Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Soligor 500/8 - ślepy jestem? Czy nie ostrzy?

| OlyJedi Awatar Sebastian_T
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Soligor 500/8 - ślepy jestem? Czy nie ostrzy?

Jestem w posiadaniu obiektywu lustrzanego Soligor 500/8, bagnet M42, z przejściówką (dandelion). Podpięty do E-510.

Głupi już jestem, pstrykam w domu, pstrykam z okna - i nie wiem, albo ja źle widzę, albo obiektyw nie ostrzy.
    Oceńcie, proszę, bo jeśli rzeczywiście - będę kombinował nad wyostrzeniem go jakoś...
    Poniższe zdjęcia robione na manualu, ostrzenie przez LV na powiększeniu - na ekranie to był moment największej "ostrości" (ale i tak wyglądało na rozmyte lekko).

Kratka na balkonie robiona z ~6 m, szczotka do butelek z ~4 m, MotoSerwis z mniej więcej 100 m, a Murator - jakieś 250 m od mojego okna.

Powiedzcie mi proszę, widać ostro? (zdjęcia bez obróbki, tylko z ORF'a przerobione) Bo ja mam wrażenie, że nie do końca, ale ja mam problem ze wzrokiem po całych dniach przy komputerze i często mnie oczy zawodzą...
    A bardzo mały zakres ostrości jest, tzn. tego momentu, że jest ostro, bardzo czułe pokrętło jest i lekkie drgnięcie ręki - już po ptokach...
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5126192.jpg
Wyświetleń:	277
Rozmiar:	1.003,8 KB
ID:	33259   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5126202.jpg
Wyświetleń:	279
Rozmiar:	1.012,6 KB
ID:	33260   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5126206.jpg
Wyświetleń:	229
Rozmiar:	726,3 KB
ID:	33261   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P5126209.jpg
Wyświetleń:	197
Rozmiar:	490,9 KB
ID:	33262  

Sebastian_T

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    A wiesz, ze ten obiektyw może być ostrzejszy? Masz jakieś porównanie?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Porównywałem np. ze zdjęciami tutaj: http://www.flickr.com/groups/1151567@N20/pool/
    Sebastian_T

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Ja to widzę tak po tych ORF'ach - po pierwsze "primo" zdjęcia poruszone więc pewnie z ręki robiłeś. Po drugie "primo" - z założenia, jak domniemam, tego typu obiektywy robione były na pełną klatkę, a więc obraz na mniejszej matrycy Olka na pełnej dziurce zawsze jest rozmazany. Nie wiem czy ten obiektyw może ale zwiększ przesłonę to poprawi się ostrość. A po trzecie "primo" daj "se" spokój z zabawą w tele na T2 i M42 i zaopatrz się w ZuikoD 70-300mm i nie będziesz miał takich kłopotów. Ewentualne możesz wtedy wydłużyć ogniskową jakimś konwerterem Olympusa 1,4 ; 1,7 ; 1,9 montowanym na "nos" i jakość obrazu nie będzie aż tam tragiczna ale o wiele lepsza od tego co pokazałeś...
    Ostatnio edytowane przez merti ; 12.05.10 o 20:18
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Robione ze statywu, z wężykiem, żeby nie tykać się aparatu w momencie pstrykania.
    Przesłony nie można zmienić, lustrzane obiektywy nie mają (a przynajmniej te, które widziałem/znam/czytałem o nich) możliwości zmiany. Tu jest na stałe f:8.

Akurat mam ten obiektyw, więc czemu nie wykorzystać?
    Sebastian_T

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Aparat jest na pewno stabilny na statywie? Statyw przypadkiem nie jest za "lekki" na takie konstrukcje? Poza tym jakie czasy masz na tych zdjęciach?

Rzeczywiście jest jakiś taki, nieostry. Miałem przez chwile wrażenie, że oglądam wycinki kadrów 1:1.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebastian_T Zobacz posta
    Porównywałem np. ze zdjęciami tutaj: http://www.flickr.com/groups/1151567@N20/pool/
    Twoje nie sa gorsze.To szklo tylko tyle potrafi.Ja tam do takiej relacji jak cena i jakosc nie mam nic do zarzucenia

Tutaj jeden tez go testowal http://www.digicamclub.de/showthread...3%9Cbergewicht

Pierwsze dwa to ta ruska rura,nastepne juz zrozumiale opisane.
    Kup 70-300 i bedzie ostro
    Ostatnio edytowane przez Mirek54 ; 12.05.10 o 21:27

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Hades, mam wrażenie, że 12-60SWD jest cięższy od tego Soligora (rozmiarowo są bardzo podobne, jako że to lustro), więc to nie kwestia wagi. Robione z mieszkania (więc bez wiatru), co do stabilności generalnie uwag raczej nie mam

Mirek, dzięki, czyli to może jednak moje wrażenie, może jak ktoś inny patrzy świeżym okiem (jak Ty) na jedne i drugie, to widzi podobieństwo. Mnie moje wydają się bardziej rozmyte... (ale to też może kwestia pogody - dzisiaj pochmurnie dość)

No nic, muszę w takim razie się przyjrzeć, podjadę też z tym obiektywem do serwisu, niech oni też ocenią, może da się coś podciągnąć?... (znalazłem w rosyjskim necie informacje o wyostrzeniu lustrzanego Rubinara 500/8 poprzez przestawianie w środku elementów, zakładam, że tu konstrukcja podobna)
    Sebastian_T

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sebastian_T Zobacz posta
    Robione ze statywu, z wężykiem, żeby nie tykać się aparatu w momencie pstrykania.
    Przesłony nie można zmienić, lustrzane obiektywy nie mają (a przynajmniej te, które widziałem/znam/czytałem o nich) możliwości zmiany. Tu jest na stałe f:8.

Akurat mam ten obiektyw, więc czemu nie wykorzystać?
    Jak to lustro jest, to ostrzej nie bedzie. Ten typ tak ma (przynajmniej z tego co widzialem wychodzacego z innych lustrzanych obiektywow). Czasem mniejsze mydlo, czasem wieksze ale zawsze.. mydlo

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dziękuję wszystkim. Znaczy, tak ma być i już, trzeba się przyzwyczaić Może z czasem wprawy trochę nabiorę, ale widzę, że na latające obiekty to nie ma co liczyć zbytnio, ale jakiś księżyc, czy cuś, co się szybko nie porusza...
    Sebastian_T