Strona 8 z 10 PierwszyPierwszy ... 678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 98

Wątek: Zaawansowane wygładzanie cery, czyli efekt mydła

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Wiejo
    Rafał kiedyś na onephoto pejzażysta Biejat opisywał zmniejszanie obrazu na potrzeby galerii tak aby orginał nie różnił się w zmniejszonej kopii. Jak pamiętam robił to w kilkunastu krokach w PSe za każdym razem odrobinę wyostrzając i tak dochodził do wspaniałego finału. Ja osobiście najlepsze na razie efekty w zmniejszaniu mam w Gimpie gdzie raz skaluję to jest zmniejszam a przy zapisywaniu do określonej wagi zdjęcie leciutko podostrzam tak ok 10%. Jak jeszcze brak efektu to ponownie o przybliżoną wartość i jest ok.
    Cos w tym stylu jest tutaj: http://www.cyberfoto.pl/edycja-zdjec...-w-ps-ie-i.htm

Co do wyostrzania skłaniam sie do Ewy Prus, sprobowałem i widze efekty.
    Moze juz pisałem, ale powtórzę ten wątek:
    Co do ostrzenia:To zależy od metody skalowania Jeśli ustawi się metodę skalowania na Bicubic sharper (Dwusześcienna ostrzejsza), PS sam lekko wyostrza po przeskalowaniu i to jest w zupełności wystarczające. Kolejne ostrzenie nie pomoże, najwyżej artefaktów dorobi.
    Pogląd o stopniowym zmniejszaniu pokutuje po sieci, niestety. Też kiedyś słyszałam że daje super efekty i postanowiłam tak suuuper zmniejszyć zdjęcie wnętrza barokowego kościoła. Te wszystkie rzeźby, detale, złocenia na pewno są warte starannego zmniejszania, w krokach co 10%. Ale fantastyczna kaszana wyszła! Jedna biało-złota kaszka. Program przy każdym zmniejszaniu przelicza piksele na nowo, a każde wyostrzanie (to jest zwykłe USM, nie żadne magiczne cuda) dodaje trochę nowych artefaktów. W kolejnym zmniejszaniu program nie wie, czy te dodane w ostrzeniu szczegóły są istotne czy nie. Więc stara się zachować wszystkie równo - te prawdziwe i te dodane od siebie. Oczywiście że się wszystkie nie zmieszczą na mniejszej rozdzielczości, więc powstają przekłamania. Skalowanie psuje szczegóły, a wielokrotne ostrzenie dodaje artefakty na gładkich powierzchniach. Im większa różnica rozdzielczości między początkowym a końcowym obrazkiem, tym większa kaszana.
    Co do obniżania wagi, to przy rozdzielczości takiej, żeby się dobrze oglądało na ekranie (czyli dłuższy bok nie więcej niż 1024) jpeg nie powinien być większy niż przepisowe 512k. Photoshop przy zapisywaniu w formacie jpeg pyta, w jakiej jakości ma być plik. Wartość 8 (max jest 12) do internetu w zupełności wystarczy. Im niższa ta wartość, tym mniejszy plik, ale większe szanse na artefakty jpegowe. Jeśli komuś zależy na maksymalnym odchudzeniu, powinien obniżać wartość po jednym i przy włączonym podglądzie patrzeć, czy mu się dziwne rzeczy z obrazkiem nie robią. Poniżej 5 w każdym razie schodzić nie należy, bo już przestaje być cokolwiek widać.

| OlyJedi Awatar MeWash
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: Zaawansowane wygładzanie cery, czyli efekt mydła

Próbowałem zrobić to w GIMP'ie i natknąłem się na 2 problemy. Czy:
    Ok, mamy 2 kopie warstwy tła, uaktywniamy je (użyjcie ctrl) teraz przeciągamy je do zakładki "create a new group" (zakładka znajduje się na dolnym pasku okienka z warstwami)
    to to samo co połączenie warstw np poleceniem 'połącz w dół'? Chyba, że nie widzę czy można w GIMP'ie utworzyć grupy z warstw.

Jak robię to:
    Kolejna rzecz jaką musimy zrobić to utworzyć maskę tej grupy. W okienku z warstwami, po lewej od zakładki "create a new group" jest taki kwadracik z kółeczkiem w środku, kilkamy na niego i mamy gotową maskę.
    to w GIMP'ie pojawia mi się okienko:
    i co wybrać?

No i na koniec zapis do jpg'a - wszystko spłaszczyć/połączyć i zapisać?

| OlyJedi Awatar willow32
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    nie znam gimpa więc ja Ci nie pomogę, ale napewno są tutaj ludzie którzy to przerabiali w tym programie, może ktoś Ci pomoże?
    Oczywiście po wszystkiemu należy spłaszczyć i zapisać do jpega
    http://www.robertnawara.digartfolio.pl/

E-1 ZD14-54 FL-36 A850 135 f/1.8 85f/1.4 50f/2.8 20-35 f/3.5-4.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria

Re: Zaawansowane wygładzanie cery, czyli efekt mydła

Cytat Zamieszczone przez MeWash
    Próbowałem zrobić to w GIMP'ie i natknąłem się na 2 problemy. Czy:
    Ok, mamy 2 kopie warstwy tła, uaktywniamy je (użyjcie ctrl) teraz przeciągamy je do zakładki "create a new group" (zakładka znajduje się na dolnym pasku okienka z warstwami)
    to to samo co połączenie warstw np poleceniem 'połącz w dół'? Chyba, że nie widzę czy można w GIMP'ie utworzyć grupy z warstw.
    Prawdę mówiąc, grupowanie warstw w Gimpie jest obecnie potraktowane po macoszemu. Jeżeli chcesz, aby jakiś efekt został wykonany/przeprowadzony na kilku warstwa jednocześnie, w okienku z warstwami zepnij te warstwy na czas wykonywania działań (pojawi się taki spinacz przy warstwach, checkbox pomiędzy okiem a podglądem warstwy).

Łącznie w dół fizycznie łączy warstwy i nie jest możliwe późniejsze ich rozłączenie - dlatego tego używa się na samym końcu, przy zapisie finalnym do .jpg.

Istotny trick przy zapisie .jpg - warto kliknąć w opcje zaawansowane w oknie zapisu i tam dla .jpg ustawić podpróbkowanie na 1x1 1x1 1x1.

| OlyJedi Awatar zbyma72age
    Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez salvadhor
    A da się to robić bez fotoszopa i innych tych gadżetów komputerowych? Jakiś filtr zmiękczający, itp? Nie robiłem, to nie wiem, dlatego pytam, w programie graficznym potrafię nawet babie wąsy dorobić, więc to nie sztuka.
    Zarówno w Photoshop-ie jak i w GIMP-ie dla podniesienia atrakcyjności wizualnej fotografii, a m.in. uzyskania efektu gładkiej skóry - Glamour, można zainstalować Filtr Virtual Photographer.
    Jest to jeden z najlepszych filtrów używanych do zmiany kolorystycznej zdjęć.
    Filtr można pobrać na stronie http://www.optikvervelabs.com/default.asp (Free download)
    Instalacja wtyczki jest intuicyjna i przebiega podobnie jak instalacja większości programów w systemie MS Windows. Plugin mam zainstalowany od dawna w GIMP-ie.

W oknie pluginu znajduje się rozwijana lista Presets, w której jest wiele gotowych ustawień. Część z nich jest przeznaczona do fotografii kolorowych, a część do fotografii czarno-białych.
    Virtual Photographer umożliwia nie tylko zastosowanie gotowych efektów, ale także pozwala na ręczne zmienianie wyglądu zdjęć.
    W sekcji Film Type można zmieniać jasność i kontrast. Przyciski opcji w tej sekcji pozwalają na symulację różnego rodzaju klisz fotograficznych. Przykładowo gdy zaznaczymy jedną z opcji Slide, nadamy zdjęciom wygląd slajdu.
    Sekcja Film Speed służy do dodawania do fotografii ziarnistości charakterystycznej dla wysokoczułych filmów.
    Suwakiem, na dole sekcji, możemy regulować ilość szumu.
    Sekcja Photographic Style pozwala nadać fotografii cieplejsze lub chłodniejsze barwy, wyeksponować zieleń lub nadać delikatniejsze odcienie. Suwakiem znajdującym się w tej sekcji regulujemy siłę efektu.
    W tej sekcji znajdują się również dwie opcje Effect i B/W, zaznaczając je mamy dostęp do rozwijanych list z dodatkowymi efektami. Opcję Effect stosujemy do zdjęć kolorowych, natomiast B/W w przypadku, gdy chcemy zmienić zdjęcie kolorowe na fotografię w odcieniach szarości lub w bichromię. Efekty dostępne po zaznaczeniu opcji Effect pozwalają np. zmiękczyć barwy zdjęcia lub uzyskać efekty filtrów nakładanych na obiektyw aparatu.
    Wybrany przez nas efekt, zostanie zastosowany po naciśnięciu przycisku Process.
    Możemy również zapisać własne ustawienia “na przyszłość” w pliku. Służy do tego opcja Save w sekcji Settings. Aby załadować zapisane przez nas ustawienia, klikamy przycisk Load w tej samej sekcji. Ponadto mamy możliwość zmiany wielkości podglądu.

Powodzenia
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	glamour_374.jpg
Wyświetleń:	277
Rozmiar:	88,4 KB
ID:	2796  
    "Kiedy się chce otrzymać dobrą odpowiedź, trzeba zadać dobre pytanie"

Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Zapomniałem dodać że w:
    Przydatne linki - uzupełnienie
    podałem kilka przykładowych Poradników (Tutoriali) dotyczących osiągnięcia efektu Smooth - skin zarówno przy zastosowaniu GIMP-a jak i Photoshop-a, przytoczę je ponownie:
    http://thomas-stoelting.de/PS_Tipps/...tretusche.html
    http://thomas-stoelting.de/photoshop.html
    http://gobart.pl/tutoriale/retusz_glamour_1.php
    http://howto.nicubunu.ro/portraits_touch-up_gimp/
    http://tutorials.watchandlearnphotos...soft_skin.html
    http://www.photokaboom.com/photograp...mooth_skin.htm
    http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=979
    Dodam jeszcze że w publikacji "Niezbędnik fotograficzny" - PC Format krok po kroku jest również opisana metoda przy zastosowaniu GIMP-a.
    Pomyślnych efektów

Mieszka w
    Tarnowo Podgórne
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    Choć nie chcę ale muszę:
    Jeszcze jeden bardzo wartościowy Poradnik
    http://www.piotrszmidt.com/tutoriale/glam/
    naprawdę warto dopisać do swoich zakładek
    Polecam

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Zbyma72age - powinni dać Ci medal, za cenne rady i linki, bezinteresowne dzielenie się wiadomościami. Wiem, że zaraz powiedzą, że właśnie od tego jest to forum, ale tak niewielu się dzieli w tam sympatyczny sposób wiedzą i linkami, nie bylejakimi. Pozdrawiam serdecznie.

| OlyJedi Awatar witia
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zbyma72age
    Choć nie chcę ale muszę:
    Jeszcze jeden bardzo wartościowy Poradnik
    http://www.piotrszmidt.com/tutoriale/glam/
    naprawdę warto dopisać do swoich zakładek
    Polecam
    Piękne dzięki za bardzo interesujące i pomocne linki.
    Pozdrówka.

Oleryk
    Gość
    Medali tu nie dają ale bonusy tak.
    Dzięki Zbyma