Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: E-520 + 14-54 - nie ostrzy???

Mieszka w
    Podlasie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-520 + 14-54 - nie ostrzy???

Witam serdecznie.
    Po kilku postach w dziale sprzętowym postanowiłem zadać pytanie odnośnie zdjęć.
    Mój problem polega na tym, iż duża ilość zdjęć wychodzi nieostrych. Staram sie używać trybu manualnego, choć czasami używam tez innych. Ustawiony jest tylko centralny punkt AF. Pozostałe ustawienia podobnie jak innych użytkowników (czytałem już sporo na podobne tematy). Nawet portrety nie są takie jakie być powinny (a właśnie ta dziedzina fotografii jest moją domeną), nie mówiąc już o zdjęciach z dużą ilością osób. Dziś robiłem zdjęcia córeczce w przedszkolu. Było mało światła. Podpiąłem zewnętrznego vivitara. w trybie M przesłona 5.6, migawka 60, ISO 200, palnik 45 stopni w górę - ciemno!!!!. Nie podbijałem ISO bojąc sie szumu. Palnik na wprost - nierówno doświetlony kadr (jasny środek, ciemne brzegi - to wielki minus tego vivitara). W końcu zdenerwowany uciakającymi ujęciami ustawiłem AUTO i pstrykałem. Aparat ustawił migawkę 60, ISO auto, i przesłonę 2.8 Robiąc zdjęcia zawsze starałem się ostrzyć na któreś dziecko, ale generalnie zdjęcia wyszły nijakie i zdecydowana większość zupełnie nieostrych. Sprzęt sam zdjęć nie robi, ale szczerze mówiąc po wielu wielu już próbach - jestem troszkę zdezorientowany i zdenerwowany Zacząłem się już zastanawiać nad ewentualną wadliwością sprzętu. (niedostrojeniu szkła do puszki). Czy istnieje taka ewentualność. Dawniej pstrykałem trochę 40-150 w dobrym świetle (sierpień) i też spory odsetek zdjęć była nieostra.
    Może mógłbym liczyć na jakieś rady, lub - ewentualnie na spotkanie przy piwie z kimś z Białegostoku lub okolic, kto mógłby mnie na nowo przekonac do mojej pięćsetdwudziestki - bo zaczynam sie na nią powoli obrażać
    Pozdrawiam
    Adam

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ustaw 5 pudełek zapałek (bateryjek), po skosie jedno za drugim.
    (jak brak Ci czegokolwiek, co przypomina powyższe przedmioty, to połóz na stole linijkę i i zrób zdjęcie celując w jej środek pod kątem 45°)
    Ostrz na środkowe. Pokaż wyniki.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar galaktyczny kwiatek
    Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Hej,
    Mam podobny zestaw do twojego, z tą różnicą że mam nowszą wersję 14-54 II i nie mam problemów z ostrością. Jestem b. zadowolony z tego szkła, choć może demonem prędkości nie jest i bywa że w słabszym oświetleniu chwilę się zastanowi i coś przemieli zanim ustawi, ale w 95% prawidłowo ustawi. Może ze 2 razy w przeciągu roku zdażyło mi się że w sprzęcie się coś zawiesiło i nie chciał ostrzyć, ale wyłączenie i włączenie aparatu od razu likwidowało tą dolegliwość. 14-54 to nie byle zabawka, zdjęcia nie mają prawa być nie ostre! Zaktualizuj firmware w body i w szkle, sprawdź i przeczyść styki na łączeniu obiektywu z body, jak nie pomoże to tylko serwis. Jak chcesz możemy się się wymienić na privie jakimiś fotkami dla porównania.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez galaktyczny kwiatek Zobacz posta
    ...może demonem prędkości nie jest i bywa że w słabszym oświetleniu chwilę się zastanowi i coś przemieli zanim ustawi...
    To nie wina szkła, tylko sprawności czujnika AF w puszce.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

test

Witam,
    Polecam test z tej strony:
    http://focustestchart.com/chart.html
    Trzeba załadować plik w formacie pdf.
    Wydrukować 18 stronę zawierającym tablice testową.
    Warto przeczytać poprzedzający tekst.

Mnie wyregulowano E510 w serwisie, w ramach gwarancji, dopiero za drugim razem. Za pierwszym razem zmniejszyli front focus ale jednak był. Teraz aparat trafia bezbłędnie w punkt.
    Pozdrawiam
    WZ

Mieszka w
    Podlasie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam ponownie.
    Przepraszam, że długo kazałem czekać na kolejnego posta. Totalny brak czasu. Test z bateryjkami zrobiony. Generalnie wyszło to dobrze, tzn... brak front focusa (ostra była bateryjka na którą ostrzyłem). Na majowym grillu zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć z dobrych warunkach oświetleniowych - prawie wszystkie ostre tam gdzie ostre być mają. Zdjęcia z lampą z bliska - gdy np ostrzę na twarz - też generalnie dobrze. Wniosek - sprzętowo chyba ok. Problemy zaczynają się w słabym oświetleniu i gdy fotografuję w dużym pomieszczeniu wiele osób (np córkę w przedszkolu). Staram się ostrzyć na któreś z dzieci, ale bardzo często ostrość jest zupełnie gdzie indziej. Zdaje sobie sprawę, że to głównie wina braku techniki a nie sprzętu.
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi w wątku. Dla pewności wykonam test z karteczką.
    Pozostaje nauka focenia moich dzieciaczków i odkładanie do świnki skarbonki na E-30. Z tego co przeczytałem na forum - po przesiadcze na trzydziestkę odczuję różnice w funkcjonowaniu AF+ ciut lepsze wyższe ISO - i jakoś to będzie
    Pozdrawiam
    Adam

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Coś mi się kojarzy, że już były problemy z ostrością w słabym/sztucznym oświetleniu i pojawiał się BF/FF. Musiałbyś pogrzebać w starszych tematach.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam ponownie,
    Też mam 5 letniego synka znam ten ból Ogólnie rzecz biorąc - dzieci są szybkie nie zawsze standardowe ustawienia wystarczają na szybkiego brzdąca. Najlepszym wyjściem jest porządna lampa błyskowa, a co do ustawień ja robię tak- przesłona ok 3,2 - 4, mniej można dać tylko w dramatycznie małej ilości światła , tylko że przy małej wartości F głębia ostrości jest tak mała że szybki dzieciak zawsze ci z niej ucieknie , wysokie ISO, tylko centralny punkt autofokusa i celować nim w ostre, kontrastowe rejony twarzy t.j. nozdrza, uszy itp. Niestety w małej ilości światła nasza 520 słabo sobie radzi z ustawianiem autofokusa, problem był omawiany na forum, ale gdy się wie w co celować, można całkiem sprawnie sobie z tym radzić.

Powodzenia

Mieszka w
    Podlasie
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Tak te ruchliwe dzieciaczki to jest to, co tygryski lubią najbardziej
    Najgorzej jest w sytuacjach, gdy robię ogólny kadr w którym jest kilkoro dzieci a centralnym punktem, którego skądinąd zawsze i tylko używam, obejmę np. jedno dziecko (zdjęcia z odległości ok 6 metrów). Może powinienem ostrość ustawić na nieskończoność? Przy 14-54 wystarczy chyba ustawić MF i na podziałce wyregulować na symbol nieskończoności tak?? Próbując ostrzyć na któreś z dzieci, zdjęcia z reguły wychodziły nieostre. Bardzo słabe światło przyczyniło się zapewne do FF, ruch dzieci zapewne dopełnił sprawę.
    Mam nadzieję że z e-30 będzie lepiej.
    Pozdrawiam
    Adam

Mieszka w
    Świętochłowice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ręczna podziałka na obiektywie jest mało precyzyjna i trzeba sporo wprawy aby się nią posługiwać, ale masz rację można tak robić. Zwróć uwagę jeszcze w jaki tryb autofokusa masz włączony, nie używaj do dzieci continuos AF czyli C-AF - nie sprawdza się i często wybiega gdzieś nie wiadomo gdzie, tylko Single Shot AF czyli S-AF (z kolei C-AF dobrze działa z dziećmi jeżdżącymi na rowerkach) W skrajnych przypadkach ustawiam ostrość na nieruchomych przedmiotach leżących w tej samej odległości ode mnie co zbyt ruchliwe dziecko Jeśli natomiast dążysz do idealnego zamrożenia ruchu i ładnego ostrego zdjęcia, pozostaje ci zainwestowanie w dobrą, mocną lampę - będziesz zaskoczony obiecuję ci coś klasy FL-50R lub Metz 58 ja właśnie zamówiłem tą drugą tańsza a błyska *****....E

Pozdrawiam