fotki z nex-a + szkła leica
http://www.hklfc.com/forum/?o=topic&...d=48414&page=1
Pytam jako totalny laik, czy Waszym zdaniem warto dopłacić do magnezowej obudowy w NEX-5, jak zauważyłem to różnica w stosunku do NSX-3 to około 400 zł uważam, że to sporo jak za obudowę i lepszą jakość filmów. Napiszcie proszę czy to sam marketing, a może warto dopłacić i mieć mocniejszą obudowę.
to nie tylko magnezowa obudowa ale też mniejszy korpus lepszy grip filmy HD FULL i jeszcze parę innych drobiazgów za które warto moim zdaniem dopłacić
Z tego co wyczytałem to NEX-5 w stosunku do X-3:
- nagrywa lepszej jakości filmy,
- ma magnezową obudowę,
- może obsługiwać pilot
- jest troszkę mniejszy
- kosztuje o około 400 zł więcej (z tym samym obiektywem)
Chyba to wszystko, wracam do pytania czy obudowa magnezowa jest tego warta, myślę że jak aparat upadnie to i tak ulegnie usterce, co z tego, że obudowa będzie cała. Proszę o fachowe rady.
a moim zdaniem nie warto - nex3 jak dla mnie ma lepiej wyprofilowany grip i o wiele lepiej się go trzyma. za cenę nex5 z kitem masz nex3 z kitem + 16mm. ba nawet taniej. no chyba że ważna jest różnica pomiędzy hd i full hd choć jak dla mnie w takim urządzeniu i nagrywaniu zwykle z ręki takiej różnicy nie ma, dlatego zdecyduję się na nex3.
Ostatnio edytowane przez hasos ; 20.08.10 o 10:08
Zastanawia mnie jeszcze czy pliki video w NEX3 ważą sporo mniej niż te w lepszej jakości w NEX5. Mam jeszcze pytanie do fachowców czy po dokupieniu adaptera do obiektywu i zamontowaniu innego z serii alfa lub minolty cała automatyka obiektywu będzie działać tak jak w obiektywnie kitowym?
myślę, że wielkości plików są na podobny poziomie, pewnie nie ma większej różnicy. w obiektywach Alfa nie będzie działał AF
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
masz na myśli AF? Ja w sumie i tak bym nie kupował obiektywów sony. zakupię przejściówkę pentaxa i będę używał starych stałek, których jakość jest nie do przebicia przez współczesne obiektywy. a ostrzenie manualne mi nie przeszkadza. ale nie zmienia to faktu, że posunięcie kiepskie.