Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: E-30, sport i ustawienia AF

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ełk
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja tam nie wiem, ale już nie raz spotykałem się z opinią, że Olek ma kiepski C-AF w trybie wszystkich pól AF. Może to prawda.
    Morze się mylę,ale brakuje tu odrobinę światłaPrawda!
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 10.05.10 o 06:20 Powód: poprawiłem cytat

| OlyJedi Awatar Ruff
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zdarzało mi się robić zdjęcia motosportu (czyli bardzo szybkich obiektów) i e30 + 70-300 i 12-60. Nigdy mi nie przyszło do głowy użyć wielpunktowego - szczerze powiedziawszy nie pamiętam, żebym go kiedykolwiek używał - po to chciałem lustrzankę, żeby mieć kontrolę nad tym gdzie ma trafiac focus a nie jak w małpie, żeby aparat sam decydował
    Z reguły używam jednopunktowego + C-AF (zazwyczaj jest to to któryś z mocnych punktów - srodkowego prawie wogóle nie używam) z wariaciami (czasem diamencik, czasem czułość small). W skrajnych przypadkach uzywam preustawienia focusa na punkt w którym będę łapał obiekt.
    Ja wiem, że teraz robią coraz "inteligentniejsze" szpeja, ale ja w tą AI nie werzę - wolę ja decydować gdzie ma być focus choc słyszałem, że w Nikonach podobno ten tryb śledzenia świetnie działa, ale nie widziałem, więc nie wierzę
    Pozdr - Ruff
    (Olympus E-30 + 12-60 + 70-300 + 50 + 3xFL36R)
    przemekrafa.com

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Dzięki za wypowiedzi

Ja tam nie wiem, ale już nie raz spotykałem się z opinią, że Olek ma kiepski C-AF w trybie wszystkich pól AF. Może to prawda.
    Nie słyszałam o tym wcześniej, ale dobrze wiedzieć

Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    po to chciałem lustrzankę, żeby mieć kontrolę nad tym gdzie ma trafiac focus a nie jak w małpie, żeby aparat sam decydował
    [...]
    Ja wiem, że teraz robią coraz "inteligentniejsze" szpeja, ale ja w tą AI nie werzę - wolę ja decydować gdzie ma być focus choc słyszałem, że w Nikonach podobno ten tryb śledzenia świetnie działa, ale nie widziałem, więc nie wierzę
    No ja właśnie miałam taką nadzieję. I trochę mnie to dziwi, bo o ile pamiętam, nawet taki C30d ładnie śledził korzystając z większej niż 1 ilości punktów - ale może wtedy obiekt w kadrze był większy, łatwiejszy - trudno obiektywnie to teraz ocenić, ale hmm warto by to sprawdzić, jak inteligentne są inne firmy...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez dog_master Zobacz posta
    I trochę mnie to dziwi, bo o ile pamiętam, nawet taki C30d ładnie śledził korzystając z większej niż 1 ilości punktów - ale może wtedy obiekt w kadrze był większy, łatwiejszy - trudno obiektywnie to teraz ocenić, ale hmm warto by to sprawdzić, jak inteligentne są inne firmy...
    Sa inteligentne, w canonach tryb ciagly na wszystkich punktach dziala swietnie, zawsze mam ustawiony na wszystkie punkty i mozna na nim polegac. Gdyby nie byl to reporterzy by porzucili ten system.
    Pozycz gdzies i wyprobuj 40d/50d, najlepszy AF w tej cenie albo 7D

Jedno z serii z c40d, wszystkie sa trafione

| OlyJedi Awatar rumi
    Mieszka w
    gorlice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez piotrek204 Zobacz posta
    ... albo 7D

http://www.imaging-resource.com/PRODS/E7D/E7DA.HTM

E-30, E-510 + Dual Kit + ZD 14-54 II + ZD 50 + Samyang 85 + ex-25 + Metz 48 + Fl-36R
    ogłoszenia internetowe nauka jazdy Gorlice

piotrek204
    Gość
    Rozumiem ze pudlowanie w trawe jest lepsze?

| OlyJedi Awatar janek222
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ciekawe rzeczy piszecie
    Świeżo po zakupie E-30 wybrałem się nad wodę ptaszki popstrykać. Jako że oswajam się z aparatem (po E-410), pogoda pochmurna, późne popołudnie - auto ISO (200-640) i jazda.

Efekt,
    wszystkie zdjęcia ptaszków skasowałem

Następnym razem będę musiał pokombinować z większą liczbą pól AF, ale jedna rzecz mnie zastanawia.
    Obecnie używam tylko środkowego, odruchowo przełączonego w czułość "small" (mniejsze pole chyba powinno być szybsze i pewniejsze). Ale teraz już nie jestem pewien...
    Jaka jest "praktyczna" różnica zastosowań czułości AF?

I zupełnie inna myśl, która też mnie właśnie naszła. Czy pole AF ostrzy według tego co jest wewnątrz tych małych kwadracików, czy to te kreski same w sobie są polem AF? Może głupie pytanie ale w E-410 miałem przysłaniającą kropkę, toteż całkowitą jasność jak działa.
    FL50 zapinane czasem do Fuji X-T4...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Małe pole jest wolniejsze i odpowiada rozmiarem kwadracikowi. Duże pole jest nieco większe. Najlepiej stosować duże, chyba że fotografujesz jakieś ptaszki między gałęziami.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrzeszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Małe pole jest wolniejsze i odpowiada rozmiarem kwadracikowi. Duże pole jest nieco większe. Najlepiej stosować duże, chyba że fotografujesz jakieś ptaszki między gałęziami.
    Stwierdzam nieprzydatność małego pola przy ptaszkach pomiędzy gałęziami, właśnie dlatego dlatego, że jest wolny. Może na słonia miedzy drzewami byłby w sam raz ale nie nie ruchliwe ptaszydła W takich warunkach to nawet przy normalnym trzeba przeostrzyć ręcznie, szczególnie z jakimś TC.
    OMD-EM5 II + M. ZD 12-40mm f/2,8 und M.ZD 25 f1,8 + HLD8 oraz nadal E-30... ZD14-54, ZD50 Macro, ZD50-200SWD, ZD 9-18, ZD 14-45, EC-14, EC-20, EX-25, Sigma 30mm f/1,4 EX DC HSM, FL-50, 055X PRO B + 322RC

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Ja tam nie wiem, nigdy jeszcze nie miałem potrzeby użycia małego punktu. Raz go ustawiłem żeby sprawdzić, jak pracuje. Stwierdziłem, że jest wolny i już go więcej nie włączyłem. A o ptaszkach i gałązkach piszą w FAQ na amerykańskiej stronie Olympusa
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb