Niestety, tak to jest i już. Musisz po prostu domykać, domykać, domykać. I statyw, rzecz jasna. Jaka była przysłona przy robieniu tej fotki?Zamieszczone przez Mysikrólik
Niestety, tak to jest i już. Musisz po prostu domykać, domykać, domykać. I statyw, rzecz jasna. Jaka była przysłona przy robieniu tej fotki?Zamieszczone przez Mysikrólik
Milimetrowe GO ? Spróbujcie porobić fotki z nałożonym Raynoxem, wtedy zobaczycie milimetry ostrości
Mysikrólik, statyw staje się nieodzowny powoli![]()
Suchar pozwól, że odpowiem na to pytanie później, jak się przeszkolę dzisiaj![]()
Hehehe, wiedziałam, że nastąpi ten dzień, kiedy wyjdą moje podstawowe braki.![]()
Pokażę Wam coś jeszcze z dzisiaj:
To jest ślimaczek na mchu (te krzaczki obok niego to mech, a sam ślimak siedzi na... cegle)
w takich sytuacjach właśnie walczę z GO i to jeszcze walczę o robienie fot "z ręki" w zacienionych miejscach... chyba taka lekka masakra![]()
Jeśli chcesz mocniej zająć się foceniem makro, to niezbędny okaże się zestaw błyskowy. Niekoniecznie drogi ring. Można samemu zrobić dinks nakładany na zewnętrzną lampę. Jest w sieci sporo przepisów.
Ja taki mały OT Mysikróliku, za innymi - bardzo fajna nowa strona![]()
Rafal jakieś linki albo podpowiedź co wpisać w google?
Mysikróliku - nie martw się, przerabiam to samo z moim ZD 50... Ogólnie im mniejsza odległość tym mniejsza GO. Ja ostrząc przy makro radze sobie tak, że ustawiam ostrość używając powiększenia na LCD. Ale efekty są bardzo różne... mam wrażenie że pół milimetra pierścieniem w tę czy drugą stronę robi różnicę. I - jak koledzy piszą - statyw niezbędny. Przy makro najmniejsze poruszenie sprawi, że zdjęcie jest nieostre
A ślimaczek - bardzo ładny![]()
Tylko, ze takie cuś w dużej mierze spłaszcza wszystko :/Zamieszczone przez Woytec60
Więcej mozliwości dają zabawki z dwoma palnikami.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Kiedys takie cosik zbudowalem.8 jasnych diodek wystarczy zeby oswietlic.Nie blyska i w jasnym swietle mozna dokladnie ustawic.
Np. taki LINKZamieszczone przez palmo