Witam,
W tym temacie będę zamieszczał zdjęcia totalnego newbie, jakim bez wątpienia jestem. Wszystkie krytyczne uwagi jak i peany na temat zdjęć miło widziane.
Dziś pierwsze ze zdjęć zrobione w weekend na starym mieście
Pozdrawiam
Witam,
W tym temacie będę zamieszczał zdjęcia totalnego newbie, jakim bez wątpienia jestem. Wszystkie krytyczne uwagi jak i peany na temat zdjęć miło widziane.
Dziś pierwsze ze zdjęć zrobione w weekend na starym mieście
Pozdrawiam
Albo mi się wydaje albo zdjęcie jest przeostrzone ?
Co do kadru, z lewej strony ucięta bryczka u góry wieża kończy się w nijakim punkcie, a na dole dosyć dużo chodnika, może trzeba kucnąć troszkę (np.) i poszukać różnych ujęćtroche kontrastu można by MZ też dodać
Tak w ogóle witamy na forum![]()
"Lubię myśleć, że to było coś tak pięknego, że nie może zostać wyrażone słowami (...) i sprawia, że twoje serce niemal się rozrywa"
hmm a to nie działa tak że im ostrzej tym lepiej?
fakt bryczka ucięta, ale nie było szans żeby ją objąć, wieża jak najbardziej się zgadzam, mogłem kucnąć
bardzo dziękuję za rady, na pewno będę się starł wcielić je w życie
pozdrawiam
No nie zawsze. Umiar trzeba miecPrzesadne wyostrzenie widac po tym, ze zaczynaja sie pojawiac "schodkowanie" na ukosnych krawedziach.
Ewentualnie moze byc to tez wynikiem niewlasciwego przeskalowania zdjecia (z uzyciem zbyt prostych algorytmow).
Napisz czym obrabiasz zdjecia, jak wyostrzasz, jak skalujesz?
Tom
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Schodkowanie jest wynikiem skalowania a nie przeostrzenia.
Strasznie wielkie to zdjęcie wsadziłeś i forum skaluje je samodzielnie (https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1275322801)
Zmniejszaj do 800x600
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
fakt chyba troszkę za duże wrzuciłem to zdjęcie
teraz postaram się już wrzucać w rozmiarze 800 x 600
zdjęcia staram się obrabiać w Photoshopie CS3, ale i w tym programie stawiam swoje pierwsze kroki dlatego też obróbka pewnie pozostawia wiele do życzenia![]()
A obrabiałeś już coś w jakimś innym podobnym programie graficznym?
Nie wiem czy CS jest dobrym wyborem na początek.
Ja bym proponował coś mniejszego lub np. LR.
hmm, rada pewno dobra ale kosztowna
Skoro człek kupił CS3 to niekoniecznie będzie pewno chciał wydawać kolejne 1500 zł na LR. Tym bardziej, że wersji studenckich LR chyba nie ma.
Polecam forumowe wątki ze zbiorami tutoriali. Sporo w nich wiedzy zaklętej![]()