Strona 34 z 61 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 609

Wątek: Sony Nex-5 i Nex-3

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    I to jest jeden z największych minusów w porównaniu z µ4/3 - oczywiście pomijalny jak ktoś szuka tylko aparacika do pofocenia na wycieczkach.

Nie wiem co kierowało sony, że dokonało takiego posunięcia.
    Albo problemy techniczne, w co wątpię, albo myślą w kategoriach maksymalizacji sprzedaży obiektywów dedykowanych pod NEXa. Jakby przejściówki nie kastrowały funkcjonalności "dużych" szkieł z bagnetem A (tych z silnikiem), to pewnie w przyszłości sprzedaż szkieł z mocowaniem E byłaby mniejsza. Póki co pod NEXy niespecjalnie jest co podpinać...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

endzi
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    I to jest jeden z największych minusów w porównaniu z µ4/3 - oczywiście pomijalny jak ktoś szuka tylko aparacika do pofocenia na wycieczkach.

Nie wiem co kierowało sony, że dokonało takiego posunięcia.
    Jak to co. Sony w przeciwieństwie do olympusa i panasonica nie sony zamierza zakończyć działalności na rynku lustrzanek. Dlatego nie ma pełnej kompatybilności. Zarobi się tu i tu.
    W przypadku 4/3 taka kompatybilność (chociaż ten AF z tego co czytam na forum nie jest tak dobry jak w dedykowanych obiektywach m4/3 i pełna współpraca nie dotyczy wszystkich obiektywów 4/3) jest w zasadzie ratunkiem dla tych, którzy używali dotąd 4/3. m4/3 w praktyce staje się kontynuacją 4/3. Stąd kompatybilność.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Albo problemy techniczne, w co wątpię, albo myślą w kategoriach maksymalizacji sprzedaży obiektywów dedykowanych pod NEXa.
    Myślę ze pospiech i priorytyzacja - np ważniejsze było 3D.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    OJ POJECHAL STEVE POJECHAL po NEX'ie
    Nawet za Samsungiem... Nawet ISO nie pomoglo...

Zalety? - mala cena, maly rozmiar...

http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...my-experience/
    A tu:
    http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...camera-review/
    jest pełna recezja NEX-3 i NEX-5. Steve ją zaktualizował dodając:
    "UPDATE 07/31/10 – Sold off my last m4/3 camera to buy the review sample NEX-5 I have here with the 18-55 and 16. Just love the versatility and future possibilities and the video is fantastic."

Wygląda na to, że przekonał się do NEXa...

Sam zastanawiam się nad wyborem pomiędzy: NEX-5 z podwójnym kitem lub E-PL1 z 14-150... Zoom Sony zbiera niezłe recenzje, choćby na dpreview.
    Z kolei naleśnik słabszy, ale dosyć tani. Naleśnik 20mm Panasa jest dużo lepszy, ale cena też

Zoom Oliego jest nowy, już gdzieniegdzie przetestowany, wygląda na to, że nieco słabszy od zooma Sony, ale z większym zakresem trudno się dziwić.
    Aparat ma służyć jako "travel camera" (teraz mam Pentaxa k200d z double kitem) stąd dążenie do zmniejszenia rozmiaru korpusu, z drugiej strony zakres nowego zooma Oliego jest całkiem ok... Sprzeczności

Za Sonym przemawia do mnie większa matryca, lepsza (mniejsza GO), uchylny i lepszy LCD, wspomaganie AF, lepsze video,.
    Jest szansa, że będą dostępne tańsze adaptery umożliwiające korzystanie z AF?

Za Olim: bardziej konfigurowalne menu, wysokie IQ jpegów, bardziej uniwersalne szkła, tańsze przejściówki i możliwość korzystania z większej szklarni.

Jakość zdjęć, rozdzielczość, użyteczność wysokiego ISO, porównując wiele testów, gdzie sprzęty te wypadają różnie, raz lepiej, raz gorzej - jest porównywalna.

Mieszka w
    Festung Breslau
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Też się zastanawiam i też mam pentaxa. Ale już w sumie zdecydowałem się na sony. Jednak użyteczność wyższych iso jest o wiele wyższa na sony, nie mówiąc już o tym, że w olku brak tych wyższych czułości.

poza tym ekran, który jest przecież w tych aparatach rzeczą kluczową, bo za jego pomocą się kadruje, jest w sony bezdyskusyjnie lepszy jakościowo i większy.

do olka ciągnie mnie jedynie stabilizacja i obiektywy, jednak gdybym miał rozbudowywać zestaw obiektywów, to robiłbym to raczej pod pentaxa a nie pod pocketowy aparat. naleśnik i kit starczy, a pewnie sony coś jeszcze wypuści, i wtedy się pomyśli.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Test Sony E 16mm f/2.8 (Sony NEX):
    http://www.photozone.de/sony-alpha-a...2-sony16f28nex

"The Sony 16mm f/2.8 is a bit of an oddity in terms of resolution. Normally prime lenses are designed to outclass zoom lenses at their focal length but it seems as if Sony had different design priorities here. [...] However, the corner performance is disappointingly poor - at f/2.8 there is no resolution to speak of and the corners are still very soft at f/4. If possible you should stop down to around f/8 which is the point where the corners can reach good results."

qbic
    Gość
    Wybuchła 4 wojna światowa, aparaty firmy Sony są do **** a naleśnik 16mm spowodował atak obcych z Zeta Reticuli. Desant aparatów GF-1 odparł atak wściekłych szaraków.

Inny cytat:

"Distortions are well controlled and not overly relevant from a field perspective. So technically it isn't really an impressive lens but it can give you quite good results if you're aware of its limitations and maneuver around them. "

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    M9 z siedemdziesiecioletnim szklem vs NEX-5 z kitem @ 50mm f/5.6:
    http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...vs-sony-nex-5/

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    [...]atak obcych z Zeta Reticuli.
    Jak? Kiedy? F*ck... jeszcze miesiąc temu byłem tam na wakacjach. Byli bardzo przyjaźni. Co, to się porobiło...

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Ergonomia (we'll do it better) w wydaniu Słony Nex

6 i 7 zdjęcie.

! NSFW !
    http://dc.watch.impress.co.jp/docs/r...03_391202.html
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.