Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Safari z Olympusem?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar chimol
    Mieszka w
    Lidzbark Warmiński
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Jakbym się wybierał na taką wycieczkę, brałbym cały sprzęt nawet kosztem ubrań. Nie chciałbym później żałować, że czegoś nie zabrałem. Zmianą obiektywów i zakurzeniem nie przejmuj się. Uważać oczywiście trzeba, a jak wrócisz to i tak sprzęt do czyszczenia.
    Co do telekonwerterów, to troszke ciemno będziesz mieć z 70-300. W słoneczny dzień można jeszcze powalczyć.

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Znam jednego na tym forum co do Maroka zabrał 8 obiektywów (mikro i 4/3) i je wszystkie wykorzystał, no ale on się na foto przede wszystkim nastawił i siedział kilka tygodni. Ja bym na Twoim miejscu wziął, z tego co widzę, co już masz/masz mieć:
    e-30, e-510 (backup ważna rzecz), 9-18mm, 14-54mm i 70-300mm. Starczy.
    Oczywiście warto pomyśleć o kilku kartach pamięci niewielkich nad jedną dużą (backup),
    Dwa akumulatory z obu puszek powinny starczyć nawet na ostrą całodzienną strzelankę.
    Weź jakieś dobre filtry cpl, pewnie połówkowy się przyda także.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    2 puszki + 9-18 i tele wystarczą w zupełności
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co prawda niektorzy mowia, ze na safari potrzebne sa szkla dlugie i dluzsze, to z mojego doswiadczenia nie bedziesz potrzebowal niczego wiecej niz 600mm (po cropie).

W trakcie game drive mysle, ze 70-300 na jednym body i 14-54 na drugim bedzie optymalnym rozwiazaniem (bywa, ze lew potrafi sie polozyc w cieniu samochodu, tele sie nie przyda, 9-18 moze byc za szeroko). 14-54 przyda sie tez na wizyty w lokalnych wioskach. Szeroki kat to raczej do krajobrazu/zdjec pogladowych.

Wez lampe. Przyda sie w lodge wieczorami i na nocne zwierzeta.

Dobra rada; duzo kart pamieci i photo bank. Podczas safari nie ma czasu nawet na kasowanie nieudanych ujec, wiec przygotuj sie na przechowanie zdjec i ich backup.

Uwazaj, w Afryce latwo sie zakochac...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Do backupu (i podglądu) będzie laptop. Mam 2 CF-y 4GB i trzy 8GB - powinno wystarczyć.
    Na "podróż życia" moja żona też zażyczyła sobie lustrzankę. Miał to być Nikon D5000, ale chyba rozsądniej będzie Olek, np. e-620. Możemy się wymieniać obiektywami i nie trzeba kompletować drugiego systemu - taniej.
    Bardzo podoba mi się jakość zdjęć z Sigmy 150, szczególnie z polarem. Zastanawiam się, jaka będzie jej użyteczność jako teleobiektywu na safari. Jej minusem jest masa - prawie kilogram...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Talking spoko

Ja tam kłótliwy nie jestem, ale jak bym brał 14-54 to po co targać słabsze jakościowo 9-18? Panoramy można teraz pięknie posklejać softem i odpada zmienianie na safari. Jeszcze 7-14 to jeszcze rozumiem bo faktycznie przydatne (chociaż ciężki kloc). A zresztą, jak masz miejsce i ochotę to chyba nie ma problemu.

A co zakochiwania się w Afryce, to też od 3 lat uważam, że "rok bez Afryki to rok stracony"
    Pozdrawiam,
    Paweł

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez pafcio Zobacz posta
    Ja tam kłótliwy nie jestem, ale jak bym brał 14-54 to po co targać słabsze jakościowo 9-18?
    Z tego powodu ze 9 << 14.

Mam 14-54 mam i 9-18 i powiem Ci szczerze że tam gdzie 14 jest za wąsko 9-18 załatwia sprawę Ba nawet 11-22 czyni cuda a to tylko 3 mm różnicy w ogniskowych...

Ale jak pisałem wcześniej to kwestia gustu. Znam ludzi którzy uważaja że szeroki kąt to nieporozumienie ale ja widze kolosalną różnicę między 14 z 14-54 a 9 z cokolwiek innego Uważam że to świetne szkło które załatwia sprawę w 90 % tematów

Czyli wracamy do sedna - fotograf jadący gdzies powinien wiedzieć co lubi i dlaczego... nie da się zadać pytania na Forum i mieć odpowiedzi bo jeden uwielbia szerokie kadry drugi ciasne... jeden poleci ZD 8 inny Sigme 50-500

a tak na prawde każdy powinien sobie wypracowac własną opinię i przede wszsytkim wiedzieć dlaczego

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    ...a tak na prawde każdy powinien sobie wypracowac własną opinię i przede wszsytkim wiedzieć dlaczego
    ... i tak dotarliśmy do sedna sprawy

Jeszcze tytułem wyjaśnienia - ja nie brał bym 9-18 bo mam (i targam zawsze ze sobą) 7-14, i naprawdę potrafię docenić zalety szerokości Dalej twierdzę, że w Afryce "safarijskiej" mało się przydaje. Ci innego Etiopia, Indie, Chiny...

A tak przy okazji - czytałem w jakiejś gazecie, że już funkcjonujesz jako firma - gratulacje! Ja jestem niezmiennie zadowolony z Twojego patentu do panoramowania. Powodzenia!
    Ostatnio edytowane przez pafcio ; 19.05.10 o 01:44
    Pozdrawiam,
    Paweł