OJ POJECHAL STEVE POJECHAL po NEX'ie
Nawet za Samsungiem... Nawet ISO nie pomoglo...
Zalety? - mala cena, maly rozmiar...
http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...my-experience/
This new Sony NEX-5 camera is A unique little bugger. One one hand, we have a small, cute, nicely designed camera that has a large APS-C sensor in it which should mean GREAT quality in a compact size. WRONG! The lens this camera comes with is very very soft and after shooting it all week I found it to be TOO soft for my tastes. At web resolution the images are fine but at closer look they are soft. I did shoot one of the shows with it but had to crank ISO to 6400 and shoot in B&W as the color shots were awful at that ISO. BUT, for $700 it is a decent camera as it packs in a great 108oi movie mode, and its LCD is very nice with its swivel feature. This camera needs a better user interface AND better lenses. Then it may be more worthy of consideration over other small cameras. As it stands, I prefer the Olympus E-P2 over the NEX and even from what I have seen of the Samsung NX10, I prefer it over the Sony. But, the Sony is TINY, I will give it that! Also, I found this camera excels when shot in B&W!
For concerts, it would not be my #1 choice, or #2, or #3, or #4…
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Etam pojechał - napisał, że nie pasi mu interface użytkownika i mydlane szkło ( co jest chyba znane wszystkim).
Akurat to, Sony może zmienić - ale czy będzie chciało?
A ja zrobiłem dzisiaj coś szalonego.
Ściągnąłem kilka zdjęć z dpreview i dałem do zrobienia odbitki.
I szok. Jest ok. Możliwe że G2 jest lepszy, ale mnie nic więcej nie potrzeba, NEX ma mi zastąpić Canona A720IS.
Co do G2 to chciałbym go mimo wszystko obejrzeć, ale nigdzie na śląsku nie mogę go znaleźć.
Poza tym jak nawet znajdę to będzie z tym nowym zoomem, a ten nie ma jakiejś widocznej przewagi nad nexowym kitem.
Jeżeli masz zamiar głównie robić odbitki i nie masz potrzeby studiować zdjęć 1:1 na monitorze, to zrobiłeś najrozsądniejszy krok jaki mogłeś zrobić. Jeszcze lepiej gdybyś zrobił równolegle odbitki z G2, najlepiej pliki naświetlone w tych samych warunkach. Papier ma to do siebie, szczególnie jak są to nieco większe formaty - 20x30cm i więcej, że szum, nawet ostrość, przestaje mieć kluczowe znaczenie, widać natomiast coś co jest z kolei trudniej uchwytne na monitorze - nawet nie wiem jak to nazwać - kolorystyka, plastyka, nieważne, w każdym razie - z jednego aparatu zdjęcia mogą się podobać bardziej niż z drugiego...
No i finalny przeglad NEX3 i 5 Steve'a: http://www.stevehuffphoto.com/2010/0...camera-review/
Maly, swietny aparat dla niewymagajacego uzytkownika, dajacy duuuuzo wiecej niz kompakt. I tani!
Caly czas brak natywnych szkiel - ultraszerokiego kata, portretowki, makro. Brak mozliwosci podpiecia lampy zewnetrznej, brak EVF.
Co pisze Steve?
"The lenses are a little soft, have plenty of distortion, and are not the most resolving things in the world but if you keep the price in mind, you are indeed getting quite a bit for your money with these. [...] Im just waiting for some better lenses with less distortion, and then I may jump. At the price, you can buy yourself a Nikon D3000 or D5000 if you want a DSLR, but for those who want quite a but of power in a small package, the NEX series cameras are something to consider. [...] IQ would be better if there were better lenses available."
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Ucieszyloby mnie, gdybym mogl uzywac spokojnie bezlustrowca z wieksza matryca i miec obraz lepszy niz daje dzis u43.
Niestety, trzeba jeszcze poczekac.
PS: Albo, zeby NEX mocniej wplynal na obnizke cen u43. Na razie - NX i NEX nie zawojowali wiele. Tyle w temacie.
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 27.07.10 o 13:57
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43