A są jakieś lampy z innych systemów, na 2 Aku, które ładują się zauważalnie szybciej?
p.s. jak Ci wolno to zawsze możesz podłączyć fl-50 z zestawem HS i masz wtredy błyskanie 5fps jak nie szybciej...
A są jakieś lampy z innych systemów, na 2 Aku, które ładują się zauważalnie szybciej?
p.s. jak Ci wolno to zawsze możesz podłączyć fl-50 z zestawem HS i masz wtredy błyskanie 5fps jak nie szybciej...
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Nie wiem, wiem natomiast, że moim zdaniem i sb-800 i 430/II są "w tym samym wymiarze" i są na 4 aku i zajeździć ich (ten sam typ pstrykania dzieci) nie mogłem.
lub inaczej: m/43 prosi się o nową konstrukcję w wymiarze 2/3 rozmiaru fl-36r, odchylana/przekręcana głowica z lepszym/innym balansem (cięższy tył nie przód lampy).
Na razie jedyną fajną opcją jest fl-20, ale nie za bardzo mam ochotę dzieciom walić w oczy jak mogę w sufit.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Jak masz więcej kasy to kup używaną FL-50R a jak nie to może faktycznie tego Metza 48 choć siła błysku będzie prawie taka sama jak FL-36 (ale nie wiem czy będzie szybsza), bo czas ładowania 36 może Cię wkurzać czasami oj może. Ja też zamówiłem eneloopy i sam sprawdzę czy są takie cud miód.
Ostatnio edytowane przez szamotl ; 10.10.10 o 23:42
Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon
Etam enloopy...im niższe napięcie tym dłużej się będzie ładować lampanajlepiej z aku żelowego jechać i cieszyć się szybkością / szczególnie przy stobingu
![]()
Witam !
Podziekuj konstruktorom FL-36 i ich radosnej tworczosci...
Lampa z liczba przewodnia 36 potrzebuje energii i rozwiazanie na dwa ogniwa typu paluszek AA przy wiekszym foceniu to zarty
Z zasilaniem ogniwami Eneloope jest nieco lepiej ale nie oszukujmy sie...
lampa potrzebuje energii a ma zaledwie dwa ogniwa i nic poza...
wiec trzeba czesto zmieniac komplety.
Zastananawialem sie nad wyprowadzeniem zasilania na zewnatrz
i podpiecie 4 x AA.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Ponad dwa lata temu też stałem przed wyborem zakupu lampy. Wówczas cena pomiędzy metzem 48 a FL36 nie była wielka a w zasadzie porównywalna. Wybrałem metza i nie żałuję. Mam dwoje małych dzieci, które nie chcą pozować szybkość ładowania lampy jest bezcenna. Teraz mam drugą FL 36 którą dostałem do e 30. W mojej ocenie jest gorszą lampą lecz podkreślam, jest to moje subiektywne odczucie, gdzie głównymi kryteriami oceny są moc lampy i szybkość ładowania. Zaletą FL są jej małe gabaryty.
Musisz sam ocenić choć jak si nie ma doświadczenia to ciężko ocenić co się przyda bardziej w przyszłości. jak masz małe dzieci, chcesz w przyszłości jakieś wesele popstrykać to bierz metza. Jak dużo się będziesz poruszać i lampę sporadycznie wykorzystywać to weź FLkę ( nie będzie zawadzać). A jak wszystkiego po trochu to maż niezły orzech do zgryzienia. Podkreślam, że moja wypowiedź jest oparta na moich kryteriach i doświadczeniach. Pewnie inni forumowicze mają inne zdanie i zapewne każdy z nas będzie miał rację.
E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=
Musisz rozkręcić lampę . Przylutować do styków gniazda baterii przewody.
Wyprowadzić przewody na zewnatrz np.wiercąc otworek w obudowie.
Podłączyć do przewodów baterię składającą się z czterech baterii AA, połączonych
w sposób mieszany: dwie bat. szeregowo połączyć z takim drugim zestawem równolegle.
Powinno zwiększyć to wydajność prądową źródła zasilania, co przyśpieszy ładowanie.
Można też spróbować połączyć trzy sztuki AA szeregowo zwiększając napięcie baterii.
Z czterema też można spróbować ale już na własną odpowiedzialność.
Pzdr
Posiadam akurat nowe Pentagram Eternal 2000 - coś jak Eneloop.
Ladowanie FL-36R to ok 8 sek, a po 10 błyskach po sobie na full ładowało ok 9,8 sek.
Czy Eneloop'y skrócą czas ładowania? Warto kupować?
Ewentulanie co innego?
Żelowe? Co konkretnie by zmiesciło sie w obudowie?
Pozdrawiam:
esystem: