Strona 59 z 61 PierwszyPierwszy ... 9495758596061 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 581 do 590 z 609

Wątek: Sony Nex-5 i Nex-3

| OlyJedi Awatar brudnyhary
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    raczej przedmówca ma racje olek i panas nie słynie z tanich szkieł

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    Może zdjęcia tablic w powiększeniu pokazują róznicę, ale tzw zdjęcia z życia zrobione mZD12mm i E16mm wg. mnie nie będą się różniły.
    Arturs obiecał mi 24LII, spróbuję namówić drugiego kumpla na udostępnienie E16@Nex3, ideałem byłoby mieć jeszcze 16/2.4NX. Będą pstryki z życia.

Teraz pozostaje kwestia czy wydać około 2500zł na mZD12 czy może 500zł na E16mm?
    Nie, nie, nie.
    Sony mogło poprawić tego Czesia korzystając z... korekty programowej. Co to wstyd, przecież już mają i SLT i EVF. Wychodzi na to, że szybko chcieli zareagować na niewątpliwy sukces mikro (w Japonii).

Co do cen: kwestia mocno indywidualna. Dałbym dużo więcej gdyby 12/2.0 miało powłoki z 24LII (lub lepsze ) i CA było lepiej skorygowane. Być może (zgodnie z oficjalnym stanowiskiem przedstawiciela Oly; około rok temu) niedługo wprowadzą pełną korekcję (geometryczną i CA) działająca we wszystkich możliwych konfiguracjach (Panas<->Oly<->Fuji?<->Sigma).

Ja, gdybym miał wybór w tym samym systemie, kupiłbym szkło za 500zł, podobnie postąpiłoby dziewięćdziesiąt parę procent innych użytkowników, dlatego
    I to jest normalne, nienormalne jest to, że do Nex nadal nie ma szkieł i musiałem kumpeli polecić D5100 czytaj: ogóra.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Być może (zgodnie z oficjalnym stanowiskiem przedstawiciela Oly; około rok temu) niedługo wprowadzą pełną korekcję (geometryczną i CA) działająca we wszystkich możliwych konfiguracjach (Panas<->Oly<->Fuji?<->Sigma).
    Od dawna, tzn od początku istnienia systemu to powinno być. Np. korekcja NEX z E15 w LR3 jest moim zdaniem wzorcowa.

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    I to jest normalne, nienormalne jest to, że do Nex nadal nie ma szkieł i musiałem kumpeli polecić D5100 czytaj: ogóra.
    Wypuszczą CZ24 i będzie kompletny, jak dla mnie, system (z portretówka w manualu). Szkoda, że cenowo będzie podobnie drogo jak w m4/3, ale może Samsung wyskrobie jakąś sensowną puszkę bo 16,20,30 byłoby idealnym rozwiązaniem.

Cytat Zamieszczone przez brudnyhary Zobacz posta
    Wg mnie Sony ma dziwne pomysły. Najmniejsze korpusy NEX3/5 i największe obiektywy do nich. Teraz NEX7 o wielkich rozmiarach i ciągle wielkie ogóry. Przelotka z lustrem i AF fazowym po to aby podpinać wielkie ogóry z bagnetem A. A wystarczyłyby np. dwa naleśniki 24 i 35mm w cenie i jakości E16mm - tylko powstałby problem - kto kupowałby ogóry ze straganu Sony?

Niestety dziedzictwo bagnetu A ciąży mocno na planach Sony. Ciągle główkuje jakby tu ciągnąć oba systemy jednocześnie i stoi nad nimi rozkrakiem. N i C doskonale zna problem i jak na razie odpuszcza mikrusy, bo wiadomo, że jak się nie zapanuje nad rozkrokiem to można zrobić szpagat i poobijać sobie jajka

I tu decyzja Olympusa i Panasonika jawi się jako bardzo rozsądna - cała para w mikrusy. Dobrze, ze i Samsung podąża tą ścieżką.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 3.08.11 o 10:22

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    chodzi o elastyczność 7 zawsze to jednak mniejszy korpus niż lustrzanka a możliwości ze szkłami takie same no i wtedy olbrzymi wybór szkieł

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    79
    Moja galeria
    Zobaczymy jak pierwsi uzytkownicy wezma do reki nowego Nexa bo teraz mozemy tylko spekulowac. Korpus jest b.ladny - pewnie jest wyzszy o kilkadziesiat milimetrow bo musial sie zmiescic wizjer i sanki.
    Szkoda tylko, ze wizjer jest na rogu- moze byc ciezko pionowo kadrowac. Grip mnie zaskoczyl?
    Wyklikane z mobilka
    Ostatnio edytowane przez Mcarto ; 3.08.11 o 12:24

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    chodzi o elastyczność 7 zawsze to jednak mniejszy korpus niż lustrzanka a możliwości ze szkłami takie same no i wtedy olbrzymi wybór szkieł
    Nie zaprzeczam, że jakaś logika w tym jest. Ale jak zapinam ogóra to po co mi korpus obrzyn z niby gripem, nie lepiej podpiąć ogóra pod klasyczne body. Dopóki firma nie zrobi wyraźnego rozdziału na małe-duże to na rynek co rusz będą wpadać podobne koszmarki.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    Ten NEX 7 ma wbudowany wizjer, czy zewnętrzny? Bo w jednym miejscu piszą coś o zewnętrznym niekompatybilnym z starymi NEXami.
    Body wygląda ok, jeśli będzie w miarę tanie, kto wie, może się bym skusił.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    biorąc pod uwagę ze to body "7" ma byc klasy pro to i tak będzie lżejsze od klasycznej puszki klasy pro tak wiec zestaw z ogórem będzie lżejszy a o to chyba chodzi
    tez mi się pdoba

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria
    7 ma ponoć wbudowany EVF, zewnętrzny EVF jest dla nowej 5, do starych 3, 3c i 5 nie będzie się nadawał.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    biorąc pod uwagę ze to body "7" ma byc klasy pro to i tak będzie lżejsze od klasycznej puszki klasy pro tak wiec zestaw z ogórem będzie lżejszy
    W sumie dyskusja nie ma sensu, ale sądząc po wadze E-P3 to NEX-7 powinien ważyć około 400g mniej się nie da, bo pro z plastiku raczej nie będzie. Do tego przelotka z lustrem - pewnie około 100-150gram czyli mamy 500-550gram - magnezowy uszczelniany korpus waży około 750-800gram (np. E-1/3/5). Typowy standardowy zoom ogór to minimum 500gram. Moim zdaniem różnica w dźwiganiu 1000g a 1250g jest żadna, a przy mocno wykastrowanej ergonomii, raczej nie warta zachodu.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowy_ ; 3.08.11 o 12:41 Powód: Automatyczne scalenie postów