zacne 14-54?
Ja zrobiłbym następująco: jeśli chciałbym filmować, wziąłbym 550d. Jeśli filmy miałbym gdzieś, wziąłbym albo pentaxa albo Olka.
Nie napisałeś jeszcze co chcesz fotografować, założyłem, że jesteś totalnym amatorem, który jeszcze nie wie co go kręci.
Czas przyzwyczaić się do myśli, że aparat to taka sama elektronika użytkowa jak telefon komórkowy. Modny gadżet, który co jakiś czas jest zastępowany przez jeszcze modniejszy.
Niezależnie czy zaczynasz/chcesz rozwijać pasję fotografii czy też zależy ci na gadżecie - kup cokolwiek, ale najnowszego. Na początek nada się w takim razie zarówno E-620 w zestawie z dwoma obiektywami, jak i Canon 550D, jeśli uważasz, że Twój nowy nabytek musi posiadać funkcje wideo. Jeśli nie posiadasz doświadczenia w fotografii, a zakładam, że nie masz, to na tym poziomie nie ma znaczenia co kupisz. Pierwsza zakupiona lustrzanka albo zrazi cię do tak zaawansowanych konstrukcji albo rozpali zainteresowania i za jakiś czas sam będziesz wiedział czego brakuje w Twojej torbie foto.
Innymi słowy pierwszy zakup spowoduje z pewnością, że za jakiś czas i tak zmienisz sprzęt, by mieć nowszy niż obecny albo na taki, który Twoim zdaniem da Tobie "więcej".
Mimo tego, że to Twoja pierwsza lustrzanka warto wybrać coś z większą gamą optyki w niższych cenach. Np będziesz chciał się bawić w stałki, w nikonie i canonie masz to za dużo mniejsze pieniądze.. Też jakiś czas temu stałem przed takim wyborem, i drugi raz nie wziąłbym olympusa ze względu na optykę i szumiące iso.
Ponieważ chcesz używać (jak czytam) głównie do zdjęć pamiątkowych - optował bym za Nikonem D5000 (lub D90 jeżeli możesz dołożyć parę złotych) z 18-105. To świetny obiektyw kitowy. W 90% zaspokoi twoje zapotrzebowanie. Dlatego właśnie Nikon a nie Canon.
Nie umiem nic powiedzieć o Pentaxie. Znam starszy K200D i mam bardzo dobre zdanie o nim.
Nie daj się zwariować twierdzeniom że puszka nieważna a o wszystkim decyduje obiektyw. Było to może i prawdziwe w czasach analogu. Cyfrowy korpus z matrycą i softem wpływa w sposób oczywisty na fotki. Olympus wyraźnie tu odstaje i jak nie chcesz zarywać nocy w celu obróbki Raw-ów.... Sterowanie tak wbudowaną jak i zewnętrzną lampą błyskową przez Nikona stawia Olympusa do kąta. Jakość konwersji do jpeg również. Chyba tylko kolega Darek1967 ma w przpadku 620 inne zdanie. Aby było jasne - Olim też mozna osiągnąć dobre rezultaty ale kosztem dużego nakładu pracy i świadomego zrezygnowania z tematów gdzie będzie sobie źle dawał radę!
Reasumując - możesz sobie pozwolić - bierz Nikona lub Canona!
Uciekam zanim mnie wyklną
Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4
dzieki za tak wielki odzew!!!
Aparat bede uzywal tylko do ZDJĘĆ, i zdjecia tylko sa wazne, nie zwracam uwagi czy daje on mozliwosc krecenia filmow...
Zdjecia jakie zamierzam robic to jak ktos wyzej wspomnial glownie zdjecia pamiatkowe... duzo z tych zdjec pozniej wywoluje glownie w formacie 15x10.
Co do mojego zaawansowania w fotografi lustrzankami to jesli nie liczac 15-20 lat temu zenith`ow jest ono ZEROWE.
Moj ostati aparat [kompakt] to poczciwy Olek C4000 z ktorego zdjecia wychodzily jak dla mnie bardzo dobre. Niestety ulegl on wypadkowi i jestem zmuszony zakupic nowy sprzet. Myslalem nad jakims lepszym kompaktem [G11, LX3] czy nowym E-PL1 jednak doszedlem do wniosku ze kupujac lustrzanke bede mial wieksze mozliwosci... a moze fotografia wciagnie mnie na tyle ze... szkoda wydawac podobne pieniadze na kompakt.
Wiec jeszcze raz prosze o OBIEKTYWNApomoc w wyborze. Po analizie powyzszych wypowiedzi wychodzi mi zeby wybor ograniczyc do pozycji
2. Pentax K-X + DAL 18-55mm +50-200mm + torba
4. Nikon D5000 + Nikkor AF-S VR 18-105mm
ewentualnie
5. Canon EOS 550D + 18-55 IS
tak???
aparat musze kupic do polowy lipca ...
pomozcie![]()
2 lub 5
W głowach Wam się już poprzewracało od tego technologicznego bullshitu. Już tak nie demonizujcie różnic w jakości obrazowania. Nie twierdzę, że ich nie ma, ale kto je zauważy na ekranie monitora lub na wydrukach 20x30 lub nawet 30x45 cm do iso 1600 włącznie? Na pewno nie amator, który kupuje pierwszą lustrzankę do zdjęć pamiątkowych. Trochę zdrowego rozsądku też należy zachować.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb