Pal licho wygląd. Jak się trzyma i obsługuje?
Pal licho wygląd. Jak się trzyma i obsługuje?
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Trzyma się nieźle. Patent z wysuniętym bagnetem świetny. Pozwolił na zaprojektowanie wygodnego gripa. Sama obsługa wymaga przyzwyczajenia. Parę przycisków więcej na obudowie poprawiłoby komfort użytkowania.
Niestety, ale 16mm bardzo mydlany. Na chwilę obecną nie ma czego podpiąć pod NEX'a.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 24.06.10 o 21:17
Nexy sa juz w MM?
Bo jak pierwszy raz podszedlem do PENa w MM to zostalem bardzo mile zaskoczony, okazalo sie ze sie go wygodnie trzyma, nawet fajna zabawa z takim PENem, fajnie byloby wziac oba do reki i pomacac, szkla napewno wyprodukuja nowe jak zobacza ze odstraszaja klientow (to akurat da sie zrobic) ale zauwazcie ze taki zwykly Kowalski Jasiu zobaczy w reklamie ze to najmniejszy na swiecie itb. a potem w MM/EuroAGD czy innym takim pomaca-"Ooo, rzeczywiscie fajny" zobaczy cene i tu zobaczymy co ujrzy Kowalski, jak sony szybko zbije z ceny (choc na moment) to Kowalski beznamyslu go wezmie, jak bedzie drozszy to sie przechyli w strone PENa stojacego obok ktorego cena powina byc nizsza (powinni zbic z ceny widzac konkurencje). Zwykly J. Kowalski nie bedzie patrzyl czy ma wysokie uzywalne ISO ale mydlany obiektyw, w takim MM powiedza ze ma szeroki obiektyw i moze robic zdjecia w ciemnych pomieszczeniach.
Takie systemy zaczna powoli wypierac z rynku zwykle kompakty.
PS: Sory nie moge sie powstrzymac ale jak sie patrze na ten obiektyw to mnie przeraza, jak szkielko o srednicy 67mm moze byc wieksze od aparatu?! W ogole kto zaprojektowal takie szkielko pod tak maly aparacik, do niego powinni same nalesniki robic... Nie rozumiem ich polityki. Z jednej strony na maxa minimalizuja a z drugiej strony zostawiaja takie kobyly.
Pozdrowka
Rowniez mialem przez chwile w rekach w Saturnie. Zaciekawilo mnie, jak bedzie to pozycjonowac sprzedawca. Tak jak sie spodziewalem: duzo lepsza jakosc niz kompakt, a tak samo male, nie ma po co kupowac lustrzanki, przeciez to jeszcze filmy kreci.
Twierdzil, ze uzywal przez trzy dni i jest super. Jak poprosilem, zeby mi pokazal gdzie i jak sie zmienia przyslone w trybie A, szukal, szukal, szukal, w koncu po przejsciu ilus ekranow - pokazal.
EuroLiberty - jak to naprawde jest - ile tych ekranow trzeba przejsc? Mozna jakies skroty zaprogramowac?
Trzymalo mi sie dziwnie, ciut za male na moj gust. Caly czas mialem nieodparte wrazenie, ze producent nie myslal jednak o uzytkowniku, lecz o hasle marketingowym "najmniejsze" itp. Ale moze to mylne, moze po tygodniu uzytkowania da sie przyzwyczaic.
Jedno co mi sie podobalo, czego brakuje w PEN'ach i GF1 - odchylany LCD. Sony ma to swietnie rozwiazane, przydatne rowniez przy filmowaniu.
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Ano też popełniłem zakup w dual kicie.
Jak wybierzesz A , to zmiane przysłony masz na kółku
Może ktoś porównać kolorki lasu, trawy i ludzi?
Ciekawe jak Sony sobie radzi w tym temacie, w porównaniu do PENów
http://tinyurl.com/2g3lnoj - kolejny test i w minusach:
- brak szkieł E
- się nagrzewa po jakimś czasie, czyli nic (low light) za darmo
ale panorama (jak zadziała) to niezły bajer
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=35641303
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
wczoraj byłem w fotojoker i pobawiłem się nex-5 i e-pl1 wrażenia;
sony ma lepszy wyświetlacz większy i więcej punktów
sony zdjęcia mają bardziej naturalne kolory i miej szumów
sony ma szybszy AF
sony ma celniejszy AF
sony po zrobieni zdjęcia można dużo szybciej zrobić następne
sony obiektyw kręci się lepiej z małym oporem
sony lepiej się trzyma poprzez większy grip
sony zdjęcia są ostrzejsze i mają więcej szczegółów
sony jest ładniejszy i mniejszy
sony ma HDR
sony ma panoramę
sony ma filmy HD
sony ma magnezową obudowę i odchylany wyświetlacz
i nie znalazłem nic co by olympus miał lepszego od sony chyba że większy wybór szkieł
oba aparaty były z kitowym obiektywem i oba były ustawione na auto
są to moje odczucia które przeważył na wyborem aparatu
Ciekawe jak to oceniłeś w warunkach sklepowych.
olek ma stabilizację obrazu w korpusie
olek jest ładniejszy i większy
olek jest jednocześnie mniejszy w transporcie, bo obiektyw zajmuje mniej miejsca
olek ma filtry artystyczne
olek jest w kilku kolorach
olek ma przyciski, których sony nie ma
olek ma fajne promocje
olek jest na O
olek się kończy na S, a Sony na tę literę się dopiero zaczyna
olek ma możliwość podpięcia wizjera
olek ma normalną stopkę na lampę
olek ma wbudowaną lampę
olek ma sprawny AF po podłączeniu obiektywów 4/3
olek jest bardziej retro
olek ma fajne forum
olek nie produkuje telewizorów
olek też ma filmy HD
olek ma OliDżedaja
olek to nie jest sprzęt, który kupiłaby "twoja stara"![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
a moje sony i tak mi się bardziej podoba
w jednym z tych punktów masz rację ale tylko w tym jednym olek ma fajne forum
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Cytat:Ciekawe jak to oceniłeś w warunkach sklepowych.
Napisał tomek76k7![]()
sony zdjęcia mają bardziej naturalne kolory i miej szumów
sony ma celniejszy AF
sony zdjęcia są ostrzejsze i mają więcej szczegółów
wziąłem kartę pamięci i zrobiłem parę fotek oba aparatami i w domu porównałem![]()
Ostatnio edytowane przez tomek76k7 ; 26.06.10 o 12:20 Powód: Automatyczne scalenie postów