Lucas80; to na pewno czarny łabądź po zderzeniu ze śmigłowcem i dlatego taka szyja przykurczona
Kasprzyk; zanosi się na kolejną super serię.
Podpowiedzcie co za ptice mi udało się sfotografować (dość pospolita na łąkach)
pozdro
Lucas80; to na pewno czarny łabądź po zderzeniu ze śmigłowcem i dlatego taka szyja przykurczona
Kasprzyk; zanosi się na kolejną super serię.
Podpowiedzcie co za ptice mi udało się sfotografować (dość pospolita na łąkach)
pozdro
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Witam!
Żołnom czasowo odpuściłem, niech sobie spokojnie wysiadują jajka![]()
Poszukując nowych tematów, odwiedziłem znane i zasobne miejsce nad rzeką.
Okazało się, że są nowi lokatorzy-Trzy pary żołn, są też stali mieszkańcy brzegówki,czaple,gniazdują sieweczki rzeczne, trzy zimorodki na jednym patoluI dwie rodzinki których zdjęcia dokumentacyjne poniżej
Przygotowałem dodatkowy patyk dla zimorodków, żeby się nie musiały na jednym cisnąćI w niedzielę zamierzam coś upolować jeśli pogoda pozwoli.
Powodzenia w dalszych łowach!
Rysiek_______________
Podstawowe elementy E 4/3 i m4/3
Ja to w życiu prawdziwej żywej żołny i zimorodka na oczy nie widziałem, a ten ma tłum na patyku.
Normalnie zazdroszczę
Gratulacje.
ps.
teoretycznie to u mnie powinny być żołny i zimki. Beskid, rzeka Ropa, w niektórych miejscach strome urwiste brzegi, tylko z rybami krucho jakoś - po ostatnich powodziach rzeka się pusta wydaje.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Dobrze poszukaj norek w skarpach.Żołny i zimorodki lubią takie miejsca![]()
Peter1976
Ciekawa jest ta obserwacja lęgu nurogęsi/nurogęsia. Jak domyślam się jest to w okolicach Przemyśla. Atlas Ptaków Lęgowych Polski 1985-2004 podaje jedynie stanowiska z dolnego biegu Sanu, odnotowuje także ekspansję tego gatunku na południe. Czyli nasza sympatyczna ptaszyna kolonizuje południe Polski.
kasprzyk
Problem z ostrością zdjęć może wynikać z mechanicznego zużycia obiektywu. Mój ZD 70-300, którym natrzaskałem ponad 30 tys zdjęć zrobił się na długim końcu mocno mydlany i dopiero przymykanie przysłony do 10 wydobywa z niego dawną moc. Wcześniej przysłona 8 i było OK. Na krótszych ogniskowych, jest jak dawniej.
W wolnym czasie potrzaskam trochę zdjęć ze statywu by sprawdzić różne kombinacje.
E-520, ZD 14-42, 70-300
Spotkałem dziś mrówka. Szedł sobie i śpiewał. Na pytanie "co robisz?" - odpowiedział: przeprowadzka
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Gratuluję spotkania.
Dzisiaj robiłem eksperymenty z moim Skywatcherem ( Birdwatcherem) i starym telekonwerterem x2 jeszcze na M42, marki Komura . Jedynym stworem, który raczył cierpliwie pozować była sierpówka. Konwerter trochę poprzesłaniany by ograniczyć odblaski.
Odległość 15 m, ISO 200, czas 1/200, przysłona 15, ogniskowa 1200mm, ze statywu. Odszumione i wyostrzone. Trochę trudno opanować WB- trzeba by ustawiać na białą kartkę, bo transmisja światła taka... różna.
Jakby sierpówkę wypchał, toby siedziała nieruchomo i dałoby się użyć wstępnego podniesienia lustra.
E-520, ZD 14-42, 70-300