Tak z ręki, póki co chcę poćwiczyć łapanie z ręki, bo poza tym nie mam monopodu,a podpinanie statywu pod body na razie mija się dla mnie z celem.Zamieszczone przez zyziza
![]()
Przyszedłem sobie zobaczyć jakie zdjęcia robisz... widzę, że takie, które dla mnie są czarną magią i jeżeli nawet coś spod mojego obiektywu wyskoczy to nigdy nie wystawiam.
Równowaga musi być zachowana ;D
składam gratulacjedomyślam się, że 180 mm? podłączyłem kiedyś sonnara do swojej e500tki, ale nie na gwint m42, tylko z pentacona six, to dopiero olbrzym
poza tym po przeliczeniu z średniego obrazka ( 6*6cm ) na matrycę z olka nie wiem jaką mógł mieć ogniskową. obraz mi latał jak podczas trzęsienia ziemi
dlatego szacuneczek za ostrość
ps. czy ktoś się orientuje o ile trzeba przemnożyć ogniskową z średniego obrazka na 4/3?
Przecież ogniskowa jest podawana zawsze tak samo. To odwzorowanie na materiale światłoczułym jest różne. Tylko kwestią powszechności jest fakt, że przelicza się zawsze w odniesieniu do małego obrazka.
mysikrólico, 2 SUPER ! Minimalizm, kolorki "skórzaste" liście.
Ja mam tak: sonnar -> p-six / m42 -> m42/ 4/3 -> e-500Zamieszczone przez radlakos
![]()
Faktycznie trochę mnie przerażała na początku jego wielkość, teraz się powoli oswajam. Nie jest tak źle już z łapaniem ostrości, tylko muszę wypracować "swoją metodę" trzymania tego wszystkiegoCzekam na moment, kiedy będę mogła poćwiczyć łapanie ostrości na jakichś kaczuchach etc.
![]()
ekhm pokaz zdjęcie tego zestawu ;'pZamieszczone przez Mysikrólik
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.