Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Tumax, Exakta czy może Metz?

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Tumax, Exakta czy może Metz?

Na początku, od razu powiem, że przeszukałem już sporo tematów na tym forum, naczytałem się trochę opinii o wszystkich lampach, jednak wciąż nie mogę podjąć jednoznacznej decyzji.

Olka e-510 mam już trochę ponad dwa lata. Przez ten czas zrobiłem nim już ponad 30 tys. zdjęć. W końcu przyszedł jednak czas na kupno lampy do niego.
    Generalnie lampa będzie mi się przydawała w różnych okolicznościach; robię zdjęcia na meczach piłkarskich na hali, na koncertach, wydarzeniach i imprezach okolicznościowych, na sesjach z modelkami a także na zwykłym codziennym foceniu... Trochę tego jest.

Teraz moje pytanie; Waham się pomiędzy lampami takimi jak Tumax 383, EXAKTA DPZ 38AF i Metz 48 Af-1. Generalnie nie narzekam na nadmiar pieniędzy, każdy z tych zakupów to dla mnie solidna inwestycja i dlatego zastanawiam się czy taki Tumax za okolice 400 zł, będzie dla mnie odpowiednim i niezawodnym sprzętem, czy może lepiej przeboleć te kolejne 400 zł i kupić n.p. na raty Metza.
    Zależy mi na tym, żeby mieć solidny sprzęt, na który nie będę zbyt dużo narzekał - a moja tolerancja minusów sprzętowych jest dosyć spora.

Proszę po prostu o obiektywne doradzenie - co będzie dla mnie najlepszym zakupem.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    "Biednego nie stać na tani sprzęt" - w myśl tej zasady bierz Metza.
    Tak naprawdę MSZ jedyna rozsądna alternatywa dla lamp systemowych.

PS. Ew. przemyśl kupno używanej FL50.
    Wersję bez R można kupić już sporo poniżej 1000zł, a z R za ok 1000.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Mieszka w
    Podlasie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam Vivitara - prawdopodobnie kopię, bądź replikę Tumaxa. Chociaż to niezła lampa to szybko okazało się, że wiele jej do perfekcji brakuje. Dostałem ją w prezencie więc póki co używam ... ale gdybym miał kupić (i z pewnością niebawem tak zrobię) ... byłaby to FL-50 albo metz 58. To jedynie słuszne wybory. To jest tak jak z wiertarkami udarowymi z tesco. Niby masz, niby w drewnie wywiercisz, ale chcąc wywiercić dziurę w betonie musisz pożyczyć od sąsiada Bosha.
    Kup raz a dobrze.
    Pozdrawiam.
    Adam

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Z tym, że od razu konieczny FL50 albo Metz 58 to już przesada. 48 to b. dobra lampa i dla 90% użytkowników w zupełności wystarczy.
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Nie, to nie przesada. Jeżeli zakup jest dokonywany na raty, to też polecam 50 albo 58. Ze wskazaniem na Metz 58 AF-1. Może tańsze "wystarczą" ale ta będzie cieszyć! Jej power i drugi przedni palnik to gwarantuje.
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi Awatar bogdan1
    Mieszka w
    miasto, czasem wiocha
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Niedawno kupiłem Metza 48 AF-1. Super lampka. Używałem jej ostatnio na komunii w domu i w kościele. Do mojego E-620 spokojnie wystarczy. W dużych obiektach radzi sobie gorzej, ale zdjęcia w mieszkaniu wychodzą super. Dla amatora wystarczy spokojnie, a i kieszeń nie jest naderwana. Polecam. FL-36 kosztuje podobnie, ale jest słabsza. Jeśli masz aparat za 1,5-2,5 tys. zł. to wydawanie 1-2 tys. na lampę jest dla mnie bez sensu.
    Metz zasilany jest czterema paluszkami a nie jak FL-36 dwoma. To też plus.
    Ostatnio edytowane przez bogdan1 ; 16.05.10 o 11:32
    E-620+ZD ED 14-54, 40-150, 70-300 + Raynox DCR-250 + Metz 48 AF-1

| OlyJedi Awatar rol6
    Mieszka w
    Skórzewo/Poznań
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Z Tumaxem byłbym ostrożny.
    Na początku swojej przygody z fotografią kupiłem Tumaxa 383 który ...
    po dwóch miesiącach delikatnego używania przestał wyzwalać błyski.
    Niby wszystko było OK, kontrolki świeciły ale lampa nie działała.
    Wysłałem ją do serwisu, który obsługiwał sprzedawca i po kilku tygodniach otrzymałem lampę w takim stanie w jakim ją wysyłałem - czyli uszkodzoną.
    Kolejna wysyłka z pismem odpowiedniej treści zaowocowała tym, że otrzymałem nowy egzemplarz, który szybko i ze stratą sprzedałem.
    Obecnie używam systemowej 50 i jestem bardzo zadowolony, ale Metz również zbiera same pozytywne opinie.
    Więc rozważ zakup droższej lampy, a nie będziesz miał stresu związanego z użytkowaniem budżetowego sprzętu.
    OMD, kilka puszek i wiadro słoików

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Polecam Metza. Swoją wersję 58 kupiłem przez przypadek. Zamówiłem 48 a pani w sklepie się pomyliła i wysłała wyższy model. Dopłaciłem różnicę i mam świetną lampkę z dwoma palnikami i bezprzewodowym wyzwalaniem podobnie jak lampy systemowe.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ok, dzięki za rady. Jestem już od dzisiaj szczęśliwym posiadaczem nowego Metza 48 AF-1.

Mam tylko jedno pytanie - czy to normalne, że po dokręceniu pokrętła w lampie już włożonej w sanki można ją nadal wysunąć przy odrobinę mocniejszym pociągnięciu? Do tej pory miałem styczność z lampami Canona i bodajże firmową Olympusa które miały zatrzaski, więc taka sytuacja nieco mnie dziwi.
    To samo z delikatnymi luzami i drobnym kołataniem na boki.

Czy jest ryzyko, że lampa w takiej sytuacji wypadnie mi z sanek w czasie użytkowania?

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja nie pamiętam problemu z luzami przy metzie. Po dokręceniu wszystko stało na swoim miejscu.
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK