Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Z Minolty A1 na Olympus E-330

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Z Minolty A1 na Olympus E-330

Witam

Czy ktoś z forumowiczów przesiadał się z hybryd serii Minolta Ax na lustrzanki Olympusa. Jak się ma ergonomia obu modeli do siebie.

| OlyJedi Awatar siwyjohn
    Mieszka w
    Cz-wa, Wa-wa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Myślę, że nie powinieneś mieć kłopotów z przyzwyczajeniem się do szybszego AF, mniejszych szumów i zmieniania obiketywów
    E-1 | HLD-2 | GS-2 ** 14-54/f:2.8-3.5 | 40-150/f:3.5-4.5 ** FL-50 | FP-1
    Praktica Nova B ** Flektogon 20mm/f4 | Tessar 50/f2.8 | Pentacon Electric 100/f2.8 | Sonnar 180/f2.8

Mieszka w
    pl
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Będziesz oczarowany nowym aparatem i jego możliwościami. Ja co prawda przeskoczyłem z c-7070 na e-330 ale w Twoim przypadku będzie podobnie.
    Pozdrawiam
    c-7070

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Moj kolega ma A200, jak focilem Z5 i dlugo sie nie musialem przywyczajac do E330. Troszke to zajmuje, ale E330 dysponuje naprawde swietna ergonomia i latwo sie przywyczaic i wszystko znalezc. Nie masz sie czego obawiac Ergonomia E330 jest duzo lepsza od A200 (sprawdzalem, aczkolwiek foce E330 wiec jestem do niego przywyczajony).
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Cleethorpes
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    suchar nie masz racji
    A1 ma dwa kółka nastawcze, zaawansowaną gałkologię - wszystko co potrzebne jest dostępne z obudowy. ja pstrykam A1.

Raczej E-330 nie dorównuje A1 czy A2 ergonomią. Z A200 może być różnie bo to lekko wykastrowany model.

E330 nie miałem go w łapach, piszę tylko to co mi się wydaje po przejrzeniu instrukcji.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Czemu nie mam racji? Pisze o ergonomii E330 i A200 z ktorym mialem doczynienia. Co to sie nie zgadza, skoro odpowiadasz o A1? A1 nie mam i nie mialem w rekach, wiec sie o nim nie wypowiadalem. Napisalem o A200, bo pomyslalem, ze Ci to moze jakos pomoze. I powtorze: E330 ma lepsza ergonomie od A200.
    Pzdr

Mieszka w
    Cleethorpes
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    E330 ma lepsza ergonomie od A200
    jasne, wybacz zagalopowanie ,
    pisałeś o A200, ja myślałem o A1.

Autor tematu IMHO powinien pobrać instrukcję, przeczytać, i udać się do sklepu na macankę, no chyba że znajdzie w swojej okolicy jakiegoś posiadacza który da zobaczyć co i jak.

Dopisane:
    Dołączę się do pytania
    A1 ma AS, który działa, załóżmy że dla czasu równego1/20sec, f 3,5 iso 100, i ogniskowej równej 100mm jestem w stanie zrobić ostre foto.

Czy uda mi się coś takiego za pomocą E-330, tzn, jeśli zamiast AS będę podnosił ISO, zakładając że robię krótkim kitem na samym końcu przy otwartej na maksa dziurze.
    Niestety nie potrafię sobie tego (iso 100, 1/20 i f3,5) przeliczyć na ilość światła EV by odnieść to do E330 wyższego iso i kita, oczywiście chodzi o foto bez statywu, z ręki.

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Nie ma sprawy, wazne by bylo wszystko jasne.

Macando przede wszystkim

Mysle, ze da sie zrobic. Zaraz zrobie zdjecie na dlugim koncu kita 14-45, maksymalnie duzej dziurze i czasie 1/20s, a ISO ustawie tak, by zdjatko bylo dobrze naswietlone i wrzuce efekt.
    Pzdr

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konopia
    Cytat Zamieszczone przez suchar
    E330 ma lepsza ergonomie od A200
    jasne, wybacz zagalopowanie ,
    pisałeś o A200, ja myślałem o A1.

Autor tematu IMHO powinien pobrać instrukcję, przeczytać, i udać się do sklepu na macankę, no chyba że znajdzie w swojej okolicy jakiegoś posiadacza który da zobaczyć co i jak.

Dopisane:
    Dołączę się do pytania
    A1 ma AS, który działa, załóżmy że dla czasu równego1/20sec, f 3,5 iso 100, i ogniskowej równej 100mm jestem w stanie zrobić ostre foto.

Czy uda mi się coś takiego za pomocą E-330, tzn, jeśli zamiast AS będę podnosił ISO, zakładając że robię krótkim kitem na samym końcu przy otwartej na maksa dziurze.
    Niestety nie potrafię sobie tego (iso 100, 1/20 i f3,5) przeliczyć na ilość światła EV by odnieść to do E330 wyższego iso i kita, oczywiście chodzi o foto bez statywu, z ręki.
    Oczywiście, że uda wystarczy już ISO 400.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konopia
    Raczej E-330 nie dorównuje A1 czy A2 ergonomią.
    To jestem w kropce. Czy jest może na forum ktoś z okolic Mielca kto posiada Olka co by mi udostępnił w celu pomacania .Wydaje się ze jednak bez tego się jednak nie obejdzie. Minolte A1 kupiłem w ślepo zdając się na opinie na forach i nie żałowałem - ale tutaj jednak mam małe wątpliwości.