Ostatnio wystąpił pewien problem odnośnie informacji o zapełnieniu karty (E-510 + CF Pretec x233 8GB) Przy pierwszej informacji pomyślałem, że rozpędziłem się z ilością zdjęć (dużo seryjnych) i faktycznie zapełniłem kartę. Zacząłem nawet kasować by zwolnić miejsce. Dopiero po chwili już na spokojniej pomyślałem, że to nie możliwe zwłaszcza w jpg. Po powrocie i zrzuceniu zdjęć moje podejrzenia potwierdziły się i w sumie było niecałe 3GB zdjęć. Wczoraj błąd pojawił się po 45 fotce. Po włożeniu do komputera nie było problemu z odczytem, zgraniem zdjęć czy późniejszym formatowaniem ani w komputerze ani w aparacie. Dzisiaj zadzwoniłem do serwisu Olympusa by zapytać o podobne przypadki. Czy wcześniej były już takie zgłoszenia i czy przyczyną była awaria aparatu. Miła pani po konsultacji z kimś innym zasugerowała sprawdzenie z inną kartą, co oczywiście jest zrozumiałe lecz po mojej informacji, że ciężko powiedzieć jaka może być powtarzalność takiego błędu (1000 czy też 45 zdjęć) i prośbie o ponowną konsultację problemu po chwili poprosiła abym w menu zmienił ustawienia nazwy pliku z auto na wyzeruj co powinno rozwiązać problem. Póki co pozostaje mi obserwacja czy błąd nie wystąpi ponownie. Mam jednak pytanie czy ktoś z forumowiczów spotkał się z podobną sytuacją? Przy okazji poprosiłem panią o informacje na temat maksymalnej wielkości obsługiwanych kart dla E-510 i tu otrzymałem odpowiedź, że dla SanDiska i Lexara jest to 8GB.