No faktycznie powojowałem z tym zdjęciem ale cóż człowiek uczy się na błędach
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pobawiłem się trochę tym blokowaniem ekspozycji i pomiarem światła a oto efekt może trochę banalny kadr ale jakościowo chyba najlepsze z dzisiejszego spaceru
15.
Ostatnio edytowane przez fura ; 9.06.10 o 20:57 Powód: Automatyczne scalenie postów
Kolory już lepsze ale ten słup z drutem (chyba, że o ten słup tutaj chodziło) i ciągły brak ostrości.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Zdjęcie robione między 18 a 19, prawie w ogóle nie obrabiałem go później. Co do słupa to akurat chciałem go tam umieścić.
Co do ostrości to nie wiem dlaczego tak się dzieje. Ustawiam ostrość na nieskończoność, przesłonę ma na niskich wartościach wiec powinno być ostro. Czytałem gdzieś że tani filtr UV może popsuć ostrość na zdjęciach a ja właśnie taki posiadam w celu ochrony obiektywu więc może dlatego ostrość tak kuleje?
1. Czym robisz zdjęcia, że musisz manualnie ustawiać ostrość?
2. Jak rozumiesz "niską wartość"? Wartości f4, f5,6 to akurat duże otwory więc GO mała.
Każdy filtr UV, dobrze spełnia rolę ochronną. Tylko, jak pisał Mirek, nie należy zapomnieć zdjąć go przed zrobieniem zdjęcia![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Na tym zdjęciu wartość przesłony miałem ustawioną na 5.6 wiec po tym co napisałeś widzę że powinienem był ustawić na jakieś wyższe wartości, maksymalnie mogę 8.0. Zdjęcia robię aparatem kompaktowym z automatycznym jak i manualnym nastawianiem ostrości akurat wczoraj używałem MF
17 jakas taka fajna(kadr) ale obróbki by sie troche przydalo![]()