Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 89

Wątek: Wyzwalanie zdalne FL'ki

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    Nic nie kumam z tego schematu, ale byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś napisał jak to możliwe, że fotocela rozpoznaje lampę po błysku??

Bo nie jestem w stanie tego pojąć?!
    Sygnał rejestrowany przez fototranzystor Q1 jest wzmacniany przez dwustopniowy wzmacniacz oparty na tranzystorach Q2 i Q3, a następnie przekazywany do mikrokontrolera U1, gdzie jest porównywany ze wzorcem. W razie pozytywnej identyfikacji optotriak U2 zostaje wyzwolony, a podłączona do niego lampa błyska. Ot i cała filozofia.

Inaczej mówiąc procesor rejestruje określone parametry błysku TTL i porównuje z zapisanym wzorcem - jeżeli zawierają się one w zadanej tolerancji to zwiera wyjście i lampa odpala. Nie wiem akurat co Dadu zapisał w programie na mikrokontroler, więc nie powiem Ci dokładnie jaką cechę charakterystyczną FL-50 wziął pod uwagę. Może być to np. czas pomiędzy przedbłyskiem pomiarowym a błyskiem głównym. Przy czym możliwe, że mierzy również czas samego przedbłysku co pozwala na dokładniejszą identyfikację (dwa parametry). Olympus ma wyraźnie odmienny czas pomiędzy przedbłyskiem a błyskiem głównym od Nikona lub Canona - tam można zauważyć gołym okiem, że są to dwa osobne błyski.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tak jak napisał siwyjohn Dokonuje pomiaru czasu między błyskami lampy. W trybie TTL jest ich trzy a mianowicie dwa przedbłyski i błysk główny. Algorytm dokonuje analizy rozkładu w czasie błysków i w ten sposób rozróżnia lampy.Można stosować przedłyski eliminacji "czerwonych oczu" , są rozpoznawane i ignorowane.Od momentu pierwszego przedbłysku do drugiego mija 10,9 ms i do błysku głównego mija 34,1ms dla FL50.
    Odstęp czsowy między błyskami redukcji czerwonych oczu wynosi wynosi 34,4ms i jest ich 12 co daje 378,9 ms. A na przykład małpka canona ma odstęp między błyskami 53,6ms.
    Algorytm został tak napisany aby nawet w serii błysków wychwycić ten właściwy.
    Myślę że już wiecie czym różnią się błyski różnych lamp.Cały sekret tej fotoceli to program procesora. A jest jeszcze jeden wynalazek a mianowicie tej fotoceli nie można oślepić silnym światłem np. słońca dzięki kompensacji (regulowane żródło prądowe) na tranzystorze Q2.
    Darek

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A gdzie mozna kupić taką fotocelę ?

Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Magus
    A gdzie mozna kupić taką fotocelę ?

i to jest dobre pytanie. pewnie nigdzie.
    Panowie nie znęcajcie się nad humanistami, tylko otwórzcie manufakturkę dla forumowiczów

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Właśnie, prędzej nauczę się Mitologii i Pana Tadeusza na pamięć łącznie z xii księgą niż zrobię taką fotocelę nawet gdybym miał wszystkie potrzebne elementy
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Awatar pastel
    Mieszka w
    częstochowa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a takie coś?
    http://www.allegro.pl/item186357601_...ch_nowosc.html

Tylko teraz - w ramach promocji nowego produktu - otrzymujecie Państwo zewnętrzny czujnik do zamontowania na lampie aparatu - zupełnie za darmo.
    Dzięki temu czujnikowi - będziecie mogli Państwo wykonywać zdjęcia - nawet w jasny, słoneczny dzień - w plenerze - błyski "obcych" aparatów nie będą wyzwalać fotoceli.

| OlyJedi Awatar krzysiek1902
    Mieszka w
    SŁUPSK
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Może to się przyda, kilka lamp, przedłużacz jaki chcesz. Jest to najlepsza fotocela (wersja) od 2.0 do 2.1 e i d, prosta ale dokładna, sam jej używam od kilku dni i jestem zadowolony.
    Tu masz adres sklepu:
    http://mif.sold.pl/product_info.php?products_id=57

A tu forum fotoceli:
    http://fotocela.phorum.pl/

Zajrzyj a będziesz zadowolony na 100%
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mif11negro_913.jpg
Wyświetleń:	111
Rozmiar:	55,9 KB
ID:	1345  
    Narazie pusto.

Laureat konkursu VIRTUAL PHOTO RALLY 2006/zdobywca dwóch nagród.

| OlyJedi Awatar rodia
    Mieszka w
    Koszalin
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu
    Tak jak napisał siwyjohn Dokonuje pomiaru czasu między błyskami lampy. W trybie TTL jest ich trzy a mianowicie dwa przedbłyski i błysk główny. Algorytm dokonuje analizy rozkładu w czasie błysków i w ten sposób rozróżnia lampy.Można stosować przedłyski eliminacji "czerwonych oczu" , są rozpoznawane i ignorowane.Od momentu pierwszego przedbłysku do drugiego mija 10,9 ms i do błysku głównego mija 34,1ms dla FL50.
    Odstęp czsowy między błyskami redukcji czerwonych oczu wynosi wynosi 34,4ms i jest ich 12 co daje 378,9 ms. A na przykład małpka canona ma odstęp między błyskami 53,6ms.
    Algorytm został tak napisany aby nawet w serii błysków wychwycić ten właściwy.
    Myślę że już wiecie czym różnią się błyski różnych lamp.Cały sekret tej fotoceli to program procesora. A jest jeszcze jeden wynalazek a mianowicie tej fotoceli nie można oślepić silnym światłem np. słońca dzięki kompensacji (regulowane żródło prądowe) na tranzystorze Q2.
    Ja mam tylko pytanie: jak ustawić inny wzorzec w tym procesorku? np. jak zmienic z fl-36 na fl-50, albo na wbudowaną np. w e500 ?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jedną z metod jest zamontowanie dodatkowego przełącznika wyboru lampy (dwie wolne nóżki procesora to cztery możliwości).
    Myślę nad fotocelą z algorytmem samouczącym się ale narazie brakuje mi czasu. Programowanie fotoceli polegało by na przełączeniu w tryb nauki i wykonanie błysku wzorcowego z danej lampy. Program dokonał by pomiaru parametrów charakterystycznych danej lampy i zapisał do pamięci nieulotnej.Można by nauczyć fotocelę kilku posiadanych lamp i wybierać je przy pomocy mikroprzełącznika.
    Technika mikroprocesorowa daje bardzo wiele możliwości , potrzebny jest tylko pomysł i czas.
    We wcześniej opisanej fotoceli parametry lampy FL50 zostały wpisane na stałe do programu na etapie programowania , zmierzone oscyloskopem cyfrowym podłączonym do foto ogniwa.
    Darek

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No dobra... kupiłem coś TAKIEGO
    podłączam... i d..a Zamiast FL-36 podłączyłem starą canonowską lampę Speedlight 430EZ i działa ślicznie, a z FL-ką nie chce. Ta zabawka ma też wyjście synchro, czy gdybym kupił kostkę synchro-gorąca stopka, to by zadziałało, czy też raczej nie, bo sygnały/poziomy napięć, czy co tam jeszcze pozostaną bez zmian Kupiłem z dodatkowym odbiornikiem i chciałem sobie jednocześnie dwie lampki wyzwalać, a tutaj kicha... nie wiem czy pakować kasę w kostkę... Może ktoś z Poznania i okolic posiada taką kostkę do przetestowania
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary