiś 1,30cm nad ziemią, w czatowni mogę spokojnie się wyprostować, bezcenne przy ubieraniu się w śpiwór i na wyprostowanie kości.
    Do tej pory chroniły mnie zasłonki i dziurawe dachy w innych czatowniach, także tutaj jak dla mnie to już 3 gwiazdki Chyba także zrobię przekręcane klapki na wyjście obiektywu.
    pozdro
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Mój teść był szewcem. Są takie kapsle co się sznurówki w butach przewleka. Idealnie się nadają do zamocowania takiej klapki.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar piasbog
    Mieszka w
    Łomża
    Siła reputacji
    190
    Moja galeria

Gratuluje budowniczym czatowni. Ja mam przygotowany materiał, ale na razie nie mam czasu żeby zająć się budową. Najatrakcyjniejsze stanowiska są nad rozlewiskami Narwi które do końca listopada intensywnie są odwiedzane przez wędkarzy, łowiących teraz szczupaka i sandacza.
    Roztoczoł - świetne zdjęcia.
    pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Fajnie macie tam.Ja jak bym wybudowal takie cos to bym sie nie wyplacil z porzadkowaniem terenu.Jeszcze by mnie udowodnili ze dzdzownica stresa dostala i za leczenie bym musial zwracac.