Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Błędna informacja o pełnej karcie

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Błędna informacja o pełnej karcie

Ostatnio wystąpił pewien problem odnośnie informacji o zapełnieniu karty (E-510 + CF Pretec x233 8GB) Przy pierwszej informacji pomyślałem, że rozpędziłem się z ilością zdjęć (dużo seryjnych) i faktycznie zapełniłem kartę. Zacząłem nawet kasować by zwolnić miejsce. Dopiero po chwili już na spokojniej pomyślałem, że to nie możliwe zwłaszcza w jpg. Po powrocie i zrzuceniu zdjęć moje podejrzenia potwierdziły się i w sumie było niecałe 3GB zdjęć. Wczoraj błąd pojawił się po 45 fotce. Po włożeniu do komputera nie było problemu z odczytem, zgraniem zdjęć czy późniejszym formatowaniem ani w komputerze ani w aparacie. Dzisiaj zadzwoniłem do serwisu Olympusa by zapytać o podobne przypadki. Czy wcześniej były już takie zgłoszenia i czy przyczyną była awaria aparatu. Miła pani po konsultacji z kimś innym zasugerowała sprawdzenie z inną kartą, co oczywiście jest zrozumiałe lecz po mojej informacji, że ciężko powiedzieć jaka może być powtarzalność takiego błędu (1000 czy też 45 zdjęć) i prośbie o ponowną konsultację problemu po chwili poprosiła abym w menu zmienił ustawienia nazwy pliku z auto na wyzeruj co powinno rozwiązać problem. Póki co pozostaje mi obserwacja czy błąd nie wystąpi ponownie. Mam jednak pytanie czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobną sytuacją? Przy okazji poprosiłem panią o informacje na temat maksymalnej wielkości obsługiwanych kart dla E-510 i tu otrzymałem odpowiedź, że dla SanDiska i Lexara jest to 8GB.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Kojarzę, że podobny problem był już poruszany na forum przy czym dotyczył starszych puszek. Poszukaj.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Widać wcześniej słabo szukałem bo teraz nawet dwa takie tematy znalazłem
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=15780 i https://forum.olympusclub.pl/showthr...b%B3%B1d+karty Wygląda więc na to, że to jednak problem softu aparatu. Dziwi mnie trochę informacja serwisu, że nie spotkali się z tym problemem, chyba że nikt go tam nie zgłaszał
    Ostatnio edytowane przez Quentin35 ; 4.05.10 o 12:48

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar staryman
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    63
    Moja galeria
    Zdarzyła mi się podobna sytuacja, parę miesięcy temu, kończyło się miejsce na karcie, nie miałem następnej, usuwanie zdjęć nie pomagało, dopiero format w aparacie, po zrzuceniu zdjęć do komputera, pomógł. To było w styczniu, mam E3 od dwóch lat, to pierwszy i ostatni taki przypadek. Prawdopodobnie to wina softu w aparacie, ale nie potrafię odtworzyć sekwencji wydarzeń aby powtórzyć takie błędne działanie.
    jest dobrze

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez staryman Zobacz posta
    Zdarzyła mi się podobna sytuacja, parę miesięcy temu, kończyło się miejsce na karcie, nie miałem następnej, usuwanie zdjęć nie pomagało, dopiero format w aparacie, po zrzuceniu zdjęć do komputera, pomógł. To było w styczniu, mam E3 od dwóch lat, to pierwszy i ostatni taki przypadek. Prawdopodobnie to wina softu w aparacie, ale nie potrafię odtworzyć sekwencji wydarzeń aby powtórzyć takie błędne działanie.
    mnie się to zdarzyło tylko raz, miesiąc temu w E-3.
    Na jednej karcie jak się później okazało prawie pustej aparat pokazał ok 25 zdjęć do zrobienia. Wymieniłem na pustą i też tyle pokazał. Dopstrykałem do 0 i zdjęcia skopiowałem na XD. Po sformatowaniu było OK.
    Wniosek: chyba należy zawsze formatować kartę po włożeniu.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

formatowanie

Witam,
    Mnie też to się zdarzyło. Po wyjęciu i ponownym włożeniu karty, na której było już kilka zdjęć.
    Sprawdziłem na kompie. Aparat założył na karcie drugi katalog.
    Sformatowanie pomogło.
    Na codzień nie stosuję formatowania. Wydaje mi się być zbyt agresywne dla karty i może obniżyć jej żywotność.
    Pozdrawiam,
    WZ

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sapina Zobacz posta
    Na codzień nie stosuję formatowania. Wydaje mi się być zbyt agresywne dla karty i może obniżyć jej żywotność.
    A czym różni się formatowanie od usuwania zdjęć z karty (dla samej żywotności karty - nie wchodząc w szczegóły techniczne)??
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

formatowaniezjawisko tunelowe Fowlera-Nordheima

Formatowanie czyści wszystkie komórki. Kasowanie zdjęć, podobnie jak w komputerze kasuje tylko te komórki, które zawierają adresy. Powtarzając wielokrotnie formatowanie ma się większe prawdopodobieństwo trafienia na tą najsłabszą, która nie wytrzyma kolejnego razu.

Nie warto trzymać danych zbyt długo (np wiele lat) na tego typu nośnikach. Dotyczy to również tak popularnych pędraków. Występuje zjawisko upływności danych. W odniesieniu do cennych danych warto co jakiś czas nagrywać ponownie formatując przed tym nośnik.

Są tylko trzy rzeczy wieczne na tym Świecie: wieczne pióro, wieczna miłość i wieczna ondulacja. Z tych trzech ta ostania najtrwalsza.
    Radzę nie powtarzać, żonom czy partnerkom.

Producenci dają czasem wieczystą gwarancję ale tylko na działanie a nie przechowywanie danych.

Karta pamięci działa, jak by ktoś chciał zgłębić temat, dzięki zjawisku tunelowemu Fowlera-Nordheima. Uczyli mnie o tym na fizyce na 4 roku politechniki, prawie 40 lat temu, ale jeszcze trochę pamiętam. Bardzo zainteresowanych odsyłam do "Feynmana wykłady z fizyki", w których bardzo przystępnie opisane jest zjawisko tunelowe.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Tylko formatowanie, które odbywa się w aparacie to nie jest czyszczenie wszystkich (każdej) komórek a właśnie tylko tych adresowych (dane są tam cały czas i można je bez problemu odzyskać). Jeżeli jestem w błędzie to zaraz ktoś mnie z niego skutecznie wyprowadzi
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Sapina Zobacz posta
    Formatowanie czyści wszystkie komórki. Kasowanie zdjęć, podobnie jak w komputerze kasuje tylko te komórki, które zawierają adresy. Powtarzając wielokrotnie formatowanie ma się większe prawdopodobieństwo trafienia na tą najsłabszą, która nie wytrzyma kolejnego razu....
    Na jakiej podstawie twierdzisz, że formatowanie karty w aparacie 'kasuje wszystkie komórki' zamiast wpisów w tablicy alokacji?