Mam Panasa i nie jest to chwyt! Tu nie ma co wierzyć czy nie, ale jest tak. Zapewniam Cię. I nie jest to cyfrowy zoom tylko optyczny.Zamieszczone przez zibi1303
Jak się zmniejszy w FZ30 do 3MPIX to uzyskamy zoom 19.1x co daje 668.5mm dla 35mm
Mam Panasa i nie jest to chwyt! Tu nie ma co wierzyć czy nie, ale jest tak. Zapewniam Cię. I nie jest to cyfrowy zoom tylko optyczny.Zamieszczone przez zibi1303
Jak się zmniejszy w FZ30 do 3MPIX to uzyskamy zoom 19.1x co daje 668.5mm dla 35mm
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
No to nie wiem jak to jest w Sp550,
ale wiesz po co mi 600mm przy 3mpx ??
To po co się kupuje 6-7mpx
To bez sensu. Wiem że SP550 przy 3mpx robi 7 zdjęć na sekundę
a co do tego "Fine zoom" to nie wiem dokładnie bo nie widziałem dokładnego opisu. Choć przypuszczam że to może być to samo
/*...................*/
/* ...........................*/
Jak to po co?
3mpix świetnie się nadaje na odbitki 10*15
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Jestem szczęśliwym posiadaczem C-770 UZ. Aparatu używam głównie w czasie turystycznych wypadów i dlatego kompakt jest dla mnie dość wygodnym sprzętem ( mały, lekki, z dużymi możliwościami). Po kilku latach zabawy z tą moją pierwszą cyfrówką zaczynam poszukiwać czegoś z większymi możliwościami ( większa matryca, wyższa czułość ) i dlatego zainteresowałem się SP-550. Czekam na większą ilość testowych fotek i opinie użytkowników.
Wierzysz w cuda, czy bajki?Zamieszczone przez Yx
Własności obiektywu można zmienić wyłącznie drogą zmiany układu optycznego
Fine Zoom, taki, jak w Mju 1000 funkcjonuje dzięki możliwości użytkowania środkowej części matrycy, więc to nie jest "cudowny" zoom, tylko crop na matrycy, robiony już na etapie celowania. Rozdzielczość obrazu zmniejsza się z 10 mpx na 3 mpx, ale użytkownik ma radochę, że mu się zoom wydłużył
Wracając do tematu głównego, do aparatu przewidziany jest tylko konwerter tele, więc, obawiam się, tuleja będzie winietować przy szerokim kącie (chociaż empirycznie nie sprawdzałem).
Jack
Jack, czy na tej samej zasadzie działa ten extra zoom w panasiu ?
tak mie sie wydaje , ale nie jestem pewien
/*...................*/
Więc nie to, że w bajki wierzę ale widać dalejZamieszczone przez Jack
![]()
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
Faktycznie widać, jakby "bardziej przybliżało" i już nie musisz robić cropa w domu na kompieZamieszczone przez Yx
ponadto "Fine Zoom" ładnie brzmi
![]()
Jack
A co piszą na stronach Panasonica? Może i tak, bo ja wiem.Zamieszczone przez zibi1303
Jack
piszą np przy FZ8:Zamieszczone przez Jack
Extra Optical Zoom function uses the centre part of the CCD to provide additional magnification, extending the zoom power to an impressive 18x.
Jak dla mnie to to samo![]()
/*...................*/