Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Wątek: 3 obietywy m42 i 2 pytania

Awatar mat1321
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Hanimexy

Te Hanimexy to zwykłe stałki okazyjnie kupione. Wiecej będę mógł o nich powiedzieć po czwartkowym wyjeździe. Teraz focę głównie heliosem, większość zdjęc wychodzi ostra. Przy ostrzeniu bardzo pomaga zdjęcie muszli ocznej jak dlamnie widać wyraźnie brzegi wizjera.
    Cult of Zuiko

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Gonia, analogi mam tak z rok czasu i są to : Helios 58, Pentacon 50/1.8 i 29/2.8 - ten jest ostrzejszy od Pentacona 50. Mam też 135/2.8 i on na pełnej jest faktycznie miękki ale i tak podoba mi sie jego rysowanie.
    Natomiast co do Heliosa to daje on falisto - psychedeliczne rozmycie (przykłady umieszczę niebawem), co nie zawsze mi odpowiada, w przeciwienstwie do Zuiko 50, które rozmywa łagodnie i malarsko. A co mnie skłoniło ? Cena i możliwości owej światłosiły i nostalgia do ręcznych analogowych ustawień.
    A i jeszcze na deser : Pentacon 500/5.6 - pozyczony co prawda. Tylko że jest to olbrzymie i ciężkie bydle dla wyczynowców, już lepiej wziąc 300 z konwerterem.
    A u Ciebie w galerii widze experymenty z pierścieniami zdaje się ?

| OlyJedi Awatar gonia
    Mieszka w
    północ
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    mat1321 jak przetestujesz swoje obiektywy to opisz wrażenia. A o zdjęciu muszli ocznej nie pomyślałam (ale blondynki tak mają nawet te farbowane hehe) spróbuję z pewnością o ile nie rozpirzę czegoś w tym wizjerze.

Dzuiko, a tom się domyśliła, że w przedziale wiekowym jesteśmy podobnym, bo skoro masz sentyment do starych szkieł to z nastolatków chyba nie jesteś. Ja sentymentu raczej mało, bo owszem coś tam wieki temu pstrykałam ale na zasadzie takiej, że bez żadnej zasady, czyli na oślep, ale teraz to co innego. Fakt Helios daje dokładnie jak piszesz psycho-schizofreniczny rozmaz ale ja go lubię, ale to dyskusja o tym czy ktoś uwielbia kaszankę albo może bigos
    Pentacon 500/5.6 toż to "lufa" z pewnością ciężka, ale nie wspominasz jak się ostrzy i jakie daje obrazy?
    Owszem eksperymentuje z pierścieniami ale to raczkowanie i choć mi się wydaje że coś w miarę wyszło, to w galerii zawsze ktoś mnie sprowadzi do parteru. Ostatnio oberwało mi się i jak pamiętam Twojej fotce i paru innym z tego dnia zaliczyło "kopa" od tego samego forumowicza więc nie jestem osamotniona ha .
    Pzdr.
    E-510, Zuiko 14-54, 40-150, Pentacon 1,8/50, Pentacon 2,8/135, Helios 44M 2/58, Metz 44AF1

Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Pentacon 500 ostrzy się trudno, a może ten egzemplarz miał ciężko działający pierścień ostrości akurat. Poza tym to 3,6 kg ! Z ręki prawie niemożliwe strzelić. Parę próbek zrobiłem ale czy one sie tu nadają ? No, może ta jedna - na pełnym otworze było.

I jeszcze przykład psychodelii Heliosa.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P3041911.jpg
Wyświetleń:	172
Rozmiar:	349,7 KB
ID:	45564   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2221862a.jpg
Wyświetleń:	177
Rozmiar:	265,2 KB
ID:	45571  

| OlyJedi Awatar gonia
    Mieszka w
    północ
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No to nie dziwota - 3,6 kg toż to kawał cegły, ale piesio wyszedł fajnie mimo trudności z wagą . Nadal nie rozumiem, jak ta tzw. przez Ciebie "psychodelia" może się nie podobać, właśnie dlatego jest urocza bo chyba niewiele obiektywów tak potrafi. Marzy mi się jeszcze Takumar 50/1,4 właśnie z powodu unikalnej plastyki i bokeh-u (nie wiem czy poprawnie odmieniam to określenie) ale trochę drogo jak na razie więc sobie poczekam.
    Przyszedł dziś mój nowy/stary Petri i mam problem - l u z y :-/ W świetnym stanie wizualnym ale niestety luz jest chyba za duży i przy obrotach pierścieniem ostrości prawo-lewo tubus się kolebie. Sprzedawca grymasi, że to normalny "roboczy" luz ale mnie to jakoś nie przekonuje. Zadeklarował że zwróci pieniądze ale bez kosztów przesyłki i to mi się też nie podoba, bo cóż ja biedna zawiniłam... Chyba przyjdzie mi się zabawić w mechanika precyzyjnego (haha, a to dowcip) i sama zajrzę tam po to aby się przekonać że nie powinnam się do tego brać. Ale się rozgadałam.
    Pzdr.
    E-510, Zuiko 14-54, 40-150, Pentacon 1,8/50, Pentacon 2,8/135, Helios 44M 2/58, Metz 44AF1

Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Co do Takumara, to troche on przesadza z tymi efektami w tle, które rozpraszają uwagę nawet. Nie przejmuj się, mój Helios z połowy lat 80 też ma luzy

Centus
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez gonia Zobacz posta
    Mam jeszcze Pentacona 2,8 135 i one też rysują bardziej miękko niż np. Sonnary na pełnej dziurze.

a ktora wersja tego Pentacona 135 ? jezeli ta nowsza to ona strasznie mydli natomiast ta starsza z przyslona 16 listkowa jest rewelacyjna
    mialem na poczatku pozyczona od kolegi ta nowsza wersje a potem kupilem ta starsza dla siebie i roznica jak dzien do nocy , mialem oba jakis czas wiec pobawilem sie w testy

| OlyJedi Awatar gonia
    Mieszka w
    północ
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ta wersja 16 listkowa słynie z pięknego rozmycia i jest oczywiście droższa bo poszukiwana. Niestety mam tego pospolitego Pentacona. Czy aż tak strasznie mydli to nie wiem nie miałam okazji porównywać.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gonia Zobacz posta
    Nadal nie rozumiem, jak ta tzw. przez Ciebie "psychodelia" może się nie podobać, właśnie dlatego jest urocza bo chyba niewiele obiektywów tak potrafi. Marzy mi się jeszcze Takumar 50/1,4 właśnie z powodu unikalnej plastyki i bokeh-u (nie wiem czy poprawnie odmieniam to określenie) ale trochę drogo jak na razie
    Co do bokeh, jaki daje helios - mnie również się nie podoba, jest za bardzo nerwowy .
    Co innego sonnar 135/3.5 - bokeh miękko rozmyty, spokojny.
    A co do cen tych takumarów 50/1.4 - obawiam się, że nie będą spadały.
    Mnie udało się kupić niedawno trochę poniżej 450 zł (za tę wersję z kratkowanym pierścieniem, czyli najnowszą). Już sama kultura pracy jest na wyższym poziomie niż np pancolar, którego mam w porównaniu.
    Tutaj pełny kadr z tego takumara 50/1.4 własnie na 1.4, w tle żywopłot.
    Ostatnio edytowane przez jurekg ; 14.04.11 o 07:17

| OlyJedi Awatar gonia
    Mieszka w
    północ
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witaj jurekg - masz świętą rację, Takumar tanieć nie będzie to pewne jak w banku, ja niestety muszę poczekać aż możliwości się znajdą, wiadomo najpierw trza do gara a potem przyjemności. Co Wyście się tak na Heliosa "pogniewali" .
    A zdjęcie bardzo ładne, co Takumar to nie Pentacon - szczerze zazdroszczę.
    jureg - co to znaczy "kratkowany pierścień" w nowszej wersji? Jak on wygląda? To jest SMC Takumar?