Witam.
Z HDR'ami nie miałem wcześniej doczynienia, stąd też dla wielu z was mój problem może okazać się banalny. Ja szukałem odpowiedzi i niestety nie znalazłem.
Używam programu Photomatix Pro 3.2. Po uruchomieniu programu i kliknięciu "Generate HDR image" lokalizuje zdjęcia, w moim przypadku najczęściej to 6. Następnie wyskakuje okienko Options, gdzie zaznaczam jedynie 1 i 4 haczyk (kwadratowy). Klikam 'Ok', chwilkę generuje się zdjęcie i ku mojemu ździwieniu wychodzi całkiem ładnie połączone zdjęcie. Trochę "przesycone", ale akturat o to mi chodziło. I tutaj chciałbym już móc eksportować zdjęcie do jpg.
Jednak z tego co zauważyłem, aby to zrobić to najpierw muszę użyć "Tone Mapping" i dopiero wtedy mogę eksportować jako plik jpg. Problem jednak, że gdy klikam owe "Tone Mapping" to zdjęcie powraca do klasycznych kolorów i trzeba bawić się różnymi suwakami, by efekt był zbiżony do tego zdjęcia łączonego zaraz po załadowaniu pojedyńczych zdjęć.
Moje pytanie jest następujące. Jak ominąć zabawę "Tone Mapping" i odrazu eksportować zdjęcie do jpg, skoro zaraz po załadowaniu zdjęcie mi się podoba. Próbowałem też wyeksportować zdjęcie odrazu klikając "File" -> "Save As...", ale niestety dostępne formaty to .hdr, .exr, .tif. - Zarówno program Paint.NET czy przeglądarka do zdjęć FastStone Image Viewer nie potrafią tych formatów otworzyć (i ewentualnie zapisaćjako jpg).
Proszę o dalsze sugestie.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam.