zamowilem nex-5, a co tam, bedzie ciekawie- jeszcze chwile mysle nad systemem szkiel, najbardziej mi voigtlander leica M pasuje, z tym ze to mnie doprowadzi do ruiny...
zamowilem nex-5, a co tam, bedzie ciekawie- jeszcze chwile mysle nad systemem szkiel, najbardziej mi voigtlander leica M pasuje, z tym ze to mnie doprowadzi do ruiny...
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
Szukam jeszcze opinii odnosnie obiektywow - w co lepiej zainwestowac - szkielka Contax G, czy Voigtlandery?
Pozdrawiam, Michal
Panasonic LC1 > Panasonic GF1 > Panasonic GF3 > Panasonic GX1 > Panasonic GH1 > Panasonic GX80 > Panasonic G80 > Sony A7
z jednej strony voigtlandery sa jasniejsze, do tego bez problemu dostepny adapter, z drugiej strony contaxy sa tansze, tyle ze adapter trudno dostac...
Zachecony przez User_jgora - przejrzalem sporo sampli z NEX
Widze, ze optyka SONY E vs podpinane manualne szkla to... dwa zupelnie odmienne swiaty...
Optyka dedykowana jest tragiczna, wlaczajac oba dostepne zoomy. Zdjecia wynikowe sa duzo slabsze niz to co daja systemowe korpusy i szkla Panasa u43, konkretnie 20mm, 14-45mm, 14-140mm.
Ale z kolei podpiete Leici, Voigtlandery i in. - wyglada super. Dopiero one wykorzystuja wsadzona matryce.
Najbardziej podobaja mi sie zdjecia z Voigtlanderem 12mm!
Za to Voigtlander 15mm - o dziwo - jest prawie bezuzyteczny - daje te same zafarby, co Leica M9... A nawet jeszcze wieksze.
PS: hmm, znalazlem tez sample z CV 15mm bez zafarbu, wiec pytanie, czy ktos to usuwal, czy poprzednie byly jakims felernym egzemplarzem, polaczeniem...
PPS: hmm x2, tu nawet pisza o "color shift" nawet na 12'ce...
http://www.photozone.de/sony-alpha-a...f56nex?start=1
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 4.11.10 o 03:32
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
powoli dorzucam sample do swojej galerii, zawodowym fotografem nie jestem - prosze o wyrozumialosc
Pozdrawiam, Michal
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Mocno rozmyte nie jest.
nex+Zeiss Distagon 25/2.8
Jak sie odbywa ostrzenie takim obiektywem. Przecież on nie ma pierścienia ostrości?