Na początku, od razu powiem, że przeszukałem już sporo tematów na tym forum, naczytałem się trochę opinii o wszystkich lampach, jednak wciąż nie mogę podjąć jednoznacznej decyzji.
Olka e-510 mam już trochę ponad dwa lata. Przez ten czas zrobiłem nim już ponad 30 tys. zdjęć. W końcu przyszedł jednak czas na kupno lampy do niego.
Generalnie lampa będzie mi się przydawała w różnych okolicznościach; robię zdjęcia na meczach piłkarskich na hali, na koncertach, wydarzeniach i imprezach okolicznościowych, na sesjach z modelkami a także na zwykłym codziennym foceniu... Trochę tego jest.
Teraz moje pytanie; Waham się pomiędzy lampami takimi jak Tumax 383, EXAKTA DPZ 38AF i Metz 48 Af-1. Generalnie nie narzekam na nadmiar pieniędzy, każdy z tych zakupów to dla mnie solidna inwestycja i dlatego zastanawiam się czy taki Tumax za okolice 400 zł, będzie dla mnie odpowiednim i niezawodnym sprzętem, czy może lepiej przeboleć te kolejne 400 zł i kupić n.p. na raty Metza.
Zależy mi na tym, żeby mieć solidny sprzęt, na który nie będę zbyt dużo narzekał - a moja tolerancja minusów sprzętowych jest dosyć spora.
Proszę po prostu o obiektywne doradzenie - co będzie dla mnie najlepszym zakupem.![]()