Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy ... 7891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 101

Wątek: Makro do Olympusa E 420

| OlyJedi Awatar skow
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Niestety nie. O ile AF przy makro nie jest niezbędny
    Może i AF nie jest niezbędny ale jakiekolwiek F już tak.

Bez zasilania i sterowania to w kitowych szkłach nawet nie ma MF.
    ORF Viewer 1.10 - program do szybkiego przeglądania plików ORF (100% "czystej" Javy)
    Obsługuje również E-30, E-620 i E-P1

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez skow Zobacz posta
    Może i AF nie jest niezbędny ale jakiekolwiek F już tak.

Bez zasilania i sterowania to w kitowych szkłach nawet nie ma MF.
    I tak większym problemem jest niemożność przymknięcia obiektywu. W sumie zwykle jak robię makro obiektywem z MF to najczęściej i tak nie ostrzę pierścieniem ostrości, a metodą oddalania - przybliżania się do obiektu, więc brak AF/MF można obejść.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 24.11.10 o 23:28
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam! Mam problem i gorąco liczę na Waszą pomoc.
    Nie jestem zbyt zaawansowana w fotografii, tyle tylko, że zdjecia mi ładne wychodzą. Same, bez mojej zbytniej ingerencji Nie znam się na nazewnictwie obiektywów, którym operowaliście w tym wątkku, więc wyłoże sprawę na nowo.
    Jekiś czas temu mój chłopak jęczał, że przydałby mu się obiektyw makro do Olympusa E-420. Wiem, że ma dwa inne (nie wiem, które to ich nazwy, więc przepiszę wszytko, co jest na nich napisane): Olympus digital 14-42mm 1:3.5-5.6 ED i Olympus digital 40-150mm 1:4-5.6 ED.
    Nie mam pomysłu na świąteczny prezent, więc pomyślałam, że obiektyw nadałby się w sam raz. Tyle, że zupełnie nie wiem jaki i nie zna się na tych różnych parametrach.
    Co do ceny, to nie mam pojęcia w jakich granicach można taki obiektyw nabyć, ale budżet mam ograniczony tak do 1000zł.
    Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję!

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Millady Zobacz posta
    Witam! Mam problem i gorąco liczę na Waszą pomoc.
    Nie jestem zbyt zaawansowana w fotografii, tyle tylko, że zdjecia mi ładne wychodzą. Same, bez mojej zbytniej ingerencji Nie znam się na nazewnictwie obiektywów, którym operowaliście w tym wątkku, więc wyłoże sprawę na nowo.
    Jekiś czas temu mój chłopak jęczał, że przydałby mu się obiektyw makro do Olympusa E-420. Wiem, że ma dwa inne (nie wiem, które to ich nazwy, więc przepiszę wszytko, co jest na nich napisane): Olympus digital 14-42mm 1:3.5-5.6 ED i Olympus digital 40-150mm 1:4-5.6 ED.
    Nie mam pomysłu na świąteczny prezent, więc pomyślałam, że obiektyw nadałby się w sam raz. Tyle, że zupełnie nie wiem jaki i nie zna się na tych różnych parametrach.
    Co do ceny, to nie mam pojęcia w jakich granicach można taki obiektyw nabyć, ale budżet mam ograniczony tak do 1000zł.
    Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję!
    Zuiko Digital 35mm do macro jak najbardziej sie nada - koszt jakies 0d 500 do 700 zł w zaleznosci jak sie uda na allegro lub gdzie indziej , nowy w sklepie jakies 650 zetów.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bernard74 Zobacz posta
    Zuiko Digital 35mm do macro jak najbardziej sie nada - koszt jakies 0d 500 do 700 zł w zaleznosci jak sie uda na allegro lub gdzie indziej , nowy w sklepie jakies 650 zetów.

Kwestia jakie to makro robi najczesciej? Znaczy co foci? Jak robaczki to 35mm Macro mu sie nie nada, bo bedzie musial blisko podchodzic, a wtedy to nawet te malostrachliwe owady jednak sie oddala :/

Proponowalbym jednak raczej przynajmniej 50mm f2 MACRO no ale to zdecydowanie wiecej (za nowy) niz 1000 pln. Uzywany ewentualnie za jakies 1200-1400 moze udaloby sie wyhaczyc.

Niezaleznie.. moze dokupic do tego zooma 40-150 np. pierscien posredni EX-25 plus konwerter Raynoxa DCR-250?

Pozdrawiam
    Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    Kwestia jakie to makro robi najczesciej? Znaczy co foci? Jak robaczki to 35mm Macro mu sie nie nada, bo bedzie musial blisko podchodzic, a wtedy to nawet te malostrachliwe owady jednak sie oddala :/

Proponowalbym jednak raczej przynajmniej 50mm f2 MACRO no ale to zdecydowanie wiecej (za nowy) niz 1000 pln. Uzywany ewentualnie za jakies 1200-1400 moze udaloby sie wyhaczyc.

Niezaleznie.. moze dokupic do tego zooma 40-150 np. pierscien posredni EX-25 plus konwerter Raynoxa DCR-250?

Pozdrawiam
    Tomek

Budzet jest do 1000 zl , argument ze musi podejsc jest o tyle trafny co zludny ja wiele lat robilem zd 35 i musialem podchodzic , no chyba ze ktos che sobie siedziec i pic piwko a w miedzy czasie trzaskac robaczki,

Owszem zd 50 moze i by byla lepsza ale koszt to juz 1500-1700 nie nowe szkielko do 2000 noweczka a wiec 3 krotnie to co zd 35... trzeba sie troche poschylac by robaczki nalapac.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ew szukać okazji na sigmę 105 albo 150...
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Budzet jest do 1000 zl , argument ze musi podejsc jest o tyle trafny co zludny ja wiele lat robilem zd 35 i musialem podchodzic , no chyba ze ktos che sobie siedziec i pic piwko a w miedzy czasie trzaskac robaczki,
    No tak. Mialem proponowac Sigme 150 Macro HSM, ale ona jednak drogawa troche. Z takim sprzetem daloby rady to piwo pic i strzelac foty
    Jednak bede bronil tezy, ze z 35mm to musi do robala podejsc blisko i jest to niedogodnosc.
    W zasadzie to nie wiemy co to za makro ma byc, wiec prosze pytajaca o odpowiedz to jakos sie ustosunkujemy konkretniej.

Abstrahujac to ja ciagle marze, ze pojawi sie w ZD 4/3 jeszcze szklo typu 90mm f2 (lub 2. 8 MACRO Plonne nadzieje :P

Owszem zd 50 moze i by byla lepsza ale koszt to juz 1500-1700 nie nowe szkielko do 2000 noweczka a wiec 3 krotnie to co zd 35... trzeba sie troche poschylac by robaczki nalapac.
    Eee tam ja swoja 50-tke kupilem za 1200 w mint-condition :P
    No ok. to byla okazja... Ale mysle, ze za 1300 mozna juz cos trafic fajnego.

Mozna jeszcze rozwazyc np. zakup szkla manualnego do macro z systemu OM. Np slawnej 50-tki 3.5 plus instrumentarium do makro do tego (pierscienie posrednie OM) i sie pobawic.

Thomas
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    kup mu 35 to dobre i tanie szkło. potem może sobie dokupić raynoxa i więcej nie potrzeba...
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    ja 35-tką fotografowałem motyle i różne błonkoskrzydłe... zasada jest prosta, rano wstawać jak jeszcze jest chłodno, wtedy owady są niemrawe i spokojnie je podejdziesz. A i światło wtedy najlepsze. Kilka takich plenerów i człowiek nabiera wprawy oraz poznaje zachowania poszczególnych gatunków owadów i wszystko zaczyna być o wiele prostrze.
    Ostatnio edytowane przez jagger ; 3.12.10 o 16:56 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    35 jest dobra... ale w wielu wypadkach niestety za krótka...
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK