cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Bataliony w takiej ilości robią wrażenie, kapitalne kadry.
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
Smakowite relacje, piękne zdjęcia.
Sapkowski fr. z Wieży Jaskółki..." Tuż przed północą zerwała się straszliwa zawierucha, zadął potępieńczy wicher, w którym poprzez szum przyginanych niemal do ziemi drzew, skrzyp krokwi i łomot okiennic słychać było upiorne wycia, krzyki i zawodzenia. Rodzone po niebie chmury przybrały fantastyczne kształty, wśród których najczęściej powtarzały się sylwetki galopujących koni i jednorożców. Wieja nie cichła przez dobrą godzinę, a w nagłej ciszy, jaka po niej nastąpiła, noc ożyła trylem i furkotem skrzydeł setek lelków kozodojów, owych tajemniczych ptaków, które według ludowych wierzeń grupują się, by nad kimś, kto dogorywa, odśpiewać demoniczną konajączkę. Tym razem chór lelków był tak wielki i głośny, jak gdyby skonać miał cały świat. Lelki dzikimi głosami wyśpiewywały konajączkę, nieboskłon zaś pokryły chmury, gasząc resztki księżycowego światła.
Magiczny Lelek kozodój jest bohaterem słowiańskich legend z motywów których korzystał Sapkowski, miał swój motyw w Harrym Potterze i innych pozycjach fantazy a mi udało się go sfotografować gdy zupełnie nieświadomy jego "magicznych" zdolności obserwowałem latające bieliki. Takiego farta miałem jeden raz, byłem kilkukrotnie później w tym miejscu ale lelek już nie zobaczyłem.
150. Bieliki są często atakowane przez mniejsze ptaki
151. Aby uchronić swoje plecy bielik robi obrót i pokazuje swoje szpony co najczęściej zniechęca agresora
152. Jak się wkurzy to nie ma żartów
153. Bohater tej wrzutki - tajemniczy lelek kozodój - kto usłyszy jego wieczorny "śpiew" umiera w ciągu pół roku
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. pozdrawiam
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
Lelek wspaniały, zazdroszczę spotkania.
Bielik akrobata radzi sobie w powietrzu doskonale, mimo swoich rozmiarów![]()
E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM
Letnie wspomnienia - spływ kajakowy kanałem Wilkus
154. Kormoran na straży wejścia do kanału od strony jeziora Roś
155. Łyska albo inaczej kurka wodna
156. Małe łyski
157. Podpłynęliśmy za blisko i łyska dała dyla - w swoim stylu biegnąc po wodzie
158. Zimek - była ich cała rodzina, ten był najbardziej ufny, albo nie chciał zostawiać swojego miejsca łowieckiego
159. Z brzegu przyglądał nam się przyszły stek
Muminek, dzięki za komentarz
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających wątek.
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
Lelek fajowy. Zimek też.
Piękny zimorodek. Sympatyczne wspomnienie.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro