Jerry_R a co sądzisz o Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM z bagnetem sony i przejściówka oryginał to nawet AF powinien działać i szerszy znacznie szerszy)
ten i wojtek mnie interesują i nie wiem który będzie lepszy
a obiektyw potrzebuję do pracy zdjęcia z statywu
Ostatnio edytowane przez tomek76k7 ; 5.03.11 o 21:53
SONY NEX-5 18-55mm i 16mm
Dzieki Fotomic, zajrze!
Tomek,
wypozyczylem ta Sigme z jej siedziby w W-Wie i bylo jak dla mnie slabo. Wrzucalem tu nawet info chyba wczesniej. Ostrzenie manualne, choc to akurat przy takiej fotografii najmniejszy problem. Trzeba ja przymknac do f/8. Wtedy 'najwyzej' dojdzie do tego, co Lumix u43 7-14mm daje na f/4. Stad brak mojego entuzjazmu...
Mialem problem z uzyskaniem ostrego zdjecia sredniego pokoju po przekatnej. Jak wyostrzylem na srodku, czyli najdalej - boki mialem nieostre. Jak wyostrzylem blizej brzegu - srodek, albo drugi bok gubil ostrosc...
Moze kopia byla slaba, choc byl wyjmowany z folii przy mnie. Po jakims czasie ogladalem zdjecia z Sigmy bodajze SD14 z tym szklem i... zauwazylem podobne zachowanie.
Ponoc mniej szerokie zoomy daja lepsza jakosc, z tego co slyszalem 12-24mm, ale sam juz nie sprawdzalem.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
szkoda ;( więc zostaje wojtek
dzięki bardzo za pomoc))
SONY NEX-5 18-55mm i 16mm
A tymczasem pojawily sie pierwsze doniesienia o nadchodzacym NEX-7:
A Photorumors source said that: “When you look in front of the new Sony NEX 7 with the 24mm Zeiss mounted, the new camera looks like a twin of the Minolta Dimage A2 – a really small nice pro body.”. According to Photorumos that camera should be releeased very soon.
zapowiada sie ciekawy rok, oby tylko sytuacja w Japonii sie ustabilizowala...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i jeszcze fotka A2... nie powiem, to by bylo cos, nawet kiedys mialem taka minolte, dobrze wspominam
Ostatnio edytowane przez user_jgora ; 17.03.11 o 09:46 Powód: Automatyczne scalenie postów
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
Mam nadzieję, że to jednak nie będzie tak wyglądać.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wygląd to kwestia gustu, mi akurat Minolty A1/A2/A200 podobają się ogromnie a ich funkcjonalność była dla mnie wzorcowa.
Sprzętu więcej niż umiejętności. FF+APS-C=cokolwiek
"If you are looking for the perfect camera, it doesn’t exist and never will."
Nie chodzi o kwestie estetyczne, tylko o logikę. Po co komu taki aparat, skoro jest A55? Coś małego - to miałoby sens.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Mi się podobał właśnie taki "pro" wygląd. Dużo przełączników, wyraźny grip. Tylko żeby nie było tego wybrzuszenia lampy błyskowej.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
wizjer z regulowanym katem to tez bylo cos, chetnie takie EFV bym widzial...
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7