Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 82

Wątek: Ślubne Adriana

| OlyJedi Awatar a_wykrota
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Ślubne Adriana

Witajcie,

Dawno tu nie zaglądałem, ale postanowiłem wrzucić jakiś materiał do oceny. Może wywiąże się z tego jakaś konstruktywna i dobra dla wszystkich dyskusja.

Zapraszam do oceny. Asia i Grześ :

reportaż - przygotowania, ślubu, wesele : http://www.adrianwykrota.pl/blog/archives/380

mini plener :
    http://www.adrianwykrota.pl/blog/archives/334
    Kątem oka mego :
    jednego - www.wykrota.wordpress.com
    drugiego - www.adrianwykrota.pl

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Przeglądałem wszystkie zdjęcia i coraz bardziej żałowałem, że bardziej nie zadbałem o dobranie odpowiedniego fotografa na swój ślub. Mówi się trudno...na następny wybiorę lepszego Wydaje mi się, że sesje ślubne trzeba rozpatrywać jako całość bo przy takiej serii zawsze można wybrać te bardziej lub mniej udane kadry ale tu chyba nie o to chodzi. Właśnie jako całość bardzo podoba mi się ta sesja przygotowawczo-ślubna. Niesztampowa i nie taka jakich wiele na witrynach zakładów fotograficznych. Myślę, że młoda para też była zadowolona z efektów Twojej pracy.

Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Quentin dzięki za opinię.

Może wyznaczymy jakieś tory oceny, może będzie łatwiej?

Chciałbym poznać Wasze opinie dotyczące :

- oceny całości jako reportażu - opowiedzenia jakieś historii
    - obróbki - tu cały czas szukam i będę na prawdę wdzięczny za opinie
    - pojedynczych zdjęć - jakieś lepsze/ jakiś gniotek się wkradł?
    - czy osobiście chcielibyście takie zdjęcia ślubne dostać od fotografa ?
    Kątem oka mego :

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dawid
    Mieszka w
    Pomorze :)
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Ja był bym zadowolony z takich zdjęć

| OlyJedi Awatar Quentin35
    Mieszka w
    Żagań
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Co do oceny całości, jeśli chodzi o sesję z przygotowań, jako reportażu-historii to zdecydowanie na tak. Wydaje mi się spójna i fajnie "opowiedziana". Obróbka podoba mi się ale to tylko moje subiektywne odczucie bo zbyt mała jest moja wiedza w tym kierunku by wypowiadać się o jej szczegółach. Tak jak pisałem wcześniej, zdjęcia są naprawdę ciekawe i nie wydaje mi bym mógł powiedzieć, że któreś jest złe. Wiadomo, że ciężko w jakiś niepowtarzalny sposób pokazać ceremonię w kościele, bo praktycznie zawsze wygląda tak samo i tu cudów nie ma. Jedynie dwa ujęcia na wraku samochodu do mnie nie przemawiają ale tak jak pisałem to mój osobisty odbiór. Podsumowując byłbym zadowolony z efektów takiej sesji.

Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dzięki Quentin, że opisałeś. Czasem jest tak cienka granica między podobaniem a nie podobaniem, że fajnie znać szczegóły - i w przypadku gdy materiał się podoba i tym bardziej w przypadku, gdy nie.

Pozdrawiam
    Kątem oka mego :

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam mieszane uczucia.

Oceniając pojedynczo plener to 2 i 5 (to na środku ulicy) zdjęcie od góry mi się podoba.
    Nie podoba mi się natomiast plener jako całokształt. Jest tu szaro i pesymistycznie. Jeszcze te zdjęcia przy starych gratach... ech. Moim zdaniem zdjęcia ślubne powinny mieć w sobie radość i trochę romantyzmu. Tu tego brakuje.

Natomiast reportaż z ślubu i wesela jest dużo lepszy. Poprawił bym tylko:
    - wywalił bym połowę zdjęć od fryzjera (za dużo ich w stosunku do reszty)
    - jak dla mnie zbyt dużo zdjęć czarno-białych
    - na kilku brakuje ostrości
    A poza tym jest ok.

Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Mam mieszane uczucia.

Oceniając pojedynczo plener to 2 i 5 (to na środku ulicy) zdjęcie od góry mi się podoba.
    Nie podoba mi się natomiast plener jako całokształt. Jest tu szaro i pesymistycznie. Jeszcze te zdjęcia przy starych gratach... ech. Moim zdaniem zdjęcia ślubne powinny mieć w sobie radość i trochę romantyzmu. Tu tego brakuje.

Natomiast reportaż z ślubu i wesela jest dużo lepszy. Poprawił bym tylko:
    - wywalił bym połowę zdjęć od fryzjera (za dużo ich w stosunku do reszty)
    - jak dla mnie zbyt dużo zdjęć czarno-białych
    - na kilku brakuje ostrości
    A poza tym jest ok.
    Dzięki za odpowiedź. Więc tak co do pleneru to się nie zgodzę - jest dużo radości, fakt sceneria jest dość ponura, ale na zasadzie kontrastu chciałem pokazać emocje i choć trochę zobrazować jaka para jest na prawdę. Mam trochę odmienne zdanie co do pleneru, ze względu na to, że nie uważam, że wszystkie zdjęcia ślubne muszą być romantyczne, kolorowe itp. Czasem coś więcej kryje się pod zdjęciami zgoła innymi.

Co do reportażu to czemu wywaliłbyś fryzjera? Masz rację jest trochę dużo i tu chyba nie byłem obiektywny - strasznie spodobało mi się miejsce (poznański SPOT) i nie umiałem tych zdjęć ominąć/zmniejszyć proporcji.

Co do zdjęć czarno - białych to podobnie jak plener - czerń i biel czasem więcej pokazuje - przynajmniej moim zdaniem. Nie ukrywajmy, że przy sztucznym świetle i reportażu czasem wychodzi tak brzydki i rozwalający kolor, że jedynym ratunkiem powiedzmy dla dobrego zdjęcia jest przejście do BW.

Co do ostrości to zgadzam się - czasem nie jest ostro - choć niektóre zdjęcia są specjalnie pokazaniem ruchu - jedno z Asią faktycznie nie celowo jest nieostre - to błąd. Widzisz jakieś jeszcze?

Ogólnie staram się poszukiwać, czasem celowo łamiąc zasady - taki kierunek obrałem, tego się trzymam

Pozdrawiam
    Kątem oka mego :

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tak naprawdę to plener to w dużej mierze wybór młodych i dogadania się z fotografem. Ty wyobrażasz sobie taki plener, młodzi mogli mieć inny zamysł (i taki został zrealizowany).

Generalnie zdjęcia fajne, choć mi osobiście również "klimat" pleneru nie pasuje.
    Na jednym ze zdjęć strasznie wyszły szumy na drugim planie. Ogólnie patrząc to się podoba.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Mieszka w
    Pyrlandia
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    O szumach też się wypowiem. Długo nad tym myślałem. Czasem faktycznie szum jest tak cyfrowy i brzydki - szczególnie na kolorowych fotach, że wywalam zdjęcie od razu do kosza. Czasem jednak bywa fajny/analogowy - zboczenie:P wtedy mi się podoba Jak to wygląda tu - to już widzicie sami i możecie skomentować. Fotograf rzadko - po obrobieniu materiału - jest obiektywny - w tym pomagają opinie innych
    Kątem oka mego :