Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: E-520 + 14-54 - nie ostrzy???

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez galaktyczny kwiatek Zobacz posta
    Jeśli natomiast dążysz do idealnego zamrożenia ruchu i ładnego ostrego zdjęcia, pozostaje ci zainwestowanie w dobrą, mocną lampę - będziesz zaskoczony obiecuję ci coś klasy FL-50R lub Metz 58 ja właśnie zamówiłem tą drugą tańsza a błyska *****....E
    Sorry ale do focenia dzieci w domu* (czy innym niewielkim pomieszczeniu) spokojnie wystarczy FL36 czy Metz48. Oczywiście mocy nigdy za wiele (i jeżeli kogoś stać to jasne, że lepiej mocniejszą kupić), ale jeżeli ktoś nie ma do wydania grubo >1000zł to te lampy też spokojnie sobie poradzą.

*chyba, że ktoś ma mały pałacyk z salonem 10x20x5m :P
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar galaktyczny kwiatek
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    W sumie zgadzam się z przedmówcą, ale jak już kupować to chyba zawsze lepiej mieć trochę zapasu , niż jak ma potem zabraknąć np. u cioci na imieninach. W dodatku polubiłem Metza 58 za unikalną cechę - podwójny palnik, to przydaje się głównie w pomieszczeniach kiedy to główny palnik zawsze celuje gdzieś w sufit , no ale różnica między 48 a 58 w cenie jest spora wybór należy do wybrańca.

Mieszka w
    Podlasie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Co do lampek to faktycznie - np. mój vivitar w domu wystarczy spokojnie, ale już w przedszkolu na holu nie do końca. Poza tym czas ładowania no i ten pisk... jak stary, trzydziestoparokilogramowy, lampowy telewizor rubin u kresu swojej wytrzymałości.
    Plan jest następujący:
    1. Przekonać żonę do zmiany 520 na 30
    2. Pozbyć się vivitara i nabyć FL-50
    3. zamienić dwa kity 14-45 i 40-150 na starszą wersję tego drugiego.
    I będzie miód malina z boczkiem
    Pozdrawiam
    Adam

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Zacząłbym od pkt 2, 3 a na koniec 1
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    IMHO 2 -> 1 -> 3.

2 - nie wiem, jak Ci się używa Vivitara i jaką ma moc, ale to takie założenie, że słabą, jest niefajny i ogólnie be :P
    1 - iso lepsze, lepszy af
    3 - eee, niewielka zmiana...
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar Ziootek1971
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez NightCrawler Zobacz posta
    Sorry ale do focenia dzieci w domu* (czy innym niewielkim pomieszczeniu) spokojnie wystarczy FL36 czy Metz48. Oczywiście mocy nigdy za wiele (i jeżeli kogoś stać to jasne, że lepiej mocniejszą kupić), ale jeżeli ktoś nie ma do wydania grubo >1000zł to te lampy też spokojnie sobie poradzą.

*chyba, że ktoś ma mały pałacyk z salonem 10x20x5m :P
    Co do Metza 48 to zgadzam się w 100%. Lampka jest przednia. FL36 używałem i średnio bym ją polecał. Jej plusem są kompaktowe rozmiary a dużym minusem zasilanie z dwóch akumulatorków. Przy błysku w sufit dość długo się ładuje a przez to można stracić okazję do zrobienia zdjęcia.
    Ziootek
    E-30; E-P3; mZD 14-42; "dekielek" 15 mm; ZD 14-54; ZD 9-18; ZD 40-150; Sigma 24; Metz 48-AF1

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Podobny problem mam ze zrobieniem zdjęć wnuczki która posuwa jak pershing mój olek 510 nie wyrabia ratuje mnie tylko ustawienie ostrości na manual i w tym momencie trzeba cyknąc (jak oczywiście tego dzieciaka złapisz w danej odleglości) wychodzą naprawde ostre przy przysłonie 2,8( nie kit) gdyby olki miały sledzący AF to może by ułatwiło sprawę ale tak nie jest więc trzeba się gimnastykowac
    albo obiektyw za 5 koła dobra lampa i też ostrość manualna ale to jakie koszty sprzetu albo jeszcze powiem inaczej E-3 plus w/w dodatki Ja osobiście dziękuje za takie wydatki lepszym rozwiązaniem jest inny system np Nikon D90 lub D300 z dobrym szklem ten ostatni to cenowo jest zblizony z olkiem Dla mnie to nie jest warta gra , Można kupić olka kompakta za 600-800 zł ze sledzącym AF i te zdjęcia wystarcza do robienia latajacego malucha

| OlyJedi
    Mieszka w
    Ostrowiec Św.
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    A C-AF to niby co to?
    Instrukcja str. 52.

| OlyJedi Awatar Holek
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez romeq Zobacz posta
    A C-AF to niby co to?
    Instrukcja str. 52.
    a zapnij 70-300, ustaw C-AF i śledź coś w ruchu - zwierzaki, albo dzieciaki (sam nie wiem co trudniejsze)... szybciej i pewniej to ja pokręcę pierścieniem ostrości na MF
    no ale z krótszym kitem nie próbowałem - przyznaję bez bicia.
    "pijąc piwo dbasz o siebie i wyrabiasz zdrowy nawyk picia piwa u dzieci"

darkelf
    Gość
    Duża część E-520 ma spieprzony AF, mój też, swego czasu zamieniłem na E-1 i wszystko nagle zaczęło wychodzić ostro.