Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Wątek: Nikon D90 vs Canon 500D

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Nikon D90 vs Canon 500D

Hej,
    zmieniam system. Tak, chce się rozstać z moim poczciwym olkiem E-510. (jakby ktoś chciał to będę sprzedawał e-510, 14-54, 40-150(stary), fl-36).

Wybór padł na dwa modele, albo na Nikona D90, albo Canona 500D...ale! Dość istotne jest dla mnie nagrywanie filmów, w zasadzie jest to jeden z głównych powodów do zmiany systemu. Nie stać mnie na kamerę, która daje takie możliwości, a nie potrzebuję małej kamerki za 2000zł.

Czytam i czytam, przed chwilą miałem w ręce D90. Sam już nie wiem co wybrać. Na korzyść nikona jest mało szumiąca matryca, pół-profesjonalna puszka, dwa pokrętła i drugi ekran lcd. Jest szybszy od 500d. Podczas kręcenie występuje niestety bardziej wyraźny rolling shutter.

Canon podobno kręci lepsze filmy, nagrywa więcej minut i w lepszej rozdzielczości. Jest rok młodszy. Brakuje mu lampki do potwierdzania ostrości ale to przeboleję.

Cenowo nie ma praktycznie różnicy, do 2000zł za używaną puszkę można kupić obydwa bez problemu.

Jakie są wasze opinie? Co lepiej wybrać?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    550d? Różnica w cenie niewielka. A może jednak PEN/Panas? Sugeruję z powodu nacisku na filmowanie.
    Wyklikane z mobilka

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    nie wiem czy dotarłeś do tej dyskusji?
    www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=141517
    z tego co piszą nikoniarze to Nikon D90 jest bardzo dobrym aparatem szczególnie w obecnych cenach co do możliwości video nie lepiej kupić kamerkę? chciałbym sprzedać swoją kamerę canona DVD DC201 to są jakieś grosze na rynku wtórnym więc..... ?

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez SPyCH Zobacz posta
    Brakuje mu lampki do potwierdzania ostrości ale to przeboleję.
    Jestes pewien? W 400D mialem.

Polecam 550D.

| OlyJedi Awatar SPyCH
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Całą zabawa polega właśnie na tym, że sprzedając wszystko co mam starczy mi dokładnie na tego canona 500d i nikona d90 i jedno szkło. Nie chcę wydawać pieniędzy na kamerę, bo taka, która dawałaby tak mala glebie ostrosci i wymienna optyke kosztuje fortune.
    Mimo wszystko bardziej robie zdjecia niz filmy, ale bardzo jestem napalony na nagrywanie.

550D jest sporo drozsze, a w sumie poza gniazdem na mikrofon dodatkowy i wieksza rozdzielczoscia (nie wiem po co mi 18mega) to nie wiem co wiecej oferuje.

Do dyskusji dotarłem, ale oni raczej debatuja nad nikonem i nie porownoja go za bardzo do innych aparatow, a na tym mi najbardziej zalezy.

Czy ktoś miał dłużej obie puszki w łapkach? Którą się przyjemniej pracuje?
    Ostatnio edytowane przez SPyCH ; 22.05.10 o 19:51

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    550d? Różnica w cenie niewielka. A może jednak PEN/Panas? Sugeruję z powodu nacisku na filmowanie.
    Wyklikane z mobilka
    No nie przesadzajmy? W takim razie może jakiegoś kompakta z funkcją kręcenia 1080p i zoomem 26x?

Tak jak Ci mówiłem dzisiaj - D90 to lepsze puszka, Canony lepiej kręcą filmy. Kwestia jest też jakie chcesz do tego szkła podpiąć. Do obu dokupić możesz Tamrona 17-50/2.8 ze stabilizacją, cena ok 2tys za nówkę, albo poszukać używkę bez stabilizacji.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    A czemu nie 30d?!
    Ja jakbym kupowal cos z czerwonych to 20/30d (z naciskiem na tego drugiego).
    Na wtornym sa ZA GROSZE, a naprawde sprzecik zacny.
    Od zoltych to jeszcze d200 jest fajny ale sie nie orientuje w cenach jakos specjalnie. d90 jest na moim rankingu zaraz po d200/d300 pod wzgledem jakosc/cena.

To tyle co ci moge pomoc.
    Pozdrowka, Czarek
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

zonkinho
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    A czemu nie 30d?!
    Ja jakbym kupowal cos z czerwonych to 20/30d (z naciskiem na tego drugiego).
    Na wtornym sa ZA GROSZE, a naprawde sprzecik zacny.
    Od zoltych to jeszcze d200 jest fajny ale sie nie orientuje w cenach jakos specjalnie. d90 jest na moim rankingu zaraz po d200/d300 pod wzgledem jakosc/cena.

To tyle co ci moge pomoc.
    Pozdrowka, Czarek
    Czytaj ze zrozumieniem. Aparat ma mieć możliwość kręcenia filmów.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    A czemu nie 30d?!
    Nie wiedziałem ze 30d ma filmy.....

Jeżeli filmy są ważne to proponuje jednak Canona, potem można się łatwo przesiąść na 5Dmk2 który na razie jest bez konkurencji.

Co do gniazda na mikrofon... mikrofon w puszce jest do d*py wiec bez tego kręcenie filmów również jest lipne.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Uuuu pardos... Nie doczytalem. W takim razie nic nie poradze. Jak dla mnie filmy w lustrzankach to nie porozumienie, aparat to aparat a kamera to kamera. Mimo tego slyszalem ze ostatni odc. 6 serii house'a zostal nakrecony lustrzanka.
    Jak ma byc do krecenia filmow to i tak 30d bym polecil za roznice ceny mozna kupic uzywana kamerke :P Poza tym jak system sie spodoba to zostaniesz albo kupisz nowszy model, jak nie to stracisz 1,5k...

Przemysl to
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150