Panoramka bardzo fajnaI niebo tez ok, jesli chodzi o kolor, choc byc moze z polarem wyszloby lepiej.
Panoramka bardzo fajnaI niebo tez ok, jesli chodzi o kolor, choc byc moze z polarem wyszloby lepiej.
zastosowanie polaru dotyczy zawsze całej klatki i trzeba pamiętać o odpowiedniej korekcji naswietlania, natomiast szara połówka przyciemnia najcześciej tylko niebo a więc daje najbardziej i najczęściej oczekiwany rezultat, nieoceniona jest również przy fotografowaniu wąskich uliczek gdzie zza rogu wpada ostry strumień światła i wtedy odpowiednio skrecona z holderem połówka pozwala to ograniczyć. Z doświadczenia wiem, że niezbędna jest wersja z miękkim przejściem jak i twardym zależy to od ukształtowania terenu. Istotna jest też gęstość filtru. Dobrze mieć na każdą okazję lecz koszt prawie stówka za szybkę jest też istotny dlatego zdecydowałem się na przyciemniający 4x gdyż w innych przypadkach a więc przy mniejszej rozpietości tonalnej można jako tako wyjść w programie graficznym. Pozdrawiam.
Ostatnie świetne. Świetnie rowniez pokazuje ze do takich ujęć nalezy stosować polar.
Ja tez sie nie dorobilem polara, a potrafi zdziałać cuda minimalizując przy tym pozniejsza obrobke fotki.
...był Olek jest A6000
Polar albo szara połówka - polar czasem za bardzo potrafi przyciemnić zacienione miejsa i wychodzi to jak ciemne plamy... tak przynajmniej mnie się czasem zdarza.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
Kisi, zupełnie serio zapytam, co by tutaj najbardziej zmienił polar? (Może trochę lamerskie pytanie, ale chciałabym wiedziećZamieszczone przez kisi
). Bo z jednej strony piszesz, że zdjęcie świetne (dziękuję
), a z drugiej że trzeba stosować polar. I się pogubiłam.
Polar powinien sprawic ze niebo bedzie jednorodne. Jednolite bez przejscia na dole w biel. Po glebszym ogladnieciu fotki ta "biel" na styku nieba z linia horyzontalna to chyba chmury, wiec jego działanie w tym wypadku sprowadziłoby sie do podbicia kontrastu (no może jeszcze zlikwidowałby odbicia słońca od liści drzew, ale sa one bardzo delikatne). W normalnych warunkach (pewnie wiesz o tym) poza podbiciem kontrastu likwiduje odbicia swiatła (oczywiscie jesli polar jest odpowiednio uzyty, czyli slonce pod kątem 90 st. w stosunku do linii obiektywu). Generalnie im wiecej slońca tym rola polara wzrasta bardzo gwałtownie. A co zas sie tyczy odbic słońca to nie tylko szyby to robią, ale (z wycieczki do Wenecji) nawet okiennice potrafiły błyszczeć, a pokręcenie polarem wydobywało szczegóły z nich (fakturę drewna). Kolor wody, potrafi podniesc na tyle ze wyglada jak kolorowych folderów z biura podróży. Sam sie dziwiłem ze taka była woda na wczasach. Owszem troszke wprowadza to zamieszania (bo na foce jest znacznie lepiej anizeli w rzeczywistości) ale zdecydowanie polepsza to odbiór zdjecia.Zamieszczone przez Mysikrólik
Na wczasach byliśmy ze znajomymi i po kilku dniach kumpel widzac jak kręcę cokinem robiąc fotki pyta co mi to daje to mu pokazałem. Szczęka mu opadła. Wiesz ciezko opisac cos o czym druga osoba nie ma pojecia jak to pojąc, zmierzyć, skosztować. Pojdz do sklepu, wyjdz na zewnatrz w sloneczny dzień i sama zobaczysz. Czesto stosuje sie w polaczeniu z polarem filtr polowkowy szary - ale to juz inna bajka.
...był Olek jest A6000
Kisi- dzięki za wykład. Przyda sie![]()