Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Wątek: Który wybrać - tylko nie bijcie;)

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria

Który wybrać - tylko nie bijcie;)

Bardzo proszę o Waszą pomoc! Pojawił mi się projekt, w którym nie dam rady kompaktem muszę kupić lustro, jest fotografia wnętrz, kompozycje kwiatowe i wystrój wnętrz a do tego w najbliższym czasie rodzinne wesele a nawet dwa z którego się nie wywinę:/ mam do dyspozycji +/-4k idealnie gdybym kupił cały new zestaw puszka + szkło, ewentualnie nowa puszka i używane szkło (sam bardzo szanuję sprzęt i używany jest już po rozpakowaniu pudełka irytuje mnie jak mi ktoś mówi że "ślady normalnego użytkowania" a są rysy pęknięcia i ogólny syf ;p)
    Moje propozycje:
    1. C50D + C17-85 (różne większości niepochlebne opinie o tym szkle?) cały new zestaw do wyrwania za ok 3900 reszta na waciki dla żony lub sama puszka C50D + jakieś kit szkło ? może starczy na Nissina i C50/1.8
    2.Jest nowy C30D + C17-85 za ok3k starczy na błysk C50/1.8 i na butelkę dobrego wina dla mnie zostanie
    3.ND90 + 18-105 nowy za ok 3100 zostanie na lampę i N50/1.8 lub new puszka ND90 + kit?
    4. Korci mnie fufu S5 jest na alledrogo za 3100 do tego kit np N18-105; pamiętam velvia, provia i reala fajnie się fotografowało w analogu ale czy warto pakować w stosunkowo nienowy sprzęt z niewiadomego źródła?

Będę wdzięczny za konkretne wskazanie może przez praktyków bo teorię przerobiłem i dalej jestem w lesie a dobrze jak bym miał na następny weekend sprzęt!!! Wiem że to sprzęt z różnych półek ale liczę na Wasze doświadczenia tak czy inaczej COŚ z tego zestawienia muszę wybrać.

PS1
    U nikoniarzy i canonierów strach zadać takie międzysystemowe pytanie bo tam talibowie ciągle czuwają ..... ciii chooo sza!
    PS2
    moi znajomi namawiają mnie na używanego FF C5D ale trochę strach zajechane może być i nie wiele zostanie mi na szkło a właściwie nic:[
    Ostatnio edytowane przez micky ; 27.05.10 o 12:03

qbic
    Gość
    Tez namawiam na używane C5D, do tego można trafić tamrona 28-75 za 800 zeta.

kowalikster
    Gość
    Zainwestuj w dobrą puszkę i później rozbudowywuj szklarnie.
    Z używanymi puszkami trzeba być ostrożnym - ale to chyba pospolicie wiadomo. Dość mało czasu byś miał na sprawdzenie kilku możliwości używek.
    C5D to zacna pucha jakby na to nie patrzeć ale ja bym sobie wziął chyba c50d

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez micky Zobacz posta

PS1
    U nikoniarzy i canonierów strach zadać takie międzysystemowe pytanie bo tam talibowie systemowi ciągle czuwają ..... ciii chooo sza!
    Idealnie na odwrót. Tzn nie wiem jak jest na CB, ale na nikoniarze.pl często polecają Canona (niektórzy wręcz twierdzą, że to najbardziej przyjazne canonowi forum w PL ). Proponuje zajrzeć i poczytać

Co do talibów systemowych - zaraz ktoś Ci poleci E-620 + 14-54

Ja osobiście bym polecał (jeśli nie boisz się używek):
    używanego Nikona D90
    +używanego Tamrona 17-50 2.8
    +używana lampa/nikkor 35 1.8

Powinieneś się zmieścić w 4k (biorąc pod uwage uzywki - ew. 35 może być nowa, bo i tak jest tania). Najlepiej było by nie wybierać i kupić i lampe i 35 - wtedy pewnie trochę przekroczysz 4k (choć niezbyt dużo).

C5D oczywiście byłby najlepszą puszką z tych które wymieniłeś (może kupić mało używane sztuki w okolicach 4k), ale rzeczywiście braknie Ci na szkła/lampe .

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kowalikster Zobacz posta
    Zainwestuj w dobrą puszkę i później rozbudowywuj szklarnie.
    Z używanymi puszkami trzeba być ostrożnym - ale to chyba pospolicie wiadomo. Dość mało czasu byś miał na sprawdzenie kilku możliwości używek.
    C5D to zacna pucha jakby na to nie patrzeć ale ja bym sobie wziął chyba c50d
    właśnie nie jestem przekonany do rozbudowy systemowej lustrzanki na tą chwilę wydaje mi się że wymienione modele puszek, a premier body jest najwięcej i najszybciej tracą na wartości, i dobrej klasy kit + jasna stałka + prosta lampa np Nissin spełni spełni moje oczekiwania wolę tańszą lub starszą puszkę ale nieużywaną z dobrej jakości szkłami (macie jakieś doświadczenia z C17-85 bo generalnie wszyscy po nim jadą ze ciemne nieostre....) niż kupowanie body "na zaś" z półki PRO i z ręką w nocniku zostać bo starczy mi na plastikowy kit jak na razie ten projekt traktuje jednorazowo a dla mnie i mojej przyjemności docelowo będzie jakiś "bezlusterkowiec" (np GF1, Nex5 z 16mm tylko zaczekam na dobrą cenę) bo sporo się dzieje w tym segmencie i ta estetyka, waga i jakość mi odpowiada

S4INT
    Gość
    To może prędzej wypożycz od kogoś sprzęt...

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    To może prędzej wypożycz od kogoś sprzęt...
    nie da rady wesela lato jesień więc chciałbym przestrzelić sprzęt by wtopy nie było, a przy dokumentowaniu tego "wnętrzarskiego" projektu wszystko rozciągnięte w czasie więc bieganie i proszenie ludzi na dłuższą metę też nie za bardzo a wiadomo że jak kupię to i na urlop zabiorę, i rodzinnie pstryknę foto

coś o fufu S5 mi powiecie, i jak ten kit bo coraz bardziej skłaniam się do new C50D+C17-85 + Nissin na maxa naciągnięty budżet ale dam radę? a jeszcze jedno pytanie jestem leniwy i po urlopie chciałbym mieć fajne jpg'i a nie grzebać w RAWach jak sobie radzi C50D lub N90D?

| OlyJedi Awatar outsider
    Mieszka w
    chacie nad Sweliną
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Od C50d lepszy jest C40d, ale i tak, to co w ostateczności liczy się najbardziej to porządne szkło.... (puszkę i tak kiedyś wymienisz na lepszą i tańszą, a dobre szkło pozostanie z tobą do emerytury).

Godny polecenia jest nowy i niedrogi Nikon AF-S 35 f/1.8G DX, ale musiałbyś dokupić jeszcze coś szerokiego i żonglować na sesjach.... nie każdemu to dopowiada.

Godnym polecenia jest też (przynajmniej był, jak siedziałem w tamtym systemie) Tamron 17-50/2.8, który w dodatku możesz dobrać do nikona i do canona. Jedyny ból to osobiste testy w sklepie (back focus /front focus), ale lustra tak mają i nic na to nie poradzisz.

Tych zoomów z pierwszego postu raczej nie warto kupować.

p.s. nie wiem jak D90, ale C40d wypluwał dosyć przyzwoite jpg-i (trzeba było tylko o 1-2 działki podnieść ostrość w korpusie), więc C50d też powinno się dać ustawić (chociaż nowszy model wypluwał nieco gorsze jpg-i od poprzednika). D90 nie miałem w rękach, a D80-tka to zupełnie inna puszka (miałem D80-tkę i jedynie raw-y wchodziły w grę).

p.s.2
    gdybym miał ograniczoną ilość kasy to wolałbym kupić tańszą (niższa półka, lub używka) puszkę i porządne szkła niż na odwrót....ale to tylko skromne zdanie outsidera .

p.s.3
    ooo.... widzę, że S4INT proponował wcześniej to samo co ja.... w takim razie podpisuję się obiema rękami i nogami pod wcześniejszym postem.
    Ostatnio edytowane przez outsider ; 27.05.10 o 13:29

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Nikon D90!Fuji to też jakby Nikon.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Jeżeli chodzi o same wesela,to Fuji będzie chyba lepsze.
    Ostatnio edytowane przez Adamss68 ; 27.05.10 o 13:27 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    ja też wyznaję zasadę tańsza puszka lepsze szkło, z tego co wyczytałem C50D pokaże pazur z dobrym szkłem to kitowe 17-85 podobno takie nie jest? dlatego też w pierwszym wpisie jako alternatywa jest podany C30D nowy z kitem za ok 3k jak szkło faktycznie będzie tragiczne można by sprzedać używki za ok 600-700pln dołożyć i kupić np tamrona 17-50 2.8 new ok1400?
    jaka - praktyczna, użytkowa- różnica C30D vs C40D
    Taki zestaw by mi bardzo odpowiadał ale oficjalnie podany przebieg jest spory :[
    http://www.allegro.pl/show_item.php?...%3E.%3C%2Fi%3E

macie namiar na nowe puszki C40D?
    Ostatnio edytowane przez micky ; 27.05.10 o 14:55