Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Zasilanie FL 36 R

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    A są jakieś lampy z innych systemów, na 2 Aku, które ładują się zauważalnie szybciej?

p.s. jak Ci wolno to zawsze możesz podłączyć fl-50 z zestawem HS i masz wtredy błyskanie 5fps jak nie szybciej...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    A są jakieś lampy z innych systemów, na 2 Aku, które ładują się zauważalnie szybciej?

p.s. jak Ci wolno to zawsze możesz podłączyć fl-50 z zestawem HS i masz wtredy błyskanie 5fps jak nie szybciej...
    Nie wiem, wiem natomiast, że moim zdaniem i sb-800 i 430/II są "w tym samym wymiarze" i są na 4 aku i zajeździć ich (ten sam typ pstrykania dzieci) nie mogłem.

lub inaczej: m/43 prosi się o nową konstrukcję w wymiarze 2/3 rozmiaru fl-36r, odchylana/przekręcana głowica z lepszym/innym balansem (cięższy tył nie przód lampy).

Na razie jedyną fajną opcją jest fl-20, ale nie za bardzo mam ochotę dzieciom walić w oczy jak mogę w sufit.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar szamotl
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak masz więcej kasy to kup używaną FL-50R a jak nie to może faktycznie tego Metza 48 choć siła błysku będzie prawie taka sama jak FL-36 (ale nie wiem czy będzie szybsza), bo czas ładowania 36 może Cię wkurzać czasami oj może. Ja też zamówiłem eneloopy i sam sprawdzę czy są takie cud miód.
    Ostatnio edytowane przez szamotl ; 10.10.10 o 23:42
    Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon

| OlyJedi Awatar wojciech_gd
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Etam enloopy...im niższe napięcie tym dłużej się będzie ładować lampa najlepiej z aku żelowego jechać i cieszyć się szybkością / szczególnie przy stobingu

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Od siebie dodam za kolegami, że czas między ładowań to jakiś koszmar. Różne lampki miałem (C i N), ale nie oszukujmy się: czas ładowania to tragedia! Dzięki epicure za radę - kupię eneloopy.
    Tylko dziś wieczorem straciłem 3 megafajne kadry z fisza bo lampa się akurat ładowała... jest to o tyle dziwne, że fl-36r to przecież nowa konstrukcja.

Witam !

Podziekuj konstruktorom FL-36 i ich radosnej tworczosci...

Lampa z liczba przewodnia 36 potrzebuje energii i rozwiazanie na dwa ogniwa typu paluszek AA przy wiekszym foceniu to zarty

Z zasilaniem ogniwami Eneloope jest nieco lepiej ale nie oszukujmy sie...
    lampa potrzebuje energii a ma zaledwie dwa ogniwa i nic poza...
    wiec trzeba czesto zmieniac komplety.

Zastananawialem sie nad wyprowadzeniem zasilania na zewnatrz
    i podpiecie 4 x AA.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Ponad dwa lata temu też stałem przed wyborem zakupu lampy. Wówczas cena pomiędzy metzem 48 a FL36 nie była wielka a w zasadzie porównywalna. Wybrałem metza i nie żałuję. Mam dwoje małych dzieci, które nie chcą pozować szybkość ładowania lampy jest bezcenna. Teraz mam drugą FL 36 którą dostałem do e 30. W mojej ocenie jest gorszą lampą lecz podkreślam, jest to moje subiektywne odczucie, gdzie głównymi kryteriami oceny są moc lampy i szybkość ładowania. Zaletą FL są jej małe gabaryty.
    Musisz sam ocenić choć jak si nie ma doświadczenia to ciężko ocenić co się przyda bardziej w przyszłości. jak masz małe dzieci, chcesz w przyszłości jakieś wesele popstrykać to bierz metza. Jak dużo się będziesz poruszać i lampę sporadycznie wykorzystywać to weź FLkę ( nie będzie zawadzać). A jak wszystkiego po trochu to maż niezły orzech do zgryzienia. Podkreślam, że moja wypowiedź jest oparta na moich kryteriach i doświadczeniach. Pewnie inni forumowicze mają inne zdanie i zapewne każdy z nas będzie miał rację.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kamionka Mała
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dominius Zobacz posta
    Jeśli zależy Ci na szybkości ładowania to tu masz FL 36 na 4 baterie http://www.google.pl/#hl=pl&q=fl-36&...51e6380b557062 Szkoda tylko że nie ma jakiegoś schematu podłączenia albo instrukcji jak wykonać takie coś bo sam bym wypróbował.
    Jest gdzieś schemat takiej modyfikacji?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    328
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MichalS Zobacz posta
    Jest gdzieś schemat takiej modyfikacji?
    Musisz rozkręcić lampę . Przylutować do styków gniazda baterii przewody.
    Wyprowadzić przewody na zewnatrz np.wiercąc otworek w obudowie.
    Podłączyć do przewodów baterię składającą się z czterech baterii AA, połączonych
    w sposób mieszany: dwie bat. szeregowo połączyć z takim drugim zestawem równolegle.
    Powinno zwiększyć to wydajność prądową źródła zasilania, co przyśpieszy ładowanie.
    Można też spróbować połączyć trzy sztuki AA szeregowo zwiększając napięcie baterii.
    Z czterema też można spróbować ale już na własną odpowiedzialność.

Pzdr

Maro2
    Gość
    Posiadam akurat nowe Pentagram Eternal 2000 - coś jak Eneloop.
    Ladowanie FL-36R to ok 8 sek, a po 10 błyskach po sobie na full ładowało ok 9,8 sek.
    Czy Eneloop'y skrócą czas ładowania? Warto kupować?
    Ewentulanie co innego?
    Żelowe? Co konkretnie by zmiesciło sie w obudowie?
    Pozdrawiam:
    esystem:

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Maro2 Zobacz posta
    Posiadam akurat nowe Pentagram Eternal 2000 - coś jak Eneloop.
    Ladowanie FL-36R to ok 8 sek, a po 10 błyskach po sobie na full ładowało ok 9,8 sek.
    Czy Eneloop'y skrócą czas ładowania? Warto kupować?
    Ewentulanie co innego?
    Żelowe? Co konkretnie by zmiesciło sie w obudowie?
    Pozdrawiam:
    esystem:
    Jedynie wykonanie ''4ro paku'' z baterii ( opisany gdzieś na forum, wystarczy poszukać )... choc przy takim traktowaniu jak piszesz usmazysz lampe momentalnie

Pozdro i więcej zdrowego rozsądku.
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?