Jedno mnie zastanawia. Jak jest z kręceniem filmów. Czy obiektyw, znacznie większy niż cały aparat, nie ciąży za bardzo czy też zmiana ogniskowej nie powoduje, że obraz "zjeżdża" z obranego kadru?
Jedno mnie zastanawia. Jak jest z kręceniem filmów. Czy obiektyw, znacznie większy niż cały aparat, nie ciąży za bardzo czy też zmiana ogniskowej nie powoduje, że obraz "zjeżdża" z obranego kadru?
nawet nie chce mi się tego komętować szkoda moich słów
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nie kręciłem nim filmów ale trzyma się na prawdę wygodnie obiektyw nie jest aż taki duży jak się wydaje jest to spowodowane tym że korpus jest taki mały nawet obiektyw od olympusa by wyglądał większy przy sony niż przy olympusie jest to spowodowane wielkością korpusu
Ostatnio edytowane przez tomek76k7 ; 27.06.10 o 12:47 Powód: Automatyczne scalenie postów
Pobawiłem się dzisiaj NEXem w FotoJokerze. O tyle o ile się dało ocenić w tak krótkim czasie to pierwsze wrażenie jak najbardziej pozytywne. Coraz bardziej mam ochotę kupić coś w tym stylu jako uzupełnienie lustra.
Do kieszeni nie wejdzie (przynajmniej nie z kit zoomem), ale już do małego futerału jak najbardziej.
Jako ciekawostka - według sprzedawców w FJ NEX ma bagnet 4/3...
Witam! a ja się muszę pochwalić bo dostałem na 10 dni soniaka do testowania![]()
Z filmami jest super. Obiektyw nie ciąży. Z wysokimi ISO jest wg naprawdę dobrze.
Jedno nieostre zdjęcie to pomyłka. Dziesięć nieostrych zdjęć to eksperyment. Sto nieostrych zdjęć to styl
pozdrawiam Wojtek
I ja sie bawilem w FJ, jak najbardziej pozytywnie. Bardzo dobrze sie trzyma, jest szybki, swietny wyswietlacz.
Zmiana przeslony nie wymaga wchodzenia do menu, nie wiem kto to wymyslij, kreci sie kolkiem.
W wielu miejscach pisza o zmianie ustawien, chocby tu:
"Trying to set the ISO and white balance to specific settings becomes more of a chore especially if you need to change the settings often. There were a few shots which I was talking that had me going back and forth betweenISO 400 and ISO 800. Using the NEX-5 was a complete nightmare in comparison to the easy access of the ISO function on theGF1 via the dedicated button. In fact, you will find that if you like to tinker with a wide range of settings between shots, the GF1 would be much easier and quicker to use."
http://www.digitalrev.com/en/sony-ne...6-article.html
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
eeeee , nie jest tak źle - przy A wyprowadzone są : f na kółku , korekcja exp - dół kółka, zdjęcia seryjne , pojedyn , samowyzw. - bok kółka, drugi bok kółka - sterowanie lampą
Wybór iso , tryb pomiaru - a to trzeba wlezc do menu - ale nie jest tragicznie .
I jwszcze jedno - wykonanie kółka jest extra, kręcąc nie przestawisz przypadkowo ustawien na krzyżaku kólka.( w ep1 az strach było kręcić)
Ale żeby zmienić iso, balans bieli, sposób pomiaru ekspozycji czy działanie AF, to już trzeba nurkować do menu. Takich rzeczy, jak blokada ekspozycji czy podgląd GO to chyba w ogóle nie ma. Trochę słabo, że aż tak bardzo zmałpili ten aparat, ale rozumiem, do jakiej grupy docelowej jest kierowany.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ale w konstrukcjach typu E-PL1 tez tego nie robi sie jednym przyciskiem, trzeba uruchomic podreczne menu, wybrac co chemy zmienic i klikac <>
W nex-ie z tego co widze menu->Brightness/Color wybieramy opcje i zmieniamy kolkiem. Jeden krok wiecej ale mamy wygodniejsze kolko.
Tutaj nie ma miejsca na dedykowane guziki.
Dodam jeszcze ze jakosc wykonania znacznie przewyzsza olympusowe m4/3.
Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 28.06.10 o 12:41
No troche zmałpili , ale w ep1 też musze nurkować do menu , no może płyciej.
Jest jeden przycisk dla niewyedukowanych lub dla d.....ili - info o zasadach fotografii- cała nadzieja , że w upgrade będzie można go definiować