Po mału zaprzyjaźniamy się z zestawem.
Z ostatnich wojaży przywiozłem troszkę kadrów - generalnie jestem zadowolony choć w podwodnej fotografii dopiero raczkuje i wiem że z całą pewnością mozna z tego zesatwu wiecej wyciągnąć, ale to tylko kwestia czasu...
błazenki
błazenek
oba zdjęcia to :
Błazenki lub Amfipriony - to rybki znane z kreskówki "Gdzie jest Nemo" mają jasnopomarańczowe ciało z trzema białymi pasami, z których środkowy ma trójkątny kształt. Te białe pasy mają delikatne czarne obrzeżenie; podobne ale szersze obrzeżenie na płetwach. Maksymalna długość ok. 9-11 cm (samiec jest mniejszy od samicy).
wykonane zestawem EPL-1 + PT EP01 w świetle zastanym, choć lampa jest nastepnym krokiem do wzbogacenia zestawu
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jako podstawową padlo na UFL-2 - drobny opis ze zdjęciami wkrótce - jak czas pozwoli...
brakuje niestety jeszcze ramienia do pełni szczęścia![]()
Ostatnio edytowane przez dobas ; 3.03.11 o 23:25 Powód: Automatyczne scalenie postów
Jeśli znajdę podobne fotki z błazenkami to wstawię ale na razie to mogę powiedzieć, że w porównaniu do 770 SW (którego to używałem) to nie ma co porównywać.... no może nasycenie trochę przesadziłeś
Oly 770 SW
pozdrawiam Krzysiek
Polecam artykuł
"Vladimir Gudzev Olympus E-РL1 Underwater"
Rosyjski fotograf Vladimir Gudzev (Fotograf OLYMPUS.RU) testuje model E-PL1 pod wodą. Facet ma ogromne doświadczenie w fotografii podwodnej.
po zdjęciach nie widać ogromnego doswiadczenia.![]()
backscatter na kazdym zdjęciu - wygląda jak by Pan światła jakoś nie ogarniał zdecydowanie
kadry takie poobcinane
Pod koniec sezonu będę go bił na głowę
dobre książki już mam sprzęt prawie gotowy pozostają godziny praktyki... ale myślę że sie udahehehhee
dobas chciałem to samo napisać.
Vladimir Gudzev nie ma pojęcia o fotografii podwodnej.
Można sobie zerknąć do Marco Paravella.
Ma parę niezłych zdjęć i widać co można uzyskać z MZD 9-18. Zdjęcia maja EXIF![]()
Kurna Marcin! W każdym wątku będziesz tylko po 2 zdjęcia pokazywał?
hehehe no bo ja mam małe siły przerobowe....
z podwodniastych na wiele póki co nie ma liczyć bo dopiero się kształcę
a brak lampy mi doskwierał. mam nadzieje że teraz sie poprawi...
ale te dwa podwodne mogę wlożyc w wątek o Tajlandii
obiecuję poprawę... może po weekendzie wreszcie obrobie jakiś nowy rzut zdjęciowy
prawda jest taka, że jestem surowym fotoedytorem i wiecej nie przechodzi selekcji...
pod lód PENA nie brałem bo widoczność była jak w szambie
to tak :
Kolejne zdjęcie spod wody z PENa
bez lampy swatlo zastane - to akurat płyciutko tuz pod powierzchnią wody - z wykorzystaniem micro zd 9-18 - docelowo musi trafic do zestawu...
natomiast gdyby ktoś się zastanawiał to Pen w takowej obudowie z powodzeniem może być tez uzywany nad wodą nie ma stresu że wpadnie do wody a nawet jak wpadnie to ma dodatnia pływalność więc nie utonie... :
straty na jakości zauważalnej nie ma - chyba że obudowa jest świeżo wyjeta z wody - wtedy na szybie zostaja pojedyncze kropelki które niszczą obraz ( pierwsze zdjęcie z podlodowego i kropla na mojej lewej ręce )
myśle że da się to jakoś obejść sprytnie - ale nie wiem jak - widze że zastosowanie jakiegoś mydła w płynie do umycia szyby przed nurkowaniem pomoaga...
Ostatnio edytowane przez dobas ; 5.03.11 o 00:06
delfin super
Chciałbym zobaczyć zdjęcia lodu od dołu, ja nie wlezę do wody w zimie.
Jaki masz port od obiektywu szklany czy akrylowy?