www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
tak, tak - w tym sensie, że nie zeiss ani żadna inna firma, tylko ich własna twórczość bazująca na optyce opracowanej przez minoltę. ale może to plotka, bo wszyscy widzieli zdjęcia z targów, gdzie szeroki kąt był zeissa... sama nie wiem czy wierzyć, i spekuluję jaka byłaby cena, jak by to było jednak szkło sonego, bo zeiss to, przeczuwam, kosztowałby 2,500 zł pewnie...![]()
hmmm. to mnie trochę zmartwiłeś. myślałam sobie, że jak to będzie na bagnet E wyłącznie do NEXa, to cena nie może być zbyt wysoka, nawet na zeissa?
2.500 zł to nie jest wysoka cena jak na Zeissa.
Dam Ci radę: nie kupuj aparatu kierując się plotkami o tym, jakie to szkła rzekomo pojawią się w bliższej lub dalszej przyszłości. To w większości przypadków wyssane z palca bzdury. Kupisz, potem będziesz wyczekiwać, może się doczekasz, a może nie... W międzyczasie pojawią się nowe plotki, którymi będziesz żyć, tak jak niektóre osoby znane z nadaktywności w wątkach o różnego rodzaju mikrusach i bezlusterkowcach. Lepiej bazuj na tym, co jest dostępne teraz, nawet jeśli miałabyś zapłacić za to kilka stów więcej. Jak sobie weźmiesz na raty, to w czasie, kiedy czekałabyś na te wymarzone dobre i tanie szkła, których raczej nigdy nie będzie, dawno już byś je spłaciła...
wiesz, z wykształcenia jestem finansistą, więc zakupy na raty nie są moim preferowanym sposobem kupowania czegokolwiek
twoja rada jest cenna, ale tak jak pisałam, jest do kupienia w każdej chwili ten voiglander 12 mm który ma bardzo dobre recenzje. więc spokojna głowa, jak tylko będę mogła kupić ten obiektyw, to kupię. nie będę specjalnie czekała na te nowe z bagnetem E...
no ale jak spojrzysz na zdjęcie wyżej - wnętrze centrum handlowego - robione dokładnie tym samym zestawem - to nie jest tak źle...
Mam dwa pytania do użytkowników nexów:
1. Jakie są ograniczenia w długości klipu video jaki można nagrać nex3/5?
2. Jaki można osiągnąć najdłuższy czas otwarcia migawki przy bulb?
edit:
i jeszcze jedno:
Migawkę Nex5 można odpalić pilotem, jaki ma to zasięg, i czy jest to rozwiązanie typowo dla autoportretów czy można się wyłożyć z piwkiem w jakiejś odległości z tyłu aparatu na statywie i cykać pilotem timelapsa?
Ostatnio edytowane przez roki ; 27.01.11 o 15:04
NEX with Voigtlander 12mm Ultrawide Heliar Lens [EN]: http://sonyalphanex.blogspot.com/201...ultrawide.html
A tu bezposredni link do galerii autora pierwszych zdjec: http://www.flickr.com/photos/nakagane/
* * *
PS: to samo miejsce co poprzednio, tym razem na statywie, ISO 200, f/8. Ostrzone na srodek kadru. RAW + LR.
Teraz JPG prosto z aparatu, wybralem tryb A, ISO 200, f/8, korketa ekspozycji +1, balans - recznie 2600 M+3 (ocieplone +3 w skali 0-10), tryb JPG Standard, wyostrzenie +3 (od -3 do +3).
Rozdzielczosc najnizsza, czyli 2288x1520. Acha, przestawilem troche statyw, zeby pokazac wiecej kalendarza przy brzego kadru.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 29.01.11 o 02:39
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43