Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Soligor 500/8 - ślepy jestem? Czy nie ostrzy?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    To było na FF? To poczekam na jakieś cropowe - najlepiej Olka choć jak rozumiem nie masz dostępu do takowego (w każdym razie z adapterem). Na znaku widać jednak to co mnie raziło najbardziej - "fringi" czy jak to zwał. W lustrzanym mam z tym spokój, za to ogólne mydło większe.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jak pisałem -pierwsze z D3, drugie (link -do skopiowania i wklejenia, bo miniaturki shack nie wyświetlił) z Canona 7D.

Olympusa niestety nie posiadam.

Z aberracją łatwiej sobie poradzisz niż z mydłem

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Nie jestem pewien, ale chyba znalazłem przyczynę. Dandelion, którego miałem. Zakupiłem inną przejściówkę, bez potwierdzenia ostrości, z allegro. Minimalnie różni się grubością od przejściówki, którą miałem do tej pory (różnica około 2 mm - tzn. z nową przejściówką obiektyw wkręca się o jakieś 2 mm głębiej, niż ze starym, jakby przejściówka cieńsza, bo grubość gwintu jest identyczna).

I widzę (niewielką, ale jednak) różnicę na plus. W dalszym ciągu obiektyw ma problemy z ostrzeniem na nieskończoność (tzn. ostrość na nieskończoność jest wg mnie na ustawieniu około 200 m). Pogoda nie sprzyja łapaniu dalszych obiektów (mgiełka lub chmury), ale zobaczcie to.
    Jest lepiej? (przepraszam, że widoki takcie ciągle "z okna", ale zległem nieco i nie wychodzę z domu w tym tygodniu... i przepraszam, że tak was podpytuję, ale ostatnio swojemu wzrokowi trochę nie dowierzam z powodu wytężonej pracy oczami...)
    Wszystko robione tym razem z ręki, nie ze statywu, czasy od 1:400 do 1:640, ISO100.

Vattenfall (Kawęczyn) jest w odległości ~5 km ode mnie, słup wysokiego podobnie, minimalnie dalej, a pozostałe (tablica i murator) - mniej więcej 100 i 250 m odpowiednio.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5206319.jpg
Wyświetleń:	98
Rozmiar:	859,1 KB
ID:	33734   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5206322.jpg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	967,0 KB
ID:	33735   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5206324.jpg
Wyświetleń:	94
Rozmiar:	675,7 KB
ID:	33736   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5206326.jpg
Wyświetleń:	94
Rozmiar:	1.005,2 KB
ID:	33737  

Ostatnio edytowane przez Sebastian_T ; 21.05.10 o 10:39
    Sebastian_T

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Jak pisałem -pierwsze z D3, drugie (link -do skopiowania i wklejenia, bo miniaturki shack nie wyświetlił) z Canona 7D.

Olympusa niestety nie posiadam.
    Ta żyleta wynika z powierzchni matrycy. Nie widzę technicznych możliwości żeby dostępne na rynku lustrzane obiektywy dawały na matrycy 4/3 chociażby znośną jakość.

Przykładowo niedawno posiadałem MTO11/CA którego rozdzielczość oceniana jest na 37 lppmm (w centrum kadru). Pi*drzwi to oznacza = 2664 x 1776 linii całkowitej rozdzielczości obrazu dla klatki 36x24mm* . To co uzyskałem z A900 tylko potwierdzało ten wynik.

Dla matrycy 4/3 (18×13.5 mm) wynik to 1332 x 999

Możliwe iż ten Soligor jest gorszy od MTO.

*Jeżeli jest na forum ekspert od optyki to niech mnie poprawi.

| OlyJedi Awatar Fatman
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Ta żyleta wynika z powierzchni matrycy. Nie widzę technicznych możliwości żeby dostępne na rynku lustrzane obiektywy dawały na matrycy 4/3 chociażby znośną jakość.
    Na D90 i 7D ostrość też jest bardzo wysoka -a upakowanie pikseli sporo większe niż w D3.

No i czemu się tak na te lustrzane uparliście ? Ja wiem, że ładne, bo takie "przypakowane" z wyglądu i do tego niewielkie -ale trudniej kupić takiego o odpowiedniej jakości....

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    No i czemu się tak na te lustrzane uparliście ? Ja wiem, że ładne, bo takie "przypakowane" z wyglądu i do tego niewielkie -ale trudniej kupić takiego o odpowiedniej jakości....
    Jako ciekawostka, i na miarę kieszeni w danej chwili...
    Sebastian_T

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Nie widzę technicznych możliwości żeby dostępne na rynku lustrzane obiektywy dawały na matrycy 4/3 chociażby znośną jakość.
    A ja widze: http://kzgutka.webserwer.pl/testowe/...rubinar300-4.5 pomijajac kompresje i wywolanie w OM2, ostrosc jest moim zdaniem przyzwoita.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Dlaczego? Z wygody i taniości . Łatwiej mi nosić nawet Rubinara 500/5,6 zamiast długiej rurki (jakoś lepiej wyważony, mniej mi się trzęsie taki zestaw w rękach), poza tym jakoś łatwiej mi ostrzyć. Tak czy inaczej, odkąd zniwelowałem BF w swoim 70-300, raczej puszczę Rubinara na aukcję - nie daje prawie nic ponad Zuiko w kwestii detali a ręcznie ostrzyć nie łatwo. Tylko ten bokeh ...
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz Zobacz posta
    A ja widze: http://kzgutka.webserwer.pl/testowe/...rubinar300-4.5 pomijajac kompresje i wywolanie w OM2, ostrosc jest moim zdaniem przyzwoita.
    MZ raczej słabo ale lepiej od sampli z Soligora.