Sony byłby naprawdę ładny jako telefon z wymiennymi obiektywami( może z NEX-6 będzie można już dzwonić),ale jako aparat to ładniejszy jest Olek.![]()
rzecz gustu jeden lubi żonę drugi teściową![]()
Stopka pod lampę mi się przydała do zdalnego wyzwolenia lampy studyjnej.
Interesuje mnie prędkość robienia zdjęć, w jakim sensie Sony ma mniejsze opóźnienia między kolejnymi?
Bo w sumie nie zauważyłem jakichś opóźnień w moim E-P1, choć nie wiem, czy E-PL1 nie ma gorszego tego elementu.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Ludzie haaalo... Nie goraczkujcie sie ze komus sie bardziej podoba sony a nie olympus, to jest FORUM, forum sluzy do tego aby podzielic sie swoim zdaniem.
Wrzuccie na luz...
Az sie dziwie, ze nikt nie wspomina o matrycy. Mniejsza glebia, mniejsze szumy (przynajmniej RAW, gdyz JPG'a Olympusa chyba nikt nie pobil).
Ktos slyszal cos o sile filtru dolnoprzepustowego w Sony? E-PL1, jak i LUMIX'y maja go bardzo slabego, co przejawia sie wieksza ostroscia.
Na razie - Sony nie zachwycilo jakoscia obiektywow. Oczywiscie mozna podpiac Zeissy, ale wtedy juz moim zdaniem lepiej kupic najprostsza Alphe.
Brak stopki lampy bardzo ogranicza. Nawet jak ktos nie potrzebuje dzis, jezeli chce poznawac tajniki fotografii - zapewne przyda sie w przyszlosci. Z drugiej strony - jak ktos traktuje to jako po prostu lepszy kompakt, czemu nie.
Glos "tomek76k7" jest cenny w dyskusji. Olympus na pewno w duzej czesci targetuje PEN'y do uzytkownikow kompaktow. Tak samo jak Sony. Dobrze jest uslyszec co dla kogo jest wazne i dlaczego.
Poza tym - nikt nie twierdzi, ze Tomek za rok bedzie nadal uzywal NEX'ow.
Ja sie ciesze, ze bezlustrowce staja sie coraz bardziej popularne. Obserwujmy dalej.
PS: Dzieki Bojomir oraz marcin.l za info o zmianie przyslony! To potwierdza parcie sprzedawcow na SONY!!! "Uzywalem go przez 3 dni, naprawde swietny aparat, nie ma juz po co lustrzanki kupowac, jest ta sama jakosc, jeszcze filmy" itd. A nie potrafil mi powiedziec jak przyslone zmieniac... Echhh...
PPS: Tak sobie mysle, a propo slabszej optyki - ilu jest uzytkownikow PEN'ow, ktorzy kilkukrotnie sami powtarzaja, ze nie ogladaja zdjec w powiekszeniu 100%.
Pytanie, komu i na ile np. mydlo w rogach - bedzie sie rzucac w oczy przy sporych pomniejszeniach...
Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 27.06.10 o 03:38
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
trzeba przyznać że wysokie iso Nex-y mają piękne