wreszcie przylecial "moj" grzywaczmase czasu go nie bylo, po tym jak kawki zniszczyly gniazdo i zabily mlode
mam nadzieje ze wroci na dluzej, oby z partnerka i niech im sie wiedzie
![]()
wreszcie przylecial "moj" grzywaczmase czasu go nie bylo, po tym jak kawki zniszczyly gniazdo i zabily mlode
mam nadzieje ze wroci na dluzej, oby z partnerka i niech im sie wiedzie
![]()
Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi
Dzięki wszystkim za oceny i opinie.
Zamieszczam kilka fotek czapli białej. Jest tak biała, że do tej pory nie udało mi się zrobić właściwego ujęcia (potrzebne jest chyba niskie ISO, żeby rozpiętość tonalna była na maxa).
Ciekawostka, że czaplę biała teraz jest łatwiej spotkać niż siwą. Na tą drugą wszelkimi sposobami polują rybacy i hodowcy ryb, ponieważ jest opinia (pewnie zasłuzona), że to wielki żarłok narybku. Stąd jest niezwykle płochliwa.
pozdrawiam
BP
Pewien myśliwy, zarazem właściciel stawu, używa określenia "przestraszyć śmiertelnie"...
Przy okazji łażenia po stawach widuję zarówno truchła czapli siwych, jak i wciąż chronionych czapli białych z wyraźnymi śladami postrzałów. Pewnie gdyby nawinęła się czapla nadobna, lub purpurowa też by się im dostało.
Na Lubelszczyźnie była para bielików wyspecjalizowana w łupieniu bocianów białych; gdyby przez analogię bieliki przekonać do spożywania czapliny na dużą skalę, problem szkód rybackich mógłby się rozwiązać sam.
E-520, ZD 14-42, 70-300
Stęskniony po deszczach wypełzłem z nory i wio w góry. No i coś tam ustrzeliłem
Ostatni był wysoko, bardzo wysoko, a ja mam tylko 70-300![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Na drucikach... fajnie wypatrzone![]()
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
A to ciekawe
Pojechałem wczoraj z żoną do PPU Wysowa. Coś tam sobie załatwiała w biurowcu, a ja czekałem w aucie na parkingu firmy.
Po parkingu łaziła sobie kura, no Wysowa to prawie wieś, więc widok normalny. Na drzewie obok siadły sobie dwie sroki i zaczynają się drażnić z kurą. Siadają przed nią, udają że zabierają ziarenka. Raz jedna, raz druga.
Kura za każdym razem poganiała te sroki. To wyglądało tak mniej więcej jak: "sp***aj z moich włości"
Szkoda że miałem tylko XZ-1![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Rzadki gość w tych stronach- kania ruda; moim zdaniem jeden z najpiękniejszych ptaków drapieżnych. W ubiegłym roku tylko cztery obserwacje na Lubelszczyźnie ( dwie moje).
Czaiłem się ze swoim tysiącmilimetrowym zestawem na błotniaka łąkowego a tu pojawił się tak niespodziewany gość. Drgania atmosfery zjadły ostrość, lecz trudno, okaz warty pokazania.
ISO 400, czas 1/1000
E-520, ZD 14-42, 70-300
Że Ty je tak precyzyjnie rozpoznajesz
Pełen podziw![]()