Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 89

Wątek: Wyzwalanie zdalne FL'ki

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeśli chcesz resetować lampę poprzez odłączanie zasilania to proponuję schemat jak w załączniku .Moim zdaniem nic prostszego nie da się zrobić.Koszt elementów około 10 zł.
    Prąd max. 20A na pewno wystarczy (rezystancja tranzystora poniżej 60 mohm).
    Dioda LED zapala się np: 5 sek. przed i gaśnie po zakończeniu resetu lampy.
    Aby zaprogramować procesor potrzebny jest programator i tu mam pytanie, czy masz dostęp do programatora, który ma na liście procesor PIC12C508 lub PIC12C509?
    Jeśli tak to dołączę plik z programem do procesora.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	auto_reset_347.jpg
Wyświetleń:	137
Rozmiar:	30,7 KB
ID:	1853  
    Darek

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Dzięki Dadu - wiszę Tobie przysługę i chyba muszę się wybrać do sklepu elektronicznego
    Niestety nie mam dostępu do programatora... ale mam wrażenie, że jakoś się dogadamy Ale to tak za kila dni... (i to już się robi OT ).
    Jeszcze raz dzięki.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Dempsey
    OK. Opiszę moje doświadczenia ze zdalnym wyzwalaniem FL-36 (z FL-50 jest łatwiej ;-) ). Mianowicie zestawy oferowane na Allegro, czy też takie jak TEN nie wyzwalają FL-36, gdyż ta akurat lampa potrzebuje nieco wyższego napięcia wyzwalania niż większość (FL-50 powinna działać). Dowiedziałem się jednak tego dopiero z TEJ STRONY . Również tam znalazłem rozwiązanie, czyli wersję V2s, specjalnie opracowaną w celu wyzwalania FL-36 (i jeszcze kilku innych) - V2s .
    Ponieważ nie było innego wyjścia zamówiłem ten wyzwalacz w Hongkongu... ;-). Zamówienie złożone i opłacone w nocy z 05/06.07.07 (naszego czasu), w Poznaniu było 10.07.07 (czasami dłużej czekałem kupując coś na Allegro ;-) ). Przesyłka doszła nienaruszona i co najważniejsze - DZIAŁA :!: A żeby było jeszcze śmieszniej, to zestaw składający się z nadajnika, odbiornika V2 (do innej lampy jaką posiadam) i odbiornika V2s (do FL-36), kosztował mniej niż podobny (ale nie działający z FL-36) kupiony w Polsce :mrgreen: Jeśli więc ktoś myśli o wyzwalaniu FL-ki a nie chce targać kabli, bądź używać fotoceli (problemy w słońcu, z brakiem widoczności błysku wyzwalającego itp.) - to mogę polecić to rozwiązanie. Testy fotograficzne wkrótce :-)
    Dempsey, zeby sprawę uporządkowac, do mojej e1 lub e3 potrzebuje takiego wyzwalacza, co konkretnie mam kupic i jesli mozna - gdzie?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wydaje mi się że kompletem będzie:
    4-Channel Wireless Flash Receiver V2s
    4-Channel Wireless Flash Trigger V2s
    z tej strony
    Też się zapytam, Dempsey: czy odbiornik poza stopką ma jeszcze jakieś inne wyjście (gniazdo) do wyzwalania innych lamp? Jeśli nie, to co dołożyc aby mieć uniwersalność?

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Kris_1 tak odbiornik poza stopką posiada też gniazdo synchro co widać TUTAJ - co prawda to zdjęcie V1, ale wszystkie wyglądają tak samo i mają takie same obudowy/wyjścia/zasilanie itp.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Edycja i informacja dla black_bird (i dla wszystkich zainteresowanych):
    Wystarczy kupić tylko 4-Channel Wireless Flash Trigger V2s.
    W pudełku jest zarówno odbiornik jak i nadajnik (plus bateria luzem plus kabelek).
    Przesyłka z Hong Kongu idzie szybciej niż z W-wy.
    Urządzenie działa znacznie lepiej i pewniej (brak niespodziewanych wyzwalań i reakcji na zakłócenia) niż radiowe wyzwalacze sprzedawane u nas.

4-Channel Wireless Flash Receiver V2s - to tylko odbiornik. Jak ktoś ma 2 lampy to jak znalazł.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar black_bird
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kris_1
    Edycja i informacja dla black_bird (i dla wszystkich zainteresowanych):
    Wystarczy kupić tylko 4-Channel Wireless Flash Trigger V2s.
    W pudełku jest zarówno odbiornik jak i nadajnik (plus bateria luzem plus kabelek).
    Przesyłka z Hong Kongu idzie szybciej niż z W-wy. :mrgreen:
    Urządzenie działa znacznie lepiej i pewniej (brak niespodziewanych wyzwalań i reakcji na zakłócenia) niż radiowe wyzwalacze sprzedawane u nas. :idea:

4-Channel Wireless Flash Receiver V2s - to tylko odbiornik. Jak ktoś ma 2 lampy to jak znalazł. :D
    Dzieki, jestem na etapie czekania na karte kredytową, jeśli możesz napisz jak taką transakcje BEZPIECZNIE zrobić? Troche sie nasluchalem o kradzieżach itp.

| OlyJedi Awatar Sagarmatha
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez black_bird
    [jeśli możesz napisz jak taką transakcje BEZPIECZNIE zrobić? Troche sie nasluchalem o kradzieżach itp.
    Sklep akceptuje transakcje przy pomocy PayPal. www.paypal.com
    Załóż tam sobie konto.
    Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Wykonanie bezpiecznej transakcji w Internecie to wręcz ogromna gałąź wiedzy, wiele list dyskusyjnych, porad, podręczników, etc.
    Wszystko to czytane jest zarówno przez tych co słyszeli i się boją pierwszy raz, specjalistów od zabezpieczeń oraz tych złych którzy chcą zabrać nasze pieniążki Przykład - ostatnia afera w dużym banku we Francji. Niby super wielopoziomowe zabezpieczenia, a jednak ....

Mówiąc krótko - używasz odchwaszczonego komputera, rozumiesz i stosujesz się do zasad które możesz przeczytać podczas obsługi swojego konta przez Internet (wszystkie banki obecnie mają dla użytkowników dostępne wskazówki), czytasz ze zrozumieniem wszystko co umieszczone jest na stronie. Kontrolujesz obsługę cookies, a Twoja przeglądarka ma się łączyć tylko na portach 80 i 443. Używasz tylko jednego (sprawdzonego) DNS i nie zezwalasz na używanie innych. Używasz oprogramowania, które blokuje dostęp do potencjalnie (i rzeczywiście) niebezpiecznych IP.

Wrając do tematu wyzwalania - może wieczorem wrzucę tu zdjęcia tego urządzenia. Na razie tylko napiszę że lampa zewnętrzna może pracowac tylko w trybie slave (jeden styk na stopce) i działa niezawodnie z 10m jak piszą w instrukcji.
    Kupiłem u nich także coś innego (pilot radiowy - zdalne wyzwalanie migawki drogą radiową z 30m), ale o tym w oddzielnym wątku.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Otwock
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Jak wyżej pisałem - nabyłem, sprawdziłem, warto polecić, więc:
    4-Channel Wireless Flash Trigger V2s - krótka notka
    http://www.gadgetinfinity.com/produc...cat=274&page=1
    W pudełku:
    Nadajnik zakłada się na gorącą stopkę w aparacie, odbiornik można
    - zamontować na statywie (posiada gwint pod szybkozłączkę) i do stopki podłączyć lampę.
    - połączyć kabelkiem z gniazdem wyzwalającym innej lampy lub żarówki błyskowej.
    Lampa pracuje w trybie slave, bo na stopce jest tylko jeden styk wyzwalający
    Parametry:
    - system 4-kanałowy
    - częstotliwośc pracy 433MHz
    - zasięg 10 metrów
    - współpraca z lampami o napięciu wyzwalania max 12V (lista na stronie producenta)
    - zasilanie: nadajnik L1028 12V 23A, odbiornik CR2 3V

Podczas jednodniowego testu nie zauważyłem przypadkowego wyzwalania lampy na skutek zakłóceń, co niestety często zdarzało mi się w przypadku innego zestawu (RD604 - FR604).