Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 89

Wątek: Wyzwalanie zdalne FL'ki

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dadu
    Przypominam że lampy dedykowane oprócz styku centralnego posiadają dodatkowe styki które nie można zwierać między sobą ani masą kostki. Kostka powinna w miejscu tych dodatkowych styków posiadać wykonanie z materiału nieprzewodzącego prąd. Styki te nie mogą być zwierane również podczas zakładania i zdejmowania lampy.Kostki przedstawione wcześniej na zdjęciach nie zapewniają tego więc nie nadają się.
    Kawałek twardszej nieprzewodzącej folii przycięty na wymiar uczyni cuda
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Przypominam że lampy dedykowane oprócz styku centralnego posiadają dodatkowe styki które nie można zwierać między sobą ani masą kostki. Kostka powinna w miejscu tych dodatkowych styków posiadać wykonanie z materiału nieprzewodzącego prąd. Styki te nie mogą być zwierane również podczas zakładania i zdejmowania lampy.Kostki przedstawione wcześniej na zdjęciach nie zapewniają tego więc nie nadają się.
    a sa wogle takie kostki synchro z takim bajerem? czy trzeba samemu kombinowac tak jak napisal siwyjohn. O ile dobrze pamietam to mi wogle lampa nie chciala wejsc na kostke...
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    a sa wogle takie kostki synchro z takim bajerem? czy trzeba samemu kombinowac tak jak napisal siwyjohn. O ile dobrze pamietam to mi wogle lampa nie chciala wejsc na kostke... :|
    Nie, nie znam miejsca gdzie można kupić odpowiednie kostki (poza Olympusem) nigdy ich nie szukałem gdyż uważam że miejscem dla lampy systemowej jest stopka aparatu.
    Błysk manualny można uzyskać z lamp za przysłowiowe grosze i nie ma sensu angażowanie do tego drogich lamp systemowych.
    Darek

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    [...] O ile dobrze pamietam to mi wogle lampa nie chciala wejsc na kostke...
    To jakaś dziwna Ci się trafiła. Można nieco wygiąć blachę obejmy - powinno zrobić się nieco luźniej.
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja mam fotocele, które wyglądają podobnie, metal w nich zaklejałem taśmą by styki się nie zwierały, ale..... kilka razy tego nie zrobiłem i nic z fl36 się nie stało, więc teraz już nie izoluję tych styków.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    no moja kostka jest mala
    Zreszta moze to tak jak z kablami synchro. Kupilem dwa w tej samej firmie. Jeden pieknie siedzi a drugi wypada na dzien dobry...

A dlaczego wogle wylecialem z takim pomyslem. Jakis czas temu mialem przyjemnosci fotografowac studniowke zdjecia zbiorowe (domyslnie na koncu mialo byc 400osob :P - ale na szczescie focilem tylko male grupy). Chcialem FL50 walic w sufit a studyjna na wprost (wszystko mi pasowalo bo sufit byl niski i bialy). Problem w tym ze studyjna byla wyzwalana na fotocele. Jak wiadomo zyjemy w dobie cyfrowek wiec kazdy znajomy danej osoby ktora byla na "podium" musial jej zrobic fotke no i wyzwalal mi lampe...
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Problem w tym ze studyjna byla wyzwalana na fotocele. Jak wiadomo zyjemy w dobie cyfrowek wiec kazdy znajomy danej osoby ktora byla na "podium" musial jej zrobic fotke no i wyzwalal mi lampe...
    Użyłeś nieodpowiedniej fotoceli.Jeśli będą zainteresowani fotocelą którą można wyzwolić tylko FL50 to podam schemat i program dla procesora PIC12C508.Koszt części to około 12 złotych.
    Darek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Problem w tym ze studyjna byla wyzwalana na fotocele. Jak wiadomo zyjemy w dobie cyfrowek wiec kazdy znajomy danej osoby ktora byla na "podium" musial jej zrobic fotke no i wyzwalal mi lampe...
    Użyłeś nieodpowiedniej fotoceli.Jeśli będą zainteresowani fotocelą którą można wyzwolić tylko FL50 to podam schemat i program dla procesora PIC12C508.Koszt części to około 12 złotych.
    Dawaj szczegoly co i jak to wtedy pogadamy...
    ...był Olek jest A6000

| OlyJedi
    Mieszka w
    Maków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kisi
    Dawaj szczegoly co i jak to wtedy pogadamy...
    To masz schemat w wersji podstawowej. Tej fotoceli używam od roku i nikomu nie udało się jej wyzwolić (nawet FL36 jej nie wyzwala) gdyż można ją wyzwolić tylko FL50 (do tej lampy została skonstruowana). Można zmienić program tak aby pracowała z FL36 a wtedy FL50 nie będzie jej wyzwalać lub zamontować przełącznik wyboru lampy.
    Lampa musi pracować w systemie TTL.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	fotocela_555.jpg
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	48,5 KB
ID:	1060  
    Darek

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Nic nie kumam z tego schematu, ale byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś napisał jak to możliwe, że fotocela rozpoznaje lampę po błysku??

Bo nie jestem w stanie tego pojąć?!
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.