Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: POMOCY do SP-510 UZ

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

POMOCY do SP-510 UZ

Witam wszystkich. Jestem nowy, a juz z problemem. Kupilem 510UZ. Nie wiedzialem, ze Master nie chodzi pod windem98. To znaczy wszystko w nim dziala z wyjatkiem transferu do kompa. Komp nie widzi USB. Po podlaczeniu aparatu obojetnie, do ktorego gniazda, pozostaje bez reakcji. Sciagnalem ze strony OLKA driver do win98. Zainstalowalem i to samo. Moze ktos z Was ma jakas super rade (poza wymiana systemu operacyjnego)?
    Czekam. Czesc.

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    Czy to ściągałeś? http://downloads.olympus-europa.com/...4/usbstw98.exe
    a podłanczasz inne urządzenia pod USB? Działają?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Win 98 ma powazne problemy z rozpoznaniem niektorych urzadzen magazynujacych. Jak mialem problem z podlaczeniem mojego zire71 jako dysku to pomogl http://www.rim2000.com/drivers/usbsupp/nusb10.exe, ale uwaga, sterownik jest rosyjski, i udaje chyba jakas kamere. Trzeba go zainstalowac przed pierwszym podlaczeniem urzadzenia do komputera, i w oknie wyboru sterownika wybrac ten ktory pisze krzaczkami.
    MA DZIWNE SKLONNOSCI DO PRZEJMOWANIA INNYCH URZADZEN I PRAWIE KAZDE UZADENIE TYPU FLASHDRIVE PODPINA POD SIEBIE.
    Ewentualnie mozesz poszukac jakiegos livecd z linuxem, i z jego poziomu przegrywac zdjecia. Robilem proby z knoppixem 3.6 i nowszymi i widzialy palma jako dysk wiec i aparat powinny zobaczyc.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ziemia01
    Czy to ściągałeś? http://downloads.olympus-europa.com/...4/usbstw98.exe
    a podłanczasz inne urządzenia pod USB? Działają?

Tak , sterownik wlasnie ten. Co do innych hardow, to nie mam na czym sprobowac. Moze faktycznie jest to problem samego USB, lecz sugeruje sie instrukcja Olka, ze oprogramowanie jest kompatybilne dopiero od Win98SE.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krzysiekz
    Win 98 ma powazne problemy z rozpoznaniem niektorych urzadzen magazynujacych. Jak mialem problem z podlaczeniem mojego zire71 jako dysku to pomogl http://www.rim2000.com/drivers/usbsupp/nusb10.exe, ale uwaga, sterownik jest rosyjski, i udaje chyba jakas kamere. Trzeba go zainstalowac przed pierwszym podlaczeniem urzadzenia do komputera, i w oknie wyboru sterownika wybrac ten ktory pisze krzaczkami.
    MA DZIWNE SKLONNOSCI DO PRZEJMOWANIA INNYCH URZADZEN I PRAWIE KAZDE UZADENIE TYPU FLASHDRIVE PODPINA POD SIEBIE.
    Ewentualnie mozesz poszukac jakiegos livecd z linuxem, i z jego poziomu przegrywac zdjecia. Robilem proby z knoppixem 3.6 i nowszymi i widzialy palma jako dysk wiec i aparat powinny zobaczyc.
    Dzieki za pomoc. Bede grzebal dalej, moze sie do czegos dokopie. Ha!

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez WojtekM
    Tak , sterownik wlasnie ten. Co do innych hardow, to nie mam na czym sprobowac. Moze faktycznie jest to problem samego USB, lecz sugeruje sie instrukcja Olka, ze oprogramowanie jest kompatybilne dopiero od Win98SE.
    Przy Win98 sprawa jest nieco skomplikowana, także hardwarowo. Wielokrotnie spotkałem się (ale nie pamiętam typów płyt głównych i chipsetów)z przypadkiem, że USB wyprowadzone bezpośrednio z płyty głównej, mimo wgrania sterownika USBAutoConnect, kompletnie ignorowało obecność aparatu. Pomagało za każdym razem zainstalowanie portów USB na karcie rozszerzeń. Drugą sprawą jest to, że Win98 powstały, jako upgrade z 95, kompletnie nie obsługuje aparatów Olka i nic nie pomoże w tej sytuacji. Po trzecie, soft Olka chodzi dopiero na 98SE, zainstalowanym od zera na czystym dysku, jeżeli był robiony upgrade z 98 na 98SE, to również nie chce działac poprawnie.
    Jack

Awatar Peniek242
    Mieszka w
    KRK
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    To ciekawe poniewaz mi dzialalo bez problemow, niestety nie wypowiem sie w szczegole gdyz nie znam sie na kompach ale jedno jest pewne: przy '98 napewno dzialalo.
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam! mam podobny problem z olympusem sp 510 uz. Komputer z zainstalowanym windows xp nie widzi aparatu choć odczytał zdjęcia po pierwszym jego podłączeniu. Od chwili gdy próbowałam drugi raz przenieść zdjęcia komputer nie wykrywa aparatu. Czy może to być wina niesformatowania karty przed pierwszym jej użyciem? Dodam, że aparat jest w pełni sprawny i można przenieść zdjęcia do drukarki. Z góry dziękuje za pomoc.

Mieszka w
    strzelin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Mam ten sam problem. Windows xp nie widzi SP-510UZ. Przez Master Olympus mogę transferowaź fotki. Mam Olymus FE-120 i tego widzi od razu. Co jest grane??

| OlyJedi Awatar zibi1303
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Antoni !
    Zrób tak
    1. Włącz komputer
    2. Zaloguj sie
    3. podłącz kabel usb do komputera (ale nie do aparatu)
    4. podłącz ten kabel do aparatu
    5. Prawdopodobnie aparat się właczy i na LCD pojawi się obrazek z podświetlonym napisem PC
    6. kliknij w aparacie OK
    7. Uruchom w komputerze, polecenie: Exploruj"
    8. poszukaj w oknie explorera dysku o nazwie "Removeable disc" i wybierz ten dysk.
    9. Wtedy zobaczysz katalog ze zdjęciami DSC..... czy coś takiego
    10. zaznacz go (kliknij na nim raz aż będzie niebieski)
    11. kliknij prawy klawisz myszy i wybierz polecenie : Kopiuj lub Copy
    12. Wybierz miejsce docelowe na dysku C i prawy m klawiszem myszy wybierz : Wklei lub Paste.
    I już będziesz miał skopiowane za chwile zdjęcia na dysk C
    /*...................*/
    /* ...........................*/