Sprawa banalnie prosta. Ustawiasz aparat na statywie i dajesz długi czas naświetlania. Im dłuższy, tym bardziej rozmyta będzie woda.Zamieszczone przez moozg
Sprawa banalnie prosta. Ustawiasz aparat na statywie i dajesz długi czas naświetlania. Im dłuższy, tym bardziej rozmyta będzie woda.Zamieszczone przez moozg
jedyneczka bardzo ladnaaz mie sie teskni za cieplejszymi czasami
dwojak przyciaga uwage ze wzgledu wlasnie na te "stopnie" szczerze mowiac, to z aparatem w reku bym nie przeszedl. jednym slowem nie zawaliles
wrecz przeciwnie-podoba sie
![]()
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
nie w tym rzecz, to umiemZamieszczone przez Rafał Czarny
mi raczej chodzilo o obrobke foto, o te wyciaganie z cienia
pzdr
Witam
Nie mogę uwierzyć, że tyle wyciągnąłeś z cienia z jpeg-a....?
Używam gimpa, i przy mojej znajomości tego programu w miejscu cienia byłoby mleko.
Jestem zaskoczony.
Bardzo ładnie to wygląda.
Pzdr
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
bardzo ladne ale napisz co to jest bo nie doczytalem opisu miejsca
ja również mało nie spadłem z krzesła jak zobaczyłem oryginałZamieszczone przez john100
nie wydaje mi się, żebym też potrafił tyle wyciągnąć. jakieś wskazówki?
.
No więc tak, korzystam z dwóch programów: Olympus Master i Photomatix. Proces obróbki jest bardzo prosty i zajmuje kilkanaście minut.jakieś wskazówki?
1.Za pomocą filtru gamma (oly master) z pliku jpg "wywołuję" sobię 2-4 fotki ściemnione i rozjaśnione i zapisuję je bez exifa.
2.Ładuję do Photomatixa i łączę zdjęcia w plik HDR (konieczna "zabawa" suwakami), zapisuję zdjęcie w Tiffie (nie wiem czy ma to sens)
3.Otwieram tak powstałą fotkę znów w Oly Master, zazwyczaj stosuję jeszcze filtr automatycznej tonacji a następnie delikatnie ściemniam fotkę znowu filtrem gamma, delikatnie poprawiam kontrast i ustawiam ostrość +1
4.Zdjęcie zapisuję w tiffie lub jpgu.
Rezultaty są bardzo zadawalające...![]()