raczej przedmówca ma racje olek i panas nie słynie z tanich szkieł
raczej przedmówca ma racje olek i panas nie słynie z tanich szkieł
Arturs obiecał mi 24LII, spróbuję namówić drugiego kumpla na udostępnienie E16@Nex3, ideałem byłoby mieć jeszcze 16/2.4NX. Będą pstryki z życia.
Nie, nie, nie.
Sony mogło poprawić tego Czesia korzystając z... korekty programowej. Co to wstyd, przecież już mają i SLT i EVF. Wychodzi na to, że szybko chcieli zareagować na niewątpliwy sukces mikro (w Japonii).
Co do cen: kwestia mocno indywidualna. Dałbym dużo więcej gdyby 12/2.0 miało powłoki z 24LII (lub lepsze) i CA było lepiej skorygowane. Być może (zgodnie z oficjalnym stanowiskiem przedstawiciela Oly; około rok temu) niedługo wprowadzą pełną korekcję (geometryczną i CA) działająca we wszystkich możliwych konfiguracjach (Panas<->Oly<->Fuji?<->Sigma).
I to jest normalne, nienormalne jest to, że do Nex nadal nie ma szkieł i musiałem kumpeli polecić D5100 czytaj: ogóra.
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
a co sądzicie o tym http://www.eoshd.com/content/3601/so...ch-august-24th
Od dawna, tzn od początku istnienia systemu to powinno być. Np. korekcja NEX z E15 w LR3 jest moim zdaniem wzorcowa.
Wypuszczą CZ24 i będzie kompletny, jak dla mnie, system (z portretówka w manualu). Szkoda, że cenowo będzie podobnie drogo jak w m4/3, ale może Samsung wyskrobie jakąś sensowną puszkę bo 16,20,30 byłoby idealnym rozwiązaniem.
Wg mnie Sony ma dziwne pomysły. Najmniejsze korpusy NEX3/5 i największe obiektywy do nich. Teraz NEX7 o wielkich rozmiarach i ciągle wielkie ogóry. Przelotka z lustrem i AF fazowym po to aby podpinać wielkie ogóry z bagnetem A. A wystarczyłyby np. dwa naleśniki 24 i 35mm w cenie i jakości E16mm - tylko powstałby problem - kto kupowałby ogóry ze straganu Sony?
Niestety dziedzictwo bagnetu A ciąży mocno na planach Sony. Ciągle główkuje jakby tu ciągnąć oba systemy jednocześnie i stoi nad nimi rozkrakiem. N i C doskonale zna problem i jak na razie odpuszcza mikrusy, bo wiadomo, że jak się nie zapanuje nad rozkrokiem to można zrobić szpagat i poobijać sobie jajka
I tu decyzja Olympusa i Panasonika jawi się jako bardzo rozsądna - cała para w mikrusy. Dobrze, ze i Samsung podąża tą ścieżką.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 3.08.11 o 10:22
chodzi o elastyczność 7 zawsze to jednak mniejszy korpus niż lustrzanka a możliwości ze szkłami takie same no i wtedy olbrzymi wybór szkieł
Zobaczymy jak pierwsi uzytkownicy wezma do reki nowego Nexa bo teraz mozemy tylko spekulowac. Korpus jest b.ladny - pewnie jest wyzszy o kilkadziesiat milimetrow bo musial sie zmiescic wizjer i sanki.
Szkoda tylko, ze wizjer jest na rogu- moze byc ciezko pionowo kadrowac. Grip mnie zaskoczyl?
Wyklikane z mobilka
Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 3.08.11 o 12:24
Ten NEX 7 ma wbudowany wizjer, czy zewnętrzny? Bo w jednym miejscu piszą coś o zewnętrznym niekompatybilnym z starymi NEXami.
Body wygląda ok, jeśli będzie w miarę tanie, kto wie, może się bym skusił.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
biorąc pod uwagę ze to body "7" ma byc klasy pro to i tak będzie lżejsze od klasycznej puszki klasy pro tak wiec zestaw z ogórem będzie lżejszya o to chyba chodzi
tez mi się pdoba![]()
7 ma ponoć wbudowany EVF, zewnętrzny EVF jest dla nowej 5, do starych 3, 3c i 5 nie będzie się nadawał.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
W sumie dyskusja nie ma sensu, ale sądząc po wadze E-P3 to NEX-7 powinien ważyć około 400g mniej się nie da, bo pro z plastiku raczej nie będzie. Do tego przelotka z lustrem - pewnie około 100-150gram czyli mamy 500-550gram - magnezowy uszczelniany korpus waży około 750-800gram (np. E-1/3/5). Typowy standardowy zoom ogór to minimum 500gram. Moim zdaniem różnica w dźwiganiu 1000g a 1250g jest żadna, a przy mocno wykastrowanej ergonomii, raczej nie warta zachodu.
Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 3.08.11 o 12:41 Powód: Automatyczne scalenie postów