Strona 31 z 61 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 609

Wątek: Sony Nex-5 i Nex-3

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    http://www.e-cyfrowe.pl/sony-nex5-cz...m-p-16788.html

Duży, drogi, ciekawe jak jakość optyki.

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    dziś oglądałem tego nex-a oraz pen-a i ergonomicznie nex jest o niebo lepszy. Pen ma przewagę w bagnecie, przejściówkach itp. Tylko ten marny ekran... Ale pytanie: jest przejściówka m4/3-Pentax K. Jak podłączę do pena manualne szkło pentaxa bez AF, to czy zdjęcia będę mógł robić tylko na najniższej przesłonie 2.0? Czy np. mogę na obiektywie dać np. 8.0 w aparacie ustawić 8.0 i on rzeczywiście zrobi zdjęcie na przysłonie 8.0?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    W aparacie nic nie ustawiasz. Włączasz tylko tryb A. IUstawiasz na obiektywie przesłonę i aparat sam dobiera czas na podstawie wpadającego światła.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    dzięki za odpowiedź. Kurde, to sprawniej niż w lustrzance, gdzie trzeba używać "green button". Ciekawe tylko jak się spisuje taki obiektyw bez stabilizacji. to i brak przejściówki na pentaxa to mankament nexa.

a jak w porównaniu pen;nex; sam ex1 wypada ten ostatni? warto się nim interesować?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    163
    Moja galeria
    E jak sprawniej? U mnie (e-1) działa tak ajk opisałem.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

endzi
    Gość
    Warto brać też pod uwagę fakt, że film nakręcony przy pomocy e-pl1 z kitem na ścieżce dźwiękowej rejestruje pracę AF. Dziwnie to się ogląda.

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hasos Zobacz posta
    ...Ciekawe tylko jak się spisuje taki obiektyw bez stabilizacji.
    Nie wiem, czy poprawnie odczytuję kontekst, bo poprzednia odpowiedź dla Ciebie dotyczyła współpracy obiektywu z PENem. Jeżeli masz na myśli PENa i obiektyw Pentaxa, to stabilizacja pracuje, jak z każdym innym obiektywem, gdyż PEN posiada stabilizator wbudowany w korpus, a faktyczną ogniskową obiektywów niesystemowych można nastawić ręcznie od 8 do 1000 mm.
    Pozdrawiam
    Jack

endzi
    Gość
    Nie ma jeszcze adaptera nex-pentax? To prawdopodobnie niedługo się pojawi.
    http://www.optyczne.pl/3023-nowość-K..._Sony_NEX.html

Jeżeli mowa o kicie 18-55 to jest on taki sam jak wszystkie kity. Czyli niezły. Natomiast naleśnika sony daje praktycznie gratis. Do tego jest to naleśnik o ogniskowej 16mm czyli całkiem szeroko.
    Ostatnio edytowane przez endzi ; 17.08.10 o 09:26

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    130
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez endzi Zobacz posta
    ... Natomiast naleśnika sony daje praktycznie gratis. Do tego jest to naleśnik o ogniskowej 16mm czyli całkiem szeroko.
    Moim zdaniem obiektyw 24 mm (dla małego obrazka) jest zbyt szeroki, aby był obiektywem uniwersalnym do większości typowych zastosowań.
    Pozdrawiam
    Jack

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    przejściówka sony-pentax jest, 180 zł na allegro. gość sprowadza na zamówienie, bo na stałe nie ma. Co do 16mm to jest całkiem niezły w centrum kadru, ale mydli na rogach bardzo, choć jest to przyjemny obiektyw, ja np. bardziej lubię szeroko niż wąsko.

nex jest fajny, ale racjonalne podejście chyba weźmie górę z powodu mniej funkcjonalnego menu, braku stabilizacji w przypadku użycia obiektywów manualnych, nie jest to bagnet m4/3.

olek nie ma tak dobrego ekranu, diody dośw. oraz zdjęć panormaicznych, które sa fajne. No i najważniejsze - nex ma dobre iso nawet na 6400.