Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 76

Wątek: Nikon D90 vs Canon 500D

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zonkinho Zobacz posta
    No nie przesadzajmy? W takim razie może jakiegoś kompakta z funkcją kręcenia 1080p i zoomem 26x?
    Nie no, bez takich... Autor wątku chciał mieć możliwość kręcenia filmów jak najlepszej jakości z możliwie jak największą manipulacją GO, w ograniczonej cenie. Według mnie "mikro" tutaj pasuje. Ale jeżeli miałby wybierać koniecznie między 500D a D90 to faktycznie - lepiej D90 i MF.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez and21 Zobacz posta
    Mam 500d ,filmiki owszem fajne,ale ergonomia i możliwości zdecydowanie po stronie D90.
    Za and21. Według mnie za d90 przemawia ergonomia aparatu, guzikologia i dwa pokrętła "90-tki". Canony 500D i 550D pokrętki mają typowe dla entry level. Zapewne więcej będziesz focił niż robił filmów. Ja po przesiadce na e-30 pokochałem dwa pokrętła.

I taki offtop: Filmy HD jak na profesjonalnych kamerach fajna sprawa, tylko żeby jeszcze w gratisie oświetleniowców dorzucali
    e-520+kity, e-30, zd 14-54, zd 50-200, s50 1.4, Metz 58

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Zdecydowanie lepiej w kwestii filmowania wypada 500D. W Nikonie D90 ta opcja jest mocno niedopracowana (co oczywiście nie oznacza, że jest tylko syf z gilem.... dla chcącego nic..).

Kilka "baboli":

-zmiana ekspozycji następuje skokowo a nie płynnie (filmujemy okno i zmieniamy kadr na wnętrze ciemnego pokoju).

-pełna automatyka, nic nie można zmienić samemu (iso, przysłona -tylko maks otwór, czas)

-spitolone "skalowanie", objawiające się błędem w obrazie, tzw. "stair step bug" (wygląda to jak wycięta co 8 lub 9 linia pozioma w obrazie).

Z pierwszym problemem można sobie poradzić blokując ekspozycję i unikając filmowania takich scen jak w moim przykładzie.

Z drugim...... w pewnym stopniu blokowanie ekspozycji może nam pomóc (mam na myśli problem z czasem -jak odpowiednio go nie zsynchronizujemy z sztucznym światłem to będziemy mieć tzw. migotanie).

Z trzecim też można sobie poradzić, stosując odpowiedni skrypt pod VDuba lub Premiere czy też FC.

Tak czy inaczej jest upierdliwie.......... bo żeby osiągnąć odpowiednią jakość trzeba się narobić jak diabli.

Co do AF -nie piszcie nawet o tym, bo z wyjątkiem Pasikonika i zapewne Pena, reszta leży i kwiczy.
    Raz, że przeraźliwie wolno to jeszcze w Canonie podczas używania AF, zmienia się ekspozycja -tragicznie to wygląda.
    W D90 AF podczas filmowania jest niedostępny.

W D300s poprawiono skokową ekspozycję (choć nie do końca), nie ma problemu "stair step" (i to jest najważniejsze), ustawiając parametry migawki w manualu i blokując ekspozycję, mamy wpływ na migotanie przy sztucznym świetle, w znacznym stopniu poprawiono jakość kompresji. No i dodali AF....... zbędny w obecnej formie

Ostrzenie ręczne jest bajecznie proste, wymaga tylko pewnych inwestycji i niewielkiej praktyki.

Inwestycja podstawowa to wizjer na LCD -koszt jakieś 500 zł. Dodatkowo przyda się statyw naramienny za około 380 zł. I można szaleć....

Niestety nie mam na sieci odpowiednio "uzdatnionego" (czyli po zaaplikowaniu "stair step fix" filmu z D90 -pokażę zatem nieprzerobiony z D90, to co może D300s oraz 7D.

D300s:

7D:

D90:

[EDIT] skleroza nie boli -tu był zaaplikowany "stair step fix"
    Ostatnio edytowane przez Fatman ; 23.05.10 o 11:20

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Reasumujac,kamera nie jest do zabawy.
    Tak, chcesz mi powiedzieć, że ktoś kto się zajmuje np. profesjonalnie filmowaniem, kupi sobie właśnie aparat fotograficzny do tych celów. Nie żartuj... Podejrzewam, że w 90% przypadków filmowanie w aparatach to jednak zabawa.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Tak.Masz racje aparat to aparat,kamera to kamera.Mozna te dwa urzadzenia w jednym korpusie zmiescic.
    Ja nie twierdzę, że nie można, ale funkcjonalność to nie wszystko. Za tym idzie również wiele innych aspektów, jak chociażby ergonomia użytkowania. Ja sobie nie mogę np wyobrazić jednoczesnego operowania zoomem i ostrością (żeby nie było - nie twierdzę, że się nie da, ale nie wydaje mi się by było to przyjemne)
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez damnian Zobacz posta
    Oriętuje się ktoś jak jest ze szkłami manualnymi? czy aparat nie protestuje w czasie kręcenia filmu ? z nikonem może być problem (bo ogólnie w modelach Dxx jest problem z manualami :P )
    Nie protestuje, pomiar swiatla z manualami dziala.

550D dla osob ktore szukaja czegos do kreatywnego filmowania jest najlepszym wyborem, najbardziej uciazliwy jest brak trybu M w D90 o czym Fatman wspomnial.
    60fps w 720p daje swietne mozliwosci spowolniania filmu.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez janek222 Zobacz posta
    Tak, chcesz mi powiedzieć, że ktoś kto się zajmuje np. profesjonalnie filmowaniem, kupi sobie właśnie aparat fotograficzny do tych celów. Nie żartuj... Podejrzewam, że w 90% przypadków filmowanie w aparatach to jednak zabawa.
    Jestes w ogromnym bledzie, o dziwne wiele profesjonalnych produkcji jest obecnie wykonywanych przy pomocy lustrzanek.
    Jeden z wielu przypadkow:
    http://inspiredbylife.pl/2010/05/19/...czatek-trendu/

Jak nie masz o czyms zielonego pojecia to nie siej zametu.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 23.05.10 o 11:10 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria

Ja nie twierdzę, że nie można, ale funkcjonalność to nie wszystko. Za tym idzie również wiele innych aspektów, jak chociażby ergonomia użytkowania. Ja sobie nie mogę np wyobrazić jednoczesnego operowania zoomem i ostrością (żeby nie było - nie twierdzę, że się nie da, ale nie wydaje mi się by było to przyjemne)
    Przecież w profesjonalnych kamerach, o ile mi wiadomo, na tym polega praca. Na operowaniu zoomem i ostrością
    Co do wątpliwości kręcenia profesjonalnych filmów canonem 5d, mała ciekawostka:
    "Dziś w amerykańskiej telewizji zostanie wyemitowany osławiony już odcinek “Dr House” w całości nakręcony Canonem 5D. To jednak dopiero początek trendu wykorzystania lustrzanek w poważnych hollywoodzkich produkcjach. Wszystko wskazuje na to, że Canonowskie aparaty zostaną użyte do produkcji serialu “True Blood” (Czysta krew) oraz mojego ulubionego - “Californication”.
    cytat z http://inspiredbylife.pl/2010/05/19/...czatek-trendu/

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta

Jestes w ogromnym bledzie, o dziwne wiele profesjonalnych produkcji jest obecnie wykonywanych przy pomocy lustrzanek.
    Jeden z wielu przypadkow:
    http://inspiredbylife.pl/2010/05/19/...czatek-trendu/

Jak nie masz o czyms zielonego pojecia to nie siej zametu.
    Cytat z tegoż artykułu nawiązujący do tego o czym mówiłem:
    "Filmowiec narzekał trochę na trudność ostrzenia, lecz zaznaczał jednoczesność, iż filmowe obiektywy są już w produkcji, więc wyostrzanie będzie bardziej komfortowy...

I o tym cały czas mowie. Funkcjonalność to nie wszystko.

PS. Qben, ale jak są rozmieszczone te funkcje.
    Ostatnio edytowane przez janek222 ; 23.05.10 o 11:19

qbic
    Gość
    Czyli o czym?

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Czyli o czym?
    Sorki, ale nie będę odpowiadał na zaczepki tego typu.
    To co mogłem subiektywnie ocenić, oceniłem parę postów temu. Tego się po prostu trzymam i na razie nie pojawił się jeszcze komentarz, który mógłby mnie przekonać, że jest inaczej.

Pozdrawiam.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat z tegoż artykułu nawiązujący do tego o czym mówiłem:
    "Filmowiec narzekał trochę na trudność ostrzenia, lecz zaznaczał jednoczesność, iż filmowe obiektywy są już w produkcji, więc wyostrzanie będzie bardziej komfortowy...

PS. Qben, ale jak są rozmieszczone te funkcje.
    Tak, przewertowałeś cały artykuł tylko po to, żeby znaleźć jedno zdanie podpierające Twoje tezy z księzyca... Gratulacje.