E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?
Czytam....tylko czasem jest dobrze osób posłuchać, bo ksiazki dają, ale praktyka, to aparat, a tam natomiast wszystko ogólnie napisane (instrukcja)...także zawsze jest dobrze zapytać, bo tego nie wstydze się...no cóż zobaczymy....dziękuję i pozdrawiam!
Woooooooooooow!!! Juz czekam na konkrety... 50-500, no ciekawe jak to wyglada z olkiem :]
Pozdrowka
W Olku nie przesadzałbym z wysokimi czułościami.
Warto pamiętać, że w trybie P Olek będzie miał apetyt na zwiększanie czułości i tak mniej więcej robi to zachowując zasadę bezpiecznego czasu, ale nie bierze pod uwagę chociażby efektywności działania stabilizacji, czy zastosowania statywu/monopodu.
Auto ISO to jednak świetna sprawa, szczególnie jak się połączy z manualem, ew. preselekcją czasu/przysłony.
Używasz statywu albo monopodu/do autora wątku/?
Musisz pamiętać że tą sigme trzeba troche bardziej przymykać przysłoną aby uzyskać ostrzejsze zdjęcia przynajmniej F8 i przy takiej długości ogniskowej i czas 160 to zdecydowanie za mało. A druga sprawa obrazy po zmniejszeniu również tracą na jakości tym bardziej do takich jakie ty zmniejszasz (180 kb ??).
Ostatnio edytowane przez damnian ; 17.05.10 o 13:03
D70s/N50 1.8/N18-55G/Sigma 70-300/Carl Zeiss Biometar 120 F2.8/SB-600 http://damnian.blog.com
...nie wiem jak tam masz ustawiony kontrast i nasycenie, ja radził bym nie przesadzać i ustawiać max. w okolicy środka skali, lub nawet lekko na minusie.
po za tym nie za bardzo w 4/3 mamy w czym wybierać (w takich ogniskowych, ja miałem 70-300 plus telekonwerter x2, ale przesiadłem się na sigmę, planuję jeszcze może tele 1,4 dołożyć), tak więc wybierając lepsze zło, możemy sobie z daleka bigmą nizle postrzelać....
Macie racje....używam statyw i monopod. Powyższe zdjecie niestety z ręki i na leżąco...zajmuję się oczywiście amotorsko Fotografia przyrodniczą i dlatego pytam...W olku E-30 szumy już dobrze widać przy ISO 800, ale no cóż...Cieszę się z tego co mam...przelicznik x2 daje pokażną ogniskową, także tez nie jest źle...Trzeba troszke popracować i bedą efekty...Wystarczy jak wejdziecie w Moją galerie OC, to coś tam znajdziecie...Kontrast, ostrość, nasycenie ustawione na 0.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Damnian: Tak też robię przysłona F8, F9...
Ostatnio edytowane przez przemo821 ; 17.05.10 o 16:24 Powód: Automatyczne scalenie postów