Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Sony 1/1.8" high speed CMOS sensor

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria

Sony 1/1.8" high speed CMOS sensor

Dpreview

Czyżby zbliżała się rewolucja 60 klatek/sek. przy rozdzielczości 6mpx ?!!
    /*...................*/
    /* ...........................*/

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No tak. Tylko jaka tu rewolucja? Kompakty już potrafią kręcić filmy. Tak wysoka rozdzielczość (jak na film) i tak nie jest obsługiwana przez jakikolwiek odbiornik, a zdjęcia? Praktycznie ok. 6 fps jest w zupełności wystarczające nawet do poważnych zadań. 60 klatek poza zapełnieniem karty w 2 sekundy nic nie daje.
    Zapewne przez chroniczny brak wyobraźni jakoś nie potrafię znaleźć sensownego zastosowania dla tego wynalazku. Może ktoś z Was mi pomoże?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    opolskie
    Siła reputacji
    150
    Moja galeria
    może to się przyda do telewizji HD, na czterech ścianach po jednym wielkim odbiorniku i mozna analizować ilość mrugnięć powieką na sekundę i wiele innych mimik a jeszce zostanie na podłogę i do sufitu ale to dla słuzb spec. A nawiasem mówiąc jak ta technika pędzi i dobrze bo może będziemy dobre cyfraki wybierać z koszy przy stacjach benzynowych.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Oj znajdzie się znajdzie... sami wzdychacie, że EOS robi 8 albo 16 klatek, w zdjęciach seryjnych .... a tu choć to tylko 6mpx, mielibyście 60 klatek

PS
    pokaż mi kompakt który robi 60 klatek w rozdzielczości ok. 2800x2200 pix
    Chyba nie załapałeś. To jest skok rewolucyjny.
    Sp550 robi 15 klatek, ale dla 1.5mpx i 7 klatek dla 3mpx, a tu masz 60 klatek dla 6mpx
    Jest różnica ?
    /*...................*/

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    Oj znajdzie się znajdzie... sami wzdychacie, że EOS robi 8 albo 16 klatek, w zdjęciach seryjnych .... a tu choć to tylko 6mpx, mielibyście 60 klatek

PS
    pokaż mi kompakt który robi 60 klatek w rozdzielczości ok. 2800x2200 pix
    Chyba nie załapałeś. To jest skok rewolucyjny.
    Sp550 robi 15 klatek, ale dla 1.5mpx i 7 klatek dla 3mpx, a tu masz 60 klatek dla 6mpx
    Jest różnica ?
    Jest jeszcze róznica między możliwościami sprzętu w laboratorium, a późniejszym zastosowaniu w życiu - procesory też można podkręcać do niewyobrażalnych taktowań, ale trzeba je chłodzić ciekłym azotem

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    No jest... tyle, ze to raczej bajer... bo jakie widzisz tego zastosowanie?
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gdy czytam o takich "rewolucjach" (ziieeew), to z wrażenia dostaję gęsiej skórki i mam ochotę na kolejny odcinek Pomysłowego Dobromira. Pamiętam, jak swego czasu rewolucją miała być udoskonalona przez Sony matryca Bayerowska. Zamiast jednego z zielonych subpiksli dawano cyan (zwany przez nich emerald). Miało to w sposób rewolucyjny poprawić jakość zdjęć, oddawanie kolorów, przejść tonalnych, etc. Włożono tę matrycę do F828, po czym o jej dalszym losie można było zdobyć informację jedynie w Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie...
    Odnośnie samej matrycy. Jej rozdzielczość jest za duża na telewizję HD. Rozdzielczość kinowa? Chyba też za duża. Może IMAX. Teraz pytanie: ile to może kosztować?
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Matryca matrycą, ale o ile czegoś nie pomieszałam, to jeszcze bufor w aparacie odgrywa rolę przy zapisie serii...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    To najmniejszy problem przy spadających cenach i co chwila podwajanych pojemnościach kart... Już są prototypy dysków twardych o pojemnościach kilkudziesięciu GB opartych na pamięciach FLASH. Wchodzą tez nowe technologie. Tak że trwały zapis 30-40 GB w aparacie to nie będzie problem
    /*...................*/

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez zibi1303
    To najmniejszy problem przy spadających cenach i co chwila podwajanych pojemnościach kart... Już są prototypy dysków twardych o pojemnościach kilkudziesięciu GB opartych na pamięciach FLASH. Wchodzą tez nowe technologie. Tak że trwały zapis 30-40 GB w aparacie to nie będzie problem

Może i tak, ale po co ???
    Chociaż patrząc jak rozdmuchuje się ponad miarę pamięci komputerów, to pewnie za jakiś czas bez karty 100 GB będzie ani rusz.

Pozdrówka