Kawałek twardszej nieprzewodzącej folii przycięty na wymiar uczyni cudaZamieszczone przez dadu
![]()
Kawałek twardszej nieprzewodzącej folii przycięty na wymiar uczyni cudaZamieszczone przez dadu
![]()
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
a sa wogle takie kostki synchro z takim bajerem? czy trzeba samemu kombinowac tak jak napisal siwyjohn. O ile dobrze pamietam to mi wogle lampa nie chciala wejsc na kostke...Zamieszczone przez dadu
![]()
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Nie, nie znam miejsca gdzie można kupić odpowiednie kostki (poza Olympusem) nigdy ich nie szukałem gdyż uważam że miejscem dla lampy systemowej jest stopka aparatu.Zamieszczone przez Jeronimo
Błysk manualny można uzyskać z lamp za przysłowiowe grosze i nie ma sensu angażowanie do tego drogich lamp systemowych.
Darek
To jakaś dziwna Ci się trafiła. Można nieco wygiąć blachę obejmy - powinno zrobić się nieco luźniej.Zamieszczone przez Jeronimo
E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8
Ja mam fotocele, które wyglądają podobnie, metal w nich zaklejałem taśmą by styki się nie zwierały, ale..... kilka razy tego nie zrobiłem i nic z fl36 się nie stało, więc teraz już nie izoluję tych styków.
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.
no moja kostka jest mala
Zreszta moze to tak jak z kablami synchro. Kupilem dwa w tej samej firmie. Jeden pieknie siedzi a drugi wypada na dzien dobry...
A dlaczego wogle wylecialem z takim pomyslem. Jakis czas temu mialem przyjemnosci fotografowac studniowke zdjecia zbiorowe (domyslnie na koncu mialo byc 400osob :P - ale na szczescie focilem tylko male grupy). Chcialem FL50 walic w sufit a studyjna na wprost (wszystko mi pasowalo bo sufit byl niski i bialy). Problem w tym ze studyjna byla wyzwalana na fotocele. Jak wiadomo zyjemy w dobie cyfrowek wiec kazdy znajomy danej osoby ktora byla na "podium" musial jej zrobic fotke no i wyzwalal mi lampe...
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Użyłeś nieodpowiedniej fotoceli.Jeśli będą zainteresowani fotocelą którą można wyzwolić tylko FL50 to podam schemat i program dla procesora PIC12C508.Koszt części to około 12 złotych.Zamieszczone przez Jeronimo
Darek
Dawaj szczegoly co i jak to wtedy pogadamy...Zamieszczone przez dadu
...był Olek jest A6000
To masz schemat w wersji podstawowej. Tej fotoceli używam od roku i nikomu nie udało się jej wyzwolić (nawet FL36 jej nie wyzwala) gdyż można ją wyzwolić tylko FL50 (do tej lampy została skonstruowana). Można zmienić program tak aby pracowała z FL36 a wtedy FL50 nie będzie jej wyzwalać lub zamontować przełącznik wyboru lampy.Zamieszczone przez kisi
Lampa musi pracować w systemie TTL.
Darek
Nic nie kumam z tego schematu, ale byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś napisał jak to możliwe, że fotocela rozpoznaje lampę po błysku??
Bo nie jestem w stanie tego pojąć?!
Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.