Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Test K100D na fotopolis

| OlyJedi Awatar Michu (Pentax)
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zauważ, że jakość aparatów (lustrzanek) cyfrowych jest o wiele wyższa, niż analogowych. Dysponuję najprostszym z możliwych DSLRem - DLem Pentaksa. Ma on czas 1/4000, zaawansowane opcje korekty ekspozycji, bardzo dobrą jakość wykonania. Amatorska seria lustrzanek Pentaksa (jak i pozostałych systemów) wygląda przy nim jak zabawki - wiem, bo miałem MZ-30. Praktycznie rzec biorą nawet najprostrza lustrzanka cyfrowa oferuje to, co niegdyś semiprofi puszka analogowa.
    Jeżeli chodzi o same noty - moim zdaniem trudno jest powiedzieć, czy jakaś puszka w tym segmencie odstaje od konkurencji na tyle, by uzasadnione było dawanie niższej oceny. Przykład: w owym teście Kasetki, recenzent porównywał ją do Nikona D40. Jak wiadomo, Nikon ów nie ma stabilizacji, wiertarki i ogólnie jest raczej niżej pozycjonowany niż K100. Mimo to otrzymał o kilka pkt więcej niż K100. Na naszym forum trochę zirytowało to parę osób - nie dziwię się im. Ale fakt-faktem, że wg. testów Nikon ten ma lepszą jakość obrazu (przynajmniej wg tablic testowych).
    Ocena każdej puszki to bardzo skomplikowane zadanie - z olbrzymią domieszką subiektywizmu testera. Dlatego mi wszelkie testy dokumentnie zwisają i zbytnio się nimi nie przejmuję. Jeżeli zależy mi na zapoznaniu się z jakimkolwiek body, staram się obmacać dany korpus w jakimś sklepie np. dla idiotów i pościągać sobie możliwie dużo sampli z netu. Oczywiście różnorakich sampli, a nie tak perwersyjnie sztucznych jak w przypadku Sigmy SD 14 czy totalnie żałośnie amatorkich jak w przypadku Fuji S5PRO.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

| OlyJedi Awatar Don Pedro
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Test K100D na fotopolis

Michu -Masz rację, że jakość nawet tak zwanych modeli podstawowych jest zdumiewająca, może stąd noty są wysokie. Oceny procentowe wynikają z przeliczenia ocen punktowych a te są subiektywne/ patrz np. Fotokurier/, na stronach Diwa Samsung G1L ma wyższą notę od G1S bo były w różnych okresach oceniane i tak za matrycę 6mpx rok temu była nota np.9 a dziś może być 5, podobnie dotyczy to innych parametrów. Tu nasuwa się pytanie jak długo topowy aparat jest w stanie sprostac kolejnym nawet niżej kategoryzowanych puszek/ Nikon D70s-totalny spadek cen, bo 6mpx, czy wielkość LCD na dzisiaj są "liche"/ i czy warto ścigać się jako nabywca w nowościach. Ja precyzuję jakie parametry chcę mieć i pod tym kątem dokonuję zakupu za jak najniższą cenę-czekam do totalnego spadku, który z reguły następuje po ok 6-9miesiecy.K100D jak dla mnie ma wszystkiego w sam raz. To, Ze Pentax zaczyna mieszać na rynku jest dobrą wieścią, ten lider sprzed lat powinien wkrótce zająć właściwą sobie pozycję.Kocham Olympusa, Lubię Pentaxa inni są mi obojętni. Don Pedro.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Moze i zasluguje, tego nie podwaza (aczkolwiek sam za ergonomie za wysokiej noty to bym mu nie dal ). Ocena procentowa zazwyczaj tez bardzo sie nie rozni miedzy aparatami na fotopolis, jak zauwazylem...
    Pzdr
    Moim zdaniem ergonomia Pentaxa jest ok.

Kazdy system ma wlasne rozwiazania i czesto czlowiek ma
    skrzywienia co do oceny innych rozwiazan.

Trudno tu o obiektywizm w ocenie.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Moim zdaniem ergonomia Pentaxa jest ok.

Kazdy system ma wlasne rozwiazania i czesto czlowiek ma
    skrzywienia co do oceny innych rozwiazan.

Trudno tu o obiektywizm w ocenie.
    Rany, ja to pisałem ponad półtora roku temu! I to w temacie o modelu, którego już zdaje się nie produkują...
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Rany, ja to pisałem ponad półtora roku temu! I to w temacie o modelu, którego już zdaje się nie produkują...
    Witam !

Kumpel co ma Nikona D300 nie moze sie nadziwic jak ja sie moge rozeznac w szybkiej obsludze Olka.

Z drugiej strony mam podobne odczucia co do jego aparatu
    gdzie ma napi.... guzikow co niemiara a mi pasuje
    bardziej prostota niz rozwalona filozofia dzielenia wlosa na czworo

Przychodzi kolega z Canonem i mam powtorke z rozrywki.

Czesto czytalem opinie tworzone przez redaktorow i dziwnym
    trafem najwiecej za ergonomie dostawala glownie jedynie
    sluszna marka...

Moim zdaniem ocena ergonomii to mieszanie w glowach bo
    przecietny fotograf nie bedzie swiadomy o przewadze
    lub nie wlasnego korpusu.

Co ja mam powiedziec... Jak jestem 100% mankut a korpusy
    sa robione dla praworecznych

Czyli dla mnie aparat powinien miec konstrukcyjnie lustrzanne odbicie
    abym mial tak samo dobrze jak inni

Pozdrawiam.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak